back

Новації для спрощенців: з 2014 року скасовується видача свідоцтва платника єдиного податку

17 січня 2014

З 1 січня 2014 року платникам податків, які працюють на спрощеній системі оподаткування, свідоцтва платника єдиного податку не видаватимуть. Відповідні законодавчі зміни набрали чинності з 1 січня поточного року. Замість свідоцтва зареєстрований платник може за бажанням безкоштовно отримати витяг з Реєстру платників єдиного податку. Діятиме витяг до внесення змін до Реєстру.

Зазначене скасування процедури видачі свідоцтва платника єдиного податку зменшує обсяг документообігу між платником та органами доходів і зборів. Адже свідоцтво видається обов’язково, а витяг з реєстру платників єдиного податку – за бажанням платника. Зазначені нововведення передбачені Законом України від 24.10.2013 року № 657 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників та удосконалення деяких положень». Враховуючи те, що бланк свідоцтва платника єдиного податку є документом суворого обліку, його скасування призведе до економії бюджетних коштів. Зокрема, протягом 2013 року органами Мін доходів було замовлено 1 150 тис. бланків свідоцтв платників єдиного податку, витрачено понад 1 млн. грн. бюджетних коштів Також важливими є зміни розміру ставок сплати єдиного податку.

З 01.01.2014 року для фізичних осіб-підприємців, які застосовують спрощену систему оподаткування та перебувають на І та ІІ групі відповідно до норм Податкового кодексу України та з врахуванням ст.8 Закону України «Про державний бюджет України на 2014 рік» розмір ставки єдиного податку становить щомісяця: І група –121,80 грн. та ІІ група –243,60 грн.

За інформацією Чернігівської ОДПІ ГУ МІндоходів у Чернігівській області