back

Новорічні свята

14 січня 2014

13 січня за старим стилем відзначають українці Новий рік – Щедрий вечір (свято преподобної Меланії, або Меланки). Вважалося, що Меланка-Вода приходить на Щедрий вечір разом із Василем-Місяцем сповістити господарів про наступні торжества та справити гостини.

Цього дня за традицією хлопці й дівчата ходять від хати до хати, щедруючи – бажаючи господарям щедрого вечора, доброго здоров’я та добробуту в новому році. Щедрувальників у нашому районі цього року було майже в кожному населеному пункті. Адже це одне з найяскравіших і найцікавіших свят народно-обрядового циклу. Після заходу сонця увечері 13 січня «водили козу», співали щедрівки з особливою театралізованою постановою у Боромиках, Старому Білоусі, Павлівці, Пісках, Слободі, Брусилові, Смолині, Ковпитах, Количівці, Іванівці, Киселівці, Рудці, Кувечичах.

Особливо радісним це свято було для дітлахів. Наприклад, учні Гончарівської школи мистецтв дитячого фольклорного колективу «Писанка» вивчили старовинні щедрівки і першими привітали ними сільського голову, а у Смолині розіграли цілу виставу з перевдяганням у головних персонажів різдвяного дійства: Меланку, Василя, дяка, циганів, інших цікавих героїв. Гарне обрядове дійство показали також самодіяльні артисти Михайло-Коцюбинського районного будинку культури.

А наступного дня, коли ледь почало світати, за традицією сіяли та вітали з Новим роком:

Сію, вію, посіваю, з Новим роком поздоровляю!

На щастя, на здоров’я та на Новий рік,

Щоб уродило краще, ніж торік,

Жито, пшениця і всяка пашниця,

Коноплі під стелю на велику куделю.

Будьте здорові з Новим роком та з Василем!

Дай, Боже!

За інформацією відділу культури і туризму райдержадміністрації