back

Порядок реалізації арештованого майна

01 липня 2013

1. Передача арештованого майна на реалізацію

1.1. Реалізація арештованого майна, крім майна, вилученого з обігу згідно із законом, та майна, зазначеного в частині восьмій статті 57 Закону України “Про виконавче провадження”, здійснюється шляхом його продажу на прилюдних торгах, аукціонах або на комісійних умовах. Продаж майна здійснюється спеціалізованими організаціями, які визначені Державною виконавчою службою України на тендерних (конкурсних) умовах та з якими Державною виконавчою службою України укладено генеральні договори (далі – спеціалізовані організації).

1.2. Передача арештованого майна на реалізацію здійснюється після проведення визначення його вартості (оцінки).

1.3. Для організації та проведення конкурсу Голова Державної виконавчої служби України, начальник Управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі (далі – регіональний орган державної виконавчої служби) затверджують комісію з числа працівників відповідного органу державної виконавчої служби (далі – конкурсна комісія). Секретарем комісії призначається один з членів комісії.

1.4. Державний виконавець у строк не пізніше трьох робочих днів після закінчення 10-денного строку подачі заперечень сторін виконавчого провадження проти визначення вартості (оцінки) майна та у разі відсутності таких заперечень, готує для проведення реалізації майна документи, передбачені Інструкцією з організації примусового виконання рішень і направляє (передає) їх до відповідної конкурсної комісії. Якщо проведено рецензування звіту про оцінку майна, вказані документи готуються та направляються (передаються) не пізніше трьох робочих днів з моменту проведення рецензування такого звіту.

1.5. Конкурсна комісія після отримання документів щодо передачі майна на реалізацію у термін до п'яти робочих днів перевіряє ці документи на відповідність вимогам чинного законодавства та, у разі виявлення порушень, надає доручення щодо їх усунення у строк до п'яти робочих днів та забезпечує контроль за виконанням цього доручення. У разі встановлення відповідності документів вимогам чинного законодавства чи після приведення їх у відповідність із вимогами чинного законодавства конкурсна комісія у строк до п'яти робочих днів повідомляє спеціалізовані організації про наявність арештованого майна, його місцезнаходження (місце зберігання), оцінку, за якою воно виставляється на продаж, при необхідності (за попереднім погодженням з державним виконавцем) установлює дату огляду арештованого майна, а також повідомляє дату проведення конкурсу з передачі на реалізацію цього майна.

1.6. Повідомлення передається конкурсною комісією представнику організації під час чергового конкурсу, про що робиться запис у протоколі засідання конкурсної комісії, або надсилається до відповідних регіональних філій спеціалізованих організацій.

1.7. Дата огляду арештованого майна призначається з розрахунку не раніше ніж через три дні з дня отримання спеціалізованою організацією повідомлення про наявність арештованого майна.

1.8. Представники спеціалізованих організацій з метою огляду арештованого майна у визначений час прибувають до органу державної виконавчої служби, державним виконавцем якого вилучено майно. Неявка одного із представників спеціалізованих організацій для проведення огляду арештованого майна не перешкоджає його огляду. Наступний огляд арештованого майна не проводиться.

1.9. Перед здійсненням виїзду з метою огляду арештованого майна державний виконавець перевіряє повноваження представників спеціалізованих організацій.

1.10. Щотижня у визначені день та час Державною виконавчою службою України та регіональними органами державної виконавчої служби проводиться конкурс між спеціалізованими організаціями стосовно передачі на реалізацію арештованого державними виконавцями майна.

1.11. До початку проведення конкурсу секретарем комісії перевіряється інформація щодо укладення договорів на реалізацію майна, переданого цим організаціям під час попередніх засідань комісії, строк підписання яких сплив до дня проведення цього засідання, а також чи подано організацією пропозиції щодо реалізації всього майна, яке виставлено на цей конкурс. Неукладення такого договору, а також неподання пропозицій щодо реалізації одного чи кількох видів майна, виставленого на конкурс, є підставою для недопущення організації до участі у конкурсі. Неявка організації на засідання конкурсної комісії не є підставою для непроведення конкурсу.

1.12. Під час засідання конкурсної комісії після оголошення інформації про арештоване майно спеціалізовані організації безпосередньо голові конкурсної комісії подають пропозиції щодо реалізації арештованого майна в опечатаному конверті.

1.13. Спеціалізовані організації зобов’язані подати пропозиції щодо реалізації всього майна, яке виставлено на конкурс. Якщо спеціалізованою організацією не подано пропозицій щодо реалізації всього майна, виставленого на конкурс, така організація не допускається до участі в цьому конкурсі.

1.14. У пропозиціях зазначаються:

1) розмір винагороди за надані послуги з реалізації арештованого майна;

2) інформація щодо можливостей спеціалізованої організації із забезпечення належної реалізації арештованого майна та виконання взятих зобов'язань;

3) у разі необхідності наявність ліцензій на здійснення певних видів господарської діяльності чи дозволів відповідно до вимог чинного законодавства.

1.15. За результатами розкриття конвертів з конкурсними пропозиціями комісія шляхом голосування визначає переможця, який здійснюватиме реалізацію арештованого майна.

1.16. При визначенні переможця комісією оцінюється та береться до уваги розмір винагороди за надані послуги з реалізації майна. Якщо спеціалізована організація надавала технічну допомогу державному виконавцю під час опису та вилучення рухомого майна у боржника, забезпечила зберігання такого майна до моменту його передачі на реалізацію, про що є відповідне підтвердження в акті опису й арешту майна, комісією може бути надана перевага щодо визначення такої організації переможцем. Якщо для реалізації певного виду майна необхідна ліцензія на здійснення певних видів господарської діяльності чи дозвіл, конкурс проводиться між організаціями, які мають відповідну ліцензію (дозвіл). Якщо спеціалізованими організаціями запропоновано однакові умови, воно за рішенням конкурсної комісії передається на реалізацію спеціалізованій організації за алфавітом у порядку черговості за назвою підприємства без урахування його організаційно-правової форми.

1.17. Рішення про визначення переможця приймається простою більшістю голосів у присутності не менш як двох третин членів конкурсної комісії. У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос голови комісії.

1.18. Після закінчення засідання комісії складається протокол про результати проведення конкурсу, у якому зазначаються:

1) відомості про учасників конкурсу;

2) результати голосування;

3) обґрунтування визначення переможця.

1.19. Протокол про результати проведення конкурсу підписується всіма членами комісії, які брали участь у голосуванні.

1.20. Результати проведеного конкурсу оголошуються відразу після його проведення. Виготовлення та підписання протоколу відбувається у день проведення конкурсу.

1.21. Представники спеціалізованих організацій, які були присутні при проведенні конкурсу, ознайомлюються з протоколом під підпис.

1.22. Між спеціалізованою торговельною організацією та Державною виконавчою службою України чи регіональним органом державної виконавчої служби укладається договір про надання послуг з реалізації арештованого майна. Договір підписується Головою Державної виконавчої служби України або начальником регіонального органу державної виконавчої служби, який здійснив передачу майна на реалізацію, та уповноваженим представником спеціалізованої торговельної організації, яка визначена переможцем конкурсу з передачі цього майна на реалізацію. Даний договір укладається у строк не пізніше трьох робочих днів з моменту проведення конкурсу.

1.23. Копія договору про надання послуг з реалізації майна не пізніше наступного дня після його підписання передається спеціалізованою організацією державному виконавцю, яким арештовано це майно з метою передачі майна спеціалізованій організації. Передача майна здійснюється не пізніше наступного робочого дня після підписання договору. При передачі арештованого майна (за винятком нерухомого та іншого майна, яке не може бути передане в натурі з об'єктивних причин) органом ДВС, державним виконавцем якого арештовано майно та спеціалізованою організацією складається акт приймання-передавання.

1.24. Відомості про передане на реалізацію майно заносяться регіональним управлінням державної виконавчої служби до журналу реєстрації переданого на реалізацію майна (додаток), який ведеться в електронній формі. Щомісяця, не пізніше п’ятого числа, конкурсними комісіями проводиться звірення зі спеціалізованими організаціями щодо стану реалізації майна.

За інформацією Чернігівського районного управління юстиції