back

Від відбудови до налагодження економічної спроможності: підприємцям Чернігівщини розповіли про актуальні проєкти

01 березня 2024

 

Регіональний форум «Відновлення економіки Чернігівської області в умовах війни: діалог з бізнесом» відбувся сьогодні в обласному центрі за підтримки Проєкту USAID «Зміцнення громадської довіри (UCBI)». Це – чергова важлива подія для Чернігівщини – деокупованої області зі значними економічними втратами. До того ж проведений захід був своєрідним майданчиком обговорення нової ініціативи, спрямованої на підтримку вітчизняних товаровиробників, – Всеукраїнської економічної платформи «Зроблено в Україні».

 
 
 
«Коли говоримо про відновлення економіки, то це і безпекові питання, і відбудова інфраструктури, і власне сам бізнес, який дуже постраждав під час повномасштабного вторгнення. Хоча підприємці не тільки відновлюють свою діяльність, а й розвиваються в нинішніх умовах, економіка регіону в не найкращому стані. Тому нова ініціатива президента «Зроблено в Україні» має визначити чіткі межі взаємовідносин у суспільстві: бізнес повинен працювати «по-білому», а влада на будь-якому рівні – стимулювати цей процес», – наголосив начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

Характеризуючи економіку області, начальник ОВА подякував підприємцям, які, попри всі труднощі, залишаються працювати вдома, на Чернігівщині. На цьому акцентувала і голова обласної ради Олена Дмитренко:

«Дякую за те, що не зрадили інтереси Чернігівщини і залишилися працювати у такому складному регіоні. Так, 90% бізнесу відновлено порівняно з 2022 роком, хоч і в неповному обсязі. Працюємо і рухаємося далі. Зі свого боку, ми завжди відкриті для подальшої роботи».

Серед спікерів форуму – заступниця міністра економіки України Надія Бігун. Вона зазначила, що «Зроблено в Україні» – програма з фокусом на виробників, тобто на переробленні сировини, що дозволить збільшити долю продукції з доданою вартістю в структурі ВВП. Вже завтра стартує відповідна рекламна кампанія, яка, на думку експертів, зможе змінити споживацькі звички українців і звернути увагу на продукцію вітчизняного виробника.

«Всі наші плани й зусилля  спрямовані на те, щоб наповнити бюджет. У нас є потужні партнери, які нас підтримують. Але ця допомога може бути використана на соціальні чи інфраструктурні потреби, але не для потреб наших військових. Безпеку й оборону маємо забезпечити ми, сплачуючи податки. Тому новий суспільний договір, перш за все бізнесу і влади, – це про об’єднання, згуртування, щоб спільно знайти ресурси для подолання викликів, в тому числі забезпечити всім необхідним наших хлопців і дівчат на фронті, побудувати фортифікаційні споруди тощо. Звісно, одразу все вирішити не можемо, але шлях до одужання починається з визнання проблем», – сказала Надія Бігун.

Представники бізнесу області мали змогу отримати консультації експертів з різних питань. Зокрема, говорили про інвестиції в умовах війни, їх страхування від воєнно-політичних ризиків, розбудову мережі індустріальних парків, можливі напрямки для розвитку експорту, діяльність торгово-промислової палати для підтримки зовнішньоекономічної діяльності, можливості для бізнесу загалом. Окремо зупинилися на грантах як від держави, так і міжнародних організацій.

Нагадаємо, що грант від держави на започаткування або розвиток бізнесу можна отримати в межах програми «Власна справа» урядового проєкту «єРобота». А це – від 50 тис. до 250 тис. грн, залежно від кількості створених робочих місць. З липня 2022 року такою можливістю скористалися 277 мешканців області. Сума фінансової підтримки склала майже 66 млн грн.

За інформацією Чернігівської обласної військової адміністрації