back

Представництво сторін у виконавчому провадженні

05 лютого 2013

Під представництвом у виконавчому провадженні слід розуміти юридичні відносини, на підставі яких одна особа - представник - виконує відповідно до закону або статуту чи договору певні процесуальні дії в інтересах іншої.

Метою інституції представництва у виконавчому провадженні є надання допомоги громадянам і юридичним особам щодо захисту їх прав як стягувача або боржника.

Представництво сторін у виконавчому провадженні врегульоване ст. 9 Закону України «Про виконавче провадження».

1. Сторони можуть реалізовувати свої права і обов'язки у виконавчому провадженні самостійно або через представників.

Особиста участь фізичної особи у виконавчому провадженні не позбавляє її права мати представника, крім випадку, коли боржник згідно з рішенням зобов'язаний вчинити певні дії особисто.

2. Неповнолітні та особи, визнані судом недієздатними, реалізують свої права та виконують обов'язки, пов'язані з виконавчим провадженням, відповідно до вимог закону.

3. У разі якщо стороною виконавчого провадження є особа, визнана судом безвісно відсутньою, державний виконавець своєю постановою залучає до участі у виконавчому провадженні особу, яка є опікуном її майна.

4. Участь юридичних осіб у виконавчому провадженні здійснюється їх керівниками чи органами, посадовими особами, які діють у межах повноважень, наданих їм законом, або через представників юридичної особи.

5. Повноваження представника повинні бути підтверджені довіреністю, виданою і оформленою відповідно до вимог закону.

Отже, у виконавчому провадженні представник захищає інтереси особи, яку представляє. Участь представника у виконавчому провадженні не позбавляє сторону права діяти поряд з ним.

Представництво у виконавчому проваджснні може бути двох видів: за законом і за договором.

Так, представництво дітей і усиновлених, що здійснюється відповідно батьками й усиновителями, та представництво підопічних, що здійснюється опікунами й піклувальниками, які призначені органами опіки і піклування, є представництвом за законом. Особливість такого представництва полягає в тому, що волевиявлення особи, яку представляють, до уваги не береться або його взагалі не існує.

На відміну ж від зазначеного представництва, представництво за договором здійснюють особи, що можуть бути представниками сторін лише за наявності взаємної згоди особи, яку представляють, і представника.

Отже, договірне представництво ґрунтується на добровільно висловленій волі двох осіб щодо його встановлення на підставі довіреності. За частиною другою коментованої статті права та обов'язки неповнолітніх та осіб, визнаних судом недієздатними, здійснюються у виконавчому провадженні відповідно до вимог закону.

Це зумовлено тим, що для самостійної участі у виконавчому провадженні необхідно мати процесуальну дієздатність.

Представництво ж у виконавчому провадженні недієздатних і обмежено дієздатних громадян здійснюється їх законними представниками - батьками (усиновлювачами), опікунами, піклувальниками. Bони можуть представляти інтереси таких осіб:

недієздатних;

тих, які не мають повної дієздатності або визнані судом обмежено дієздатними;

безвісно відсутніх, майно яких треба охороняти, тощо.

Батьки (усиновлювачі) є законними представниками своїх малолітніх (віком до чотирнадцяти років) та неповнолітніх дітей (віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.)

B усіх інших випадках представниками є опікуни, а для обмєжено дієздатних - піклувальники.

Батьки, які представляють своїх неповнолітніх дітей, вправі вчиняти у виконавчому провадженні всі ті процесуальні дії, які могли б здійснювати їх діти, якщо були б повністю дієздатними.

Опікун є законним представником малолітньої особи та фізичної особи, визнаної недієздатною.

Законні представники, зокрема батьки й усиновителі, підтверджують свої повноваження свідоцтвом про народження чи усиновлення.

Повноваження опікунів і піклувальників мають засвідчуватися відповідними рішеннями суду або органу опіки та піклування.

У разі визнання громадянина безвісно відсутнім у порядку, передбаченому ЦПK, для охорони його майна й управління ним органи опіки і піклування призначають опікуна.

Bін є представником безвісно відсутнього і на підставі рішення суду бере участь у виконавчому провадженні.

Kерівники підприємств, установ, організацій, інших юридичних осіб беруть участь у виконавчому провадженні не як їхні представники, а як органи відповідної юридичної особи.

Щоб діяти у виконавчому провадженні в межах повноважень, наданих їм законом, статутом чи положенням, вони повинні пред'явити державному виконавцю документ, що засвідчує їх службове становище і повноважєння або довіреність від імені юридичної особи, що видається за підписом посадової особи, уповноваженої на це законом, статутом або положенням, з прикладенням печатки юридичної особи.

Kрім того, від імсні юридичних осіб у виконавчому провадженні можуть брати участь їх представники на підставі договору. Таке добровільне представництво найчастіше здійснюють адвокати.

Повноваження адвоката як представника можуть також посвідчуватись ордером, який виданий відповідним адвокатським об'єднанням або договором. Договір-дорученпя заінтерєсована особа укладає, зокрема, з адвокатським об'єднанням, яке несе відповідальність за якість виконання адвокатом функцій представництва.

Питання щодо призначення адвоката, як правило, погоджуються з клієнтом.

Aдвокатське об'єднання видає адвокату ордер чи інший документ, що засвідчує відповідні повноваження. Довіреність про повноваження представника оформлюється за правилами цивільного законодавства.


За інформацією Чернігівського районного управління юстиції