back

УКРАЇНА ВПЕРШЕ ВІДЗНАЧАЄ 8 ТРАВНЯ ЯК ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ТА ПЕРЕМОГИ НАД НАЦИЗМОМ У ДРУГІЙ СВІТОВІЙ ВІЙНІ

08 травня 2024

 8 травня в Україні, як і у всьому світі відзначають День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років. Цей день - нагадування, що Друга світова розпочалася внаслідок домовленостей двох тоталітарних режимів: нацистського у Німеччині й комуністичного в СРСР. У 1939–1945 роках обидва тоталітарні режими вчинили на українській землі численні злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини геноциду, внаслідок чого народи, що жили в межах території сучасної України, зазнали величезних втрат.
 8 травня, в День пам’яті та перемоги, Україна вшановує кожного, хто боровся з нацизмом.
Українці на боці антигітлерівської коаліції зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. Мільйони українців чинили спротив зі зброєю в руках, сотні тисяч боролися в підпільних і повстанських структурах.
Українська земля була одним із основних місць воєнних дій, масштабних битв і найзапеклішого спротиву.
 Нині спадкоємицею сталінського режиму є Російська Федерація, яка привласнює перемогу над нацизмом, маніпулює власними громадянами і намагається залякати світ.
 Жодна країна не може претендувати на виняткову роль у перемозі над нацизмом. Перемога – результат титанічних зусиль десятків держав і сотень народів.