back

Недопустимо зарплату "в конверті"

14 січня 2014

На сьогодні легалізація виплати заробітної плати, цивілізоване оформлення трудових відносин між працедавцями та найманими працівниками. З початку року виявлено 125 «нелегалів». Саме у сфері виплати заробітної плати відбуваеться найбільше ухилень від оподаткування та порушень законодавства. Серед них – заборгованість, зарплата «в конверті», або ії виплати у розмірі, що не відповідає прожитковому мінімуму.

Звертаємось до вас з надією на розуміння та підтримку. Усі ми – від керівника підприємства і до простого трудівника-найманого працівника – хочемо добре жити, отримувати гідну заробітну плату, мати соціальні гарантії. Це бажання цілком закономірне.

У цьому напрямку вже чимало зроблено. Середня заробітна плата поступово підвищуеться. Зросли також розміри середньої пенсії та допомоги по безробіттю. Але говорити про те, що усі наші громадяни отримують гідну заробітну плату та належні соціальні гарантії, поки що, на жаль, не можна. Повною мірою забезпечити зростання рівня життя людей можна лише за певних умов

Добре відомо, що добробут залежить передусім від рівня заробітної плати. А він у свою чергу – від ефективної роботи підприємства. Отримання ж належних соціальних гарантій забезпечується тоді, коли у казні держави є достатньо коштів.

На жаль, останнім часом набуло поширення таке явище, як отримання зарплати "в конверті". Мова йде про ухилення від сплати податків шляхом оподаткування лише незначної частини зарплати без відображення у бухгалтерському обліку або ведення "подвійної бухгалтерії". Після перевірок стосовно дотримання податкового законодавства при виплаті зарплати за січень-грудень донараховано підприємствам понад 87,5 тис. гривень. На 42 підприємствах району після втручання податківців підвищено рівень заробітної плати. А це означає, що до перевірок частина її виплачувалась без документального оформлення, тобто "в конвертах".

За інформацією Чернігівської ОДПІ ГУ Міндоходів у Чернігівській області