30 травня 2011

********************************************** 2019 рік ********************************************

Питання зайнятості дітей під час літніх канікул розглянуто на засіданні Громадської ради

4 липня 2019 року відбулось засідання Громадської ради за участю голови райдержадміністрації Віктора Коржа.

Під час засідання обговорено й питання оздоровлення дітей під час літніх канікул. Начальник відділу освіти, сім'ї, молоді та спорту Чернігівської РДА Тетяна Маханькова повідомила, що у чотирьох дитячих таборах оздоровлено 20767 дітей віком до 18 років. Разом із директорами таборів проведено ряд заходів щодо забезпечення санітарно-гігієнічних норм умов оздоровлення, проведено контроль стану пожежної безпеки. Забезпечено 100% оздоровлення дітей-сиріт Чернігівського району.

Начальник відділу культури і туризму Чернігівської РДА проінформувала, що у районі працює 119 закладів культури, які мають зручний для населення графік роботи, побудований таким чином, що і вдень і у вечірній час сприяє організації дозвілля, а молодь має до них доступ. Формуються клуби за інтересами, прцюють гуртки, проводяться масові заходи, діти залучаються до участі у конкурсах різних напрямів та рівнів.

 

 

Питання благоустрою, збирання та переробки сміття розглянули на засіданні Громадської ради

30 червня 2019 року відбулось засідання Громадської ради при райдержадміністрації на тему "Благоустрій, як частина життя району, зокрема досвід Снов'янки Боромиківської сільської ради  та Гончарівської ОТГ зі збирання та переробки сміття", яке провела голова її голова Тетяна Ільчук.

У заході також взяли участь перший заступник голови райдержадміністрації Анатолій Кругол, начальник цеху санітарної очистки КМ "АТП-2528" Чернігівської міської ради Сергій Стрінадко, керівник КП "Сновське" Боромиківської сільської ради Юрій Гвоздь, окремі сільські, селищні голови.

Під час засідання обговорено питання організації вивозу сміття та ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ. За словами Анатолія Кругола дана проблематика досить актуальна, адже дуже часто люди самі не прибирають за собою сміття, що призводить до забруднення територій та створення несанкцонованих сміттєзвалищ.

Сергій Стрінадко повідомив присутнім, що окрім м.Чернігова обслуговує й кілька громад Чернігівського району, здебільшого це приміські села. На сьогодні міський полігон твердих побутових відходів переповнений, сортування та переробки сміття не має, вживаються заходи по пересипці сміття твердими будівельми відходями з метою уникнення возгорання. 

Представники громад також ділилися досвідом боротьби зі сміття. Віталій Рудник зазначив, що на території Гончарівської ОТГ створено комунальне підприємство, яке займається питанням вивозу сміття, також встановлені окремі контейнери для пластикових пляшок, які в подальшому направляються на переробку. 

Юрій Гвоздь повідомив, що надає послуги з вивозу сміття для жителів багатоквартирних будинків с.Снов'янка. Також найближчим часом буде заключено договір із Киселівською сільською радою на обслуговування мешканців с.Березанка, де налічується біля 10 садових товариств.

Позитивний досвід з прибирання, сортування та утилізації сміття буде поширюватись по населеним пунктам району. Зробимо наші села чистішими!

 

Громадська рада затвердила план роботи на 2019 рік

23 квітня 2019 року відбулось перше засідання Громадської ради нової каденції, яке провела її голова Тетяна Ільчук.

Підчас зустрічі члени ради обговорили пропозиції до плану роботи на 2019 рік, положення ГР та регламент роботи.

 

Новий склад Громадської ради при Чернігівській РДА сформовано

 

04 квітня 2019 року відбулися установчі збори з формування нового складу Громадської ради при Чернігівській районній державній адміністрації за участі заступника голови райдержадміністрації Андрія Курданова та керівника апарату райдержадміністрації Тетяни Куриленко.

На початку зборів представники райдержадміністрації зазначили, що співпраця з Громадською радою налагоджена протягом кількох каденцій, робота завжди проходида в конструктивному руслі.

Голова Громадської ради минулої каденції Наталія Надирова надала короткий звіт для членів нового складу про роботу впродовж останніх двох років.

Відповідно до порядку денного член ініціативної групи з підготовки установчих зборів з формування нового складу Громадської ради при райдержадміністрації Олена Мамчич розпочала засідання, представник РДА Олена Юркова проінформувала про кандидатів дл Громадської ради нової каденції та поведену роботу ініціативною групою.

Під час зборів шляхом відкритого рейтингового голосування обрано кервний склад Громадськох ради. 

Більшістю голосів головою Громадської ради обрано Тетяну Ільчук, представника Чернігівської районної організації ветарнів України. Заступником голови ГР обрано Володимира Чубича - керівника Чернігівського районного благодійного фонду "Милосердя". Секретарем обрано представника Чернігівськаої районної профспілкової організації працівників культури України Наталію Косу.

Склад Громадської ради при райдержадміністрації обрано у кількості 8 представників інститутів громадянського суспільства.

 

********************************************** 2018 рік ********************************************

Перспективи розвитку ОТГ та їх взаємодію з державними органами вивчали на засіданні Громадської ради

22 листопада 2018 року відбулось засідання .громадської ради при райдержадміністрації за участю голови райдержадміністрації Віктора Коржа на тему «Перспективи розвитку ОТГ в нових умовах та їх співпраця з іншими державними органами і структурами (медичний, освітній та екологічний аспекти).

У заході взяли участь начальник відділу природно-заповідного фонду, біоресурсів та природокористування департаменту АПР, екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА, головний спеціаліст відділу ПЗФ Чернігівської державної екологічної інспекції Артем Коломієць, голова Гончарівської ОТГ Віталій Рудник, голова Іванівської ОТГ Сергій Гарус, голова Олишівської ОТГ Сергій Малець, заступник голови Михайло-Коцюбинської ОТГ Віктор Єрема, Седнівський селищний голова Михайло Шевчик, керівники відповідних структурних підрозділів райдержадміністрації та медичних закладів району.

Під час засідання обговорені актуальні питання взаємодії ОТГ з органами виконавчої влади та іншими державними органами в розрізі медичної та освітньої галузей, з екологічних питань. Зокрема, піднімались питання недофінансування медичної галузі та врегулювання питань, пов’язаних із процесом децентралізації, серед яких й обслуговування населення у медичних закладах вторинного рівня, надання на належному рівні освітніх послуг та процес передачі на об’єднані громади закладів освіти, особливості управління територіями та об’єктами ПЗФ, контроль за дотриманням режиму охорони об’єктів ПЗФ.

Стан інклюзивної освіти в районі Громадська рада вивчала на засіданні "круглого столу"

18 жовтня 2018 року відбулось засідання «круглого столу» Громадської ради при райдержадміністрації на тему «Стан інклюзивної освіти в Чернігівському районі» за участю заступника голови райдержадміністрації Андрія Курданова.

На засідання також запросили викладачів Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г.Шевченка та студентів-магістрантів даного ВНЗ, які проходять практику у школах, окремі з них в класах, де є діти з особливими освітніми потребами.

Начальник відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту Чернігівської РДА Тетяна Маханькова проінформувала про стан інклюзивної освіти в Чернігівському районі.

У 2017 році виданий Закон України про освіту, яким введено нову статтю про доступ до освіти дітей з особливими потребами.

Впровадження інклюзивної освіти в Чернігівському районі розпочалося в 2014 році, коли було створено перший інклюзивний клас у Хмільницькому НВК. Дитину з особливими потребами ввели в соціум. Станом на 2018 рік в районі діє 21 інклюзивний клас, де навчається 22 дітей з особливими потребами, у 12-ти школах району.

Пандусами забезпечені на сьогодні всі школи. Додатково, там де це потрібно, школи будуть забезпечені кнопкою виклику.

Також створена нова установа - Інклюзивно-ресурсний центр, де працюють спеціалісти для обслуговування дітей відповідної категорії.

Тетяна Маханькова зазначила, що нововведення дає позитивні результати для обох сторін: звичайні діти звикають до дитини з особливими потребами з раннього віку, проявляють любов і піклування про неї, в свою чергу тенденція розвитку особливої дитини в соціумі також значна.

За результатами засідання громадськість визнала стан інклюзивної освіти в Чернігівському районі на досить високому рівні.

 

 

Питання лісової галузі розглянули на засіданні Громадської ради

 

 

19 липня 2018 року відбулось засідання Громадської ради при райдержадміністрації на тему «Збереження, відновлення та використання лісового фонду Чернігівського району, розвиток лісової галузі району» за участю першого заступника голови райдержадміністрації Анатолія Кругола, яке провела голова Громадської ради Наталія Надирова.

Також у засіданні взяли участь заступник керівника ДП «Чернігівський лісгосп» Микола Бабич, керівник ДП «Чернігівський військовий лісгосп» Володимир Бригинець, окремі депутати районної ради.

Учасники заходу обговорили проблемні питання, які наявні у галузі на сьогодні, можливі шляхи їх вирішення та перспективи розвитку лісової галузі району.

 

Питання залучення інвестицій у район обговорили під час "круглого столу" Громадської ради

 

17 травня п.р. відбулося засідання "круглого столу" з питань залучення інвестицій до району, яке провела голова Громадської ради при райдержадміністрації Наталія Надирова.

У заході взяли участь голова райдержадміністрації Віктор Корж та його перший заступник Анатолій Кругол, керівники окремих структурних підрозділів райдержадміністрації, представники міжрайонного управління у Ріпкинському та Чернігівському районах Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області, управління Держпродспоживслужби у Чернігівському районі, Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області, регіональної газової компанії "Чернігівгаз", управління Держпраці у Чернігівській області, ТОВ "Добродія Фудз", ПБП "Вимал", АТ "Укрсиббанк".

Як зазначив голова райдержадміністрації Віктор Корж - розвиток ринку без інвестицій не можливий. Він подякував підприємцям за їх патріотихм та важку працю, адже створення великих підприємств та заводів справа дуже складна. Для сільської місцевості такі підприємства - це, по-перше, робочі місця, податку у громаду, соціальні угоди. Зазначив, що районна влада всіляко сприяла и надалі буде підтримувати таких підприємців у їх справах, допомагатиме у межах компетенції у вирішенні проблемних питань.

Поділились досвідом створення двох значущих підприємств для району представник ТОВ "Добродія Фудз" Андрій Ломейко. Завод по виробництву пластівців було відкрито днями у Михайло-Коцюбинському. За словами Андрія Ломейка завод оснащений новітнім обладнанням, яке дає змогу виготовляти пластівці відповідної європейської якості, тому є певні обґрунтування для виходу на західні ринки. Контроль за якістю відбувається на усіх етапах виробництва і розпочинається із перевірки у спеціалізованих лабораторіях на вміст шкідливих речовин у сировині, з якої потім авиготовлятимуть пластівці, адже із неякісної сировини неможливо виготовити якісну продукцію.

На підприємстві сьогодні працює більше 40 людей із Чернігівського району, зокрема із Андріївки, Кархівки, Михайло-Коцюбинського.

Директор ПБП "Вимал" Віктор Лазар також поділився досвідом створення свого підприємства. Зазначив, що дане підприємство буде виготовляти високоякісний крохмал та крохмалепродукти. Відкриття об'єкту заплановане на вересень цього року.

Обидва підприємця зазначали, що в Чернігівському регіоні є так званий "кадровий голод", тобто важко знайти технічних спеціалістів відповідної кваліфікації з урахуванням високих вимог якості виробництва. Іноді доводилось запрошувати окремих фахівців з інших областей.

Під час заходу також обговорені проблемні питання розвитку бізнесу та необхідні заходи для покращення інвестиційного клімату загалом.

Як зберегти довкілля в ОТГ

1 березня ц.р. відбулось спільне засідання Громадської ради при Чернігівській РДА та Громадської ради при Чернігівській ОДА, на якому розглянули екологічну складову децентралізації.

У заході взяли участь представники громадськості, Департаменту екології та природних ресурсів ОДА, Держекоінспекції, Чернігівської РДА, Чернігівської районної ради, об’єднаних територіальних громад Чернігівського району - Іванівської, Михайло-коцюбинської та Олишівської, Чернігівського регіонального відділення Асоціації міст України, науковці. Ініціаторами зустрічі були комітети Громадської ради при ОДА з реалізації програми «Зелене намисто Чернігівщини» та з питань санепідеміологічного благополуччя і життєдіяльності людини, Громадська рада при Чернігівській РДА, представник Громадської ради при Ніжинському міськвиконкомі, голова громадської організації «Мама-86-Ніжин» Валентина Щокіна.

Основні нормативно – правові природоохоронні документи розміщені на сайтах обласного Департаменту екології та Держекоінспекції. Проте в процесі діяльності новостворених ОТГ виникає чимало питань, що лежать у практичній площині.

Як правильно провести оцінку впливу на довкілля при плануванні господарської діяльності? На які потреби ОТГ можуть бути використані кошти з обласного Фонду охорони навколишнього природного середовища і як громаді розпоряджатися грошима власного подібного фонду? Як боротися зі стихійними сміттєзвалищами та упорядкувати санкціоновані? Що робити з аварійними деревами у населених пунктах та як їх видалити, не наражаючи нікого на небезпеку та не порушуючи природоохоронне законодавство?

Учасники зустрічі спільно шукали відповіді на ці та інші запитання. Адже одні з них чітко прописані в законах та нормативних актах, інші — потребують узгодження, а є й такі, що суперечать одна одній. Проте спільною для всіх була думка, що справу збереження довкілля не можна відсувати на задній план, вона має бути в одному ряду з іншими актуальними соціально-економічними проблемами.

Громадська рада спланувала свою роботу на 2018 рік

01 лютого 2018 року відбулось засідання Громадської ради при райдержадміністрації за участю голови райдержадміністрації Віктора Коржа.

Під час засідання було заслухано реагування райдержадміністрації на пропозиції Громадської ради по питаннях, які піднімалися протягом минулого року, а саме: екологічного стану питної води в районі, розвитку зеленого туризму, реформування системи освіти та попередження соціального сирітства.

Також члени Громадської ради затвердили план роботи на 2018 рік.

********************************************** 2017 рік ********************************************

Громадська рада прозвітувала про свою роботу у 2017 році

21 грудня 2017 року відбулось засідання Громадської ради при райдержадміністрації за участю голови райдержадміністрації Віктора Коржа.

Під час засідання голова Громадської ради Наталія Надирова прозвітувала про діяльність ГР за 2017 рік. Проінформувала про результати звернень до вищих керівних органів з питань, які розглядалися на засіданнях протягом року. Також були сплановані окремі заходи на 2018 рік.

Наталія Надирова подякувала всім керівникам структурних підрозділів райдержадміністрації за активну участь у засіданнях.

Віктор Корж наголосив, що сподівається і надалі на плідну конструктивну співпрацю. Зазначив, що така робота корисна усім.

Питання соціального сирітства та реформування дошкільної освіти в районі вивчали під час засідання Громадської ради

30 листопада 2017 року відбулось засідання Громадської ради при райдержадміністрації за участю голови райдержадміністрації Віктора Коржа, в ході якого розглянули питання системи початкової освіти в Чернігівському районі, проблеми та шляхи реформування, а також питання популяризації сімейних цінностей та попередження соціального сирітства в районі.

"Особистість - виховує особистість", - розпочала свій виступ начальник відділу освіти Чернігівської РДА Тетяна Маханькова. Саме вчитель початкових класів відіграє особливу роль у формуванні світогляду дитини початкової ланки.Запроваджується ігрові форми і методи навчанняя, використовуються інноваційні інформатиивно-комунікаційні технології, триває підготовка вчителів початкової ланки в рамках реформування освітньої галузі.

У засіданні взяли участь 15 студентів-магістрантів Національного університету "Чернігівський колегіум" ім.Т.Г.Шевченка. Обговорено питання співпраці із даним університетом по залученню студентів-магістрантів для здобуття практичних навичок.

Обговорено питання соціального сирітства в районі. Соціальні сироти - це діти, які мають живих батьків, проте ті з незрозумілих причин не виконують своїх батьківських обов'язків: не доглядають, не годують, не виховують.

61 сім'я, де 133 дитини в районі потенційно є соціальними сиротами, це ті, хто перебуває на обліку районної Служби у справах дітей. Нещодавно під час комісії із захисту прав дитини розглядалось питання щодо позбавлення батьківських прав у шістьох родинах, 5 з яких вирішено позбавити батьківських прав.

За словами начальника Служби у справах дітей Чернігівської РДА Анатолія Усика питання опіки та піклування правомочні виконувати сільські та селищні ради, тому ключову роль тут відіграє саме вчасне виявлення таких родин та відповідне реагування.

За словами директора районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Зореслави Кудлай одне з пріоритетних напрямів роботи центру формування відповідального батьківства таким чином попереджуючи соціальне сирітство. Ведеться робота по виявленню родин, у яких є насилля. Іноді, зазначає директор центру, доводиться вчити батьків доглядати не тільки за дітьми, а й за собою.

У дітей з дитинства формується модель сімейної поведінки, тому зачасту вони переносять цю модель у свою власну новостворену родину. І якщо така модель є неблагополучною, то відповідно створюється нова родина у складних життєвих обставинах.

 

Стан вакцинації населення та розвиток зеленого туризму в районі розглянули на засіданні Громадської ради

 

16 листопада ц.р. відбулось засідання Громадської ради при райдержадміністрації за участю голови райдержадміністрації Віктора Коржа.

Під час засідання розглянуто та обговорено два питання: стан організації вакцинації проти керованих інфекцій жителів району та розвиток зеленого туризму в Чернігівському районі: стан справ та перспективи розвитку.

Аналіз виконання плану профілактичних щеплень в Чернігівському районі станом на 1 листопада 2017 року надала районний педіатр Чернігівської центральної районної лікарні Світлана Бойко. Вона повідомила, що згідно календаря профілактичних щеплень вакцинація дитячому населенню проводиться від 10-ти інфекційних захворювань, які є обов'язковими. Рекомендовано проводити вакцинацію від 7-ми інфекційних захворювань по бажанню батьків та епідситуації. Закупівлю імунобіологічних препаратів проводить МОЗ України за бюджетні кошти з подальшим розподіленням по областям. Отримувачем вакцин в Чернігівській області є обласна дитяча лікарня, яка в подальшому проводить розподіл імунобіологічних препаратів на райони відповідно до щорічних планів.

За 10 місяців поточного року КЗ "Чернігівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги" отримав наступні вакцини: пентаксим (комбінована вакцина для профілактики коклюшу (ацелюлярна), дифтерії, правця, гемофільної інфекції та полірмієліту) - 90 доз (8% від потреби); АКДП - 1000 доз (92% від потреби); АДПМ - 2000 доз (66% від потреби); КПК (кір, паратит, краснуха) - 1640 доз (82% від потреби); ІПВ (вакцина для профілактики поліомієліту інактивована) - 100 доз (10% від потреби), ОПВ (вакцина для профілактики поліомієліту оральна) - 1100 доз (74% від потреби); БЦЖ (вакцина для профілактики туберкульозу) - 3260 доз ( на 2,5 роки наперед); гепатит В - 2500 доз (100% від потреби); Нів (вакцина для профілактики гемофільної інфекції) - 90 доз. За кошти батьків профілактичні щеплення отримали 144 дитини.

В рамках виконання районної Програми боротьби з туберкульозом на 2017 рік виділено 160 тис. грн. на закупівлю туберкуліну. Згідно затвердженого плану туберкулінодіагностики на 2017 рік обстеженню підлягає 4458 дітей віком від 4 до 14 років.

В поточному році закупівля туберкуліну проводилася через систему "ProZorro". Перемогу отримала фірма ПрАТ "Медфарком-Центр" з м.Києва, проте партія туберкуліну виявилася бракованою, в зв'язку з чим поставка туберкуліну відбудеться в кінці листопада 2017 року.

З'ясовано, що на сьогодні актуальним проблемним питанням вакцинації, окрім відмови батьків від проведення щеплень, є неритмічність поставок вакцин, через що в подальшому відбуваються збої у календарі щеплень.

Також членами ГР піднімались питання відсотнусті сироваток від ботулізму, укусів змій і сказу, протиправцевої сироватки.

Розглянуто питання розвитку зеленого туризму в Чернігівському районі, стан справ та перспективи розвитку. Зазначено, що зелений туризм в районі представлений досить широко.

Як повідомила начальник відділу культури і туризму Чернігівської РДА Тетяна Мірошниченко Чернігівський район, як і область в цілому, має значний туристичний потенціал. Для розвитку туристичної галузі в сільській місцевості є ряд сприятливих умов, а саме: наявність пам’ятників історії, культури національного та місцевого значення, історичних та пам’ятних місць тощо.

Перлиною нашого краю є мальовниче селище Седнів. Його унікальний природний ландшафт, цікава історія, багата історико-культурна спадщина останнім часом приваблюють усе більше істориків, митців і туристів.

На сьогодні в Чернігівському районі розроблено 11 краєзнавчо-туристичних маршрутів, а саме: «Село біля озер» (с. Андріївка), «Поїдемо за Десну» (с. Анисів), «Ведильцівська сільська рада», «Запрошує Дніпровське», «Іванівська сільська рада» (с. Іванівка), «Запрошує Ладинка», «Любецький шлях: православні святині Чернігівського району», «Села, обпалені війною…», «Село над Десною» (с. Шестовиця), «Запрошує Шибиринівка», «Дерев’яні храми Чернігівського району». Ці маршрути створювалися за ініціативи райдержадміністрації та за сприяння сільських рад.

У районі діють такі місця відпочинку для дітей та дорослих:

– санаторій «Десна» поблизу с. Ладинка, який розташований за 35 км від Чернігова, має корпуси на 410 місць;

– літній табір відпочинку «Юність» від Чернігівського національного технологічного університету поблизу с. Шестовиця;

– дитячий табір відпочинку «Юний турист» неподалік с. Количівка;

– дитячі оздоровчі табори «Дивосвіт» та «Зміна» в смт Седнів;

– дитячий табір «Електронік» у с. Снов’янка.

Послуги із зеленого туризму в районі надають садиба «На Андріївських озерах» (с. Андріївка); міні-готельний комплекс «Компаніс» (с. Смолин); садиба «Кінний двір» (смт Седнів); міні-готель в мисливському стилі (с. Количівка Іванівської сільської ради).

З метою розвитку туристичної галузі в Чернігівському районі відділ культури і туризму райдержадміністрації виготовляє друковану рекламну продукцію (в межах бюджетних призначень та за спонсорські кошти), спільно з комунальним позашкільним навчальним закладом «Центр туристично-краєзнавчої творчості» Чернігівської районної ради бере участь у заходах, що проводяться в обласному центрі з нагоди Всесвітнього дня туризму, інших державних, календарних та пам’ятних дат.

Основною метою участі в заходах була популяризація туристичного потенціалу Чернігівського району, налагодження співробітництва, обмін досвідом і пошук партнерів, активізація маркетингової та інвестиційної політики в галузі туризму.

Громадською радою рекомендовано проводити круглі столи з питань розвитку зеленого туризму із залученням власників об’єктів зеленого туризму, депутатів сільрад та керівників територіальних громад для обміну досвідом та популяризації зеленого туризму вцілому.

У заході також взяли участь головний лікар КЛПЗ "Чернігівська центральна районна лікарня" Дмитро Руденко, заступник головного лікаря КЗ "Чернігівський районний центр ПМСД" Оксана Логвинчук, головний позаштатний фахівець управління охорони здоров'я з педіатрії, районний інфекціоніст Ірина Тесленок, представник КП "Ліки України", представник Михайло-Коцюбинської ОТГ Лідія Гаєвська.

 

Питання паліативного піклування за хворими вивчали на засіданні Громадської ради

 

12 жовтня 2017 року відбулось засідання Громадської ради при райдержадміністрації, яке провела голова Громадської ради Наталія Надирова.

У заході взяли участь голова райдержадміністрації Віктор Корж, директор Чернігівського геріатричного пансіонату Віктор Кулага, головний лікар обласної психоневрологічної лікарні Володимир Ященко, головний лікар КЛПЗ "Чернігівська центральна районна лікарня" Дмитро Руденко, заступник начальника управління соціального захисту населення райдержадміністрації Алла Нехай, заступник начальника Територіального центру соціального обслуговування населення Світлана Сімонова, начальник управління АПР райдержадміністрації Ірина Труба.

На засіданні розглянуто два питання: проблемні питання догляду за пацієнтами, які потребують цілодобового паліативного піклування в умовах закладів соціального захисту та питання щодо проекту ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління земельними ресурсами в межах території об’єднаних територіальних громад» та врегулювання земельних відносин у територіальних громадах району.

Щодо основних проблемних питань паліативного піклування проінформували членів ГР головні лікарі медичних закладів.

В даному випадку мова йде про пацієнтів на останніх стадіях хвороби, які потребують постійного знеболення та особливого піклування. Це пацієнти, які фактично помирають від раку, серцево-судинних недугів, СНІДу, туберкульозу та інших хвороб. Лікарі навіть не намагаються знайти аналогії і кажуть, що здорова людина не в змозі уявити онкологічний біль.

Хороша новина в тому, що сучасна медицина має перевірені шляхи, як уникнути таких страждань і полегшити останні дні тяжкохворих, давши їм можливість до кінця зберегти людську гідність і смак життя. Погана – в тому, що в Україні лише починає розвиватися система паліативної допомоги, і в держави навіть немає статистики про те, скільки людей отримують її бодай у якомусь вигляді.

Повстало питання створення на території району закладу, де б надавалася така допомога. Голова райдержадміністрації Віктор Корж наголосив, що питання надання паліативної допомоги дійсно дуже важливе, проте зазначив, що створити такий заклад - не проблема, проблема - його утримувати. На сьогодні питання фінансування існуючої системи медичних закладів фінансово складне, а в умовах децентралізації - ситуація ще більш ускладнюється.

Але від цього хворим не легше і питання само по собі не вирішиться, адже заручниками ситуації стають люди. Існують також і деякі законодавчі неврегульовані питання. Діяльність хоспісних закладів та лікарень регулюються різними законодавчими актами. Хоспіси мають право надавати соціальні послуги довготривало, але не мають права лікувати, лікарні в свою чергу можуть лікувати, проте мають чіткі терміни для лікування, а хворі, які потребують паліативної допомоги можуть лежати роками. А щоб забезпечити відповідну медичну допомогу хворим на дому - відповідної кваліфікації медичних працівників у селах немає. Тож питання залишається відкритим.

Існує ще одна, але поки що потенційна проблема, над якою, мабуть, ще не замислюються, але... Деякі новостворені ОТГ закривають на своїх територіях Територіальні центри соціального обслуговування населення і перенаправляють своїх підопічних до відповідних обласних закладів. І це не проблема, поки є ще вільні ліжка, а що ж робити, коли вони скінчаться? Знову заручниками ситуації стануть люди!

Віктор Корж доручив головному лікарю КЛПЗ "Чернігівська центральна районна лікарня" Дмитру Руденку розглянути можливість відкриття або койколіжок або окремого відділення для надання паліативної допомоги важким хворим на базі районної лікарні, адже такі хворі мають отримувати не тільки соціальну допомогу, а в першу чергу фахову медичну.

Друге питання, яке розглянули під час засідання - роздача земель обласним управління Держгеокадастру за межами населеного пункту без узгодження із сільськими, селищними головами. Таких випадків дуже багато по всій країні, зокрема є й в Чернігівському районі.

Про стан справ та впорядкування земельних питань на території району проінформувала начальник управління АПР райдержадміністрації Ірина Труба. Вона повідомила, що землями сільськогосподарського призначення за межами населеного пункту дійсно розпоряджається Управління Держгеокадастру в Чернігівській області, при цьому чинним законодавством не передбачено жодного погодження із органами місцевого самоврядування. Райдержадміністрація розпоряджається тільки невитребованими паями.

Віктор Корж зазначив, що зареєстрований законопроект у Верховній Раді значно полегшив би вирішення земельних питань, але він ще й досі не прийнятий. Голова РДА повідомив, що окрім земельних, болючим питанням в районі є сплата аренди за користування ставками. Промлема полягає в тому, що користувачі ставків сплачують мізерні кошти податку за користування водоймами. Питання в тому, що користувачі добровільно мають зробити нормативно-грошову оцінку земельних ділянок під водоймами, згідно з якою і сплачувати податок. Звісно що такий варіант орендарям не вигідний, а змусити їх райдержадміністрація не може, оскільки землями водного фонду розпоряджається обласна державна адміністрація. Як результат - районний бюджет не доотримує чималі кошти.

Тому Громадська рада вирішила звернутися до Чернігівської ОДА з проханням втрутитись у дане питання і зобов'язати користувачів водних об'єктів робити нормативно-грошову оцінку.

 

Як покращити якість питної води з'ясовували під час засідання "круглого столу" Громадської ради при Чернігівській РДА

 

20 липня 2017 року у приміщенні Чернігівської РДА відбулось засідання за «круглим столом» Громадської ради при райдержадміністрації на тему «Екологічна безпека стану питної води на території Чернігівського району» спільно з комітетами Громадської ради при облдержадміністрації з реалізації Програми «Зелене намисто Чернігівщини» та з питань санепідеміологічного благополуччя і життєдіяльності людини.

Також у засіданні взяли участь голова райдержадміністрації Віктор Корж, начальник відділу архітектури, містобудування, екології та ЖКГ Чернігівської РДА Олексій Кудрик, головний спеціаліст відділу Управління Держпродспоживслужби в Чернігівському районі Олена Шара, керівник Чернігівського міжрайонного відділу ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Микола Турчин, в.о. начальника відділу Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації Олена Голован, Киїнський, Трисвятськослобідський, Новобілоуський сільські голови, представники громадських організацій екологічного спрямування.

Учасники заходу обговорили стан питної води у населених пунктах Чернігівського району, якість та періодичність здійснення відповідними контролюючими службами перевірок якості питної води, а також забрудненість води у річках.

Член Громадської ради при Чернігівській РДА, голова комітету Громадської ради при облдержадміністрації Валентина Седячко зазначила, що у річці Снов перевищено допустиму норму заліза, марганцю, амонію сольового, у річці Білоус - залізо, марганець, нітрати, амоній сольовий. Якщо залізо і марганець - природні концентрації речовин, то поява нітратів і амонію сольового пов'язана із скидами недостатньо очищених стічних вод з очисних споруд комунальної сфери.

Експерти зазначають, що за результатами лабораторних аналізів ці показники тільки збільшуються. До того ж шкода наноситься не тільки воді, а й повітрю.

До екологічно небезпечних підприємств м.Чернігова, від яких потерпають жителі району, відносяться КП "Чернігіввводоканал" та КП "Чернігівська ТЕЦ", до того ж міський полігон твердих побутових відходів розташований на території Новобілоуської сільської ради Черонігівського району.

- Якість питної води у населених пунктах району напряму залежить від стану водопроводної мережі, яка на сьогодні у критичному стані, адже будувалась ще за радянських часів", - наголосив голова райдержадміністрації Віктор Корж.

За його словами, ще з 90-х років кошти на ремонт водопроводу не виділялися. Але зазначив, що як один із варіантів вирішення ситуації може бути співфінансування органів місцевої влади та жителів громади. Як приклад навів Киїнську і Трисвятськослобідську громади, де таким чином збільшено мережу водопроводу, підключено до центрального водогону нові вулиці і провулки.

За результатами зустрічі влада із громадськістю вирішили і далі шукати шляхи вирішення питань забезпечення жителів району чистою питною водою та слідкувати за екологічним станом річок та водойм.

Стан реалізації програми "Доступні ліки" в Чернігівському районі обговорили під час засідання "круголого столу" Громадської ради

Триває виконання на Чернігівщині урядової програми «Доступні ліки», за якою пацієнти безкоштовно або з незначною доплатою можуть отримувати препарати від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми.

18 травня п.р. відбулось засідання "круглого столу" щодо якості реалізації даної програми у населених пунктах району, зокрема у найвіддаленіших, адже скористатись доступними ліками має право кожен громадянин.

У заході взяли участь голова райдержадміністрації Віктор Корж, головний лікар КЛПЗ "Чернігівська центральна районна лікарня" Дмитро Руденко, головний лікар КЗ "Чернігівський районний центр ПМСД" Віктор Куниця та його заступник, куратор даної програми в районі Оксана Логвинчук, завідувачі сімейної амбулаторії загальної практики сімейної медицини з Михайло-Коцюбинського, Олишівки, Мохнатина, Седнева, директор ТОВ "Аптека №180", представник комунального підприємства "Ліки України" Чернігівської обласної ради.

Куратор програми в районі Оксана Логвинчук проінформувала, що за серед районів області Чернігівський район зайняв одне з лідируючих місць, проте роботи ще багато.

Присутні завідувачі сімейних амбулаторій проінформували про стан реалізації програми безпосередньо у населених пунктах району.

За їх словами, нарікань від населення немає, люди звертаються за ліками, отримують рецепти. Недоліком є те, що не у всіх населених пунктах є аптечні пункти, проте лікарі інформують, де саме можна отримати ліки у м.Чернігів. Налагоджена робота щодо забезпечення "доступними ліками" людей похилого віку та людей, які за станом здоров'я не можуть пересуватися, шляхом отримання медичними працівниками або сусідами на прохання хворого ліків та доставка їх додому хворому.

Проте Громадська рада вирішила звернутися до компетентних органів з пропозицією розширити перелік препаратів, які увійшли до Урядової програми "Доступні ліки".

 

Відбулось друге засідання Громадської ради при райдержадміністрації

 

30 березня 2017 року відбулось друге засідання Громадської ради при райдержадміністрації.

В ході засідання обговорені положення та регламент Громадської ради, пропозиції щодо Громадської ради на 2017 рік.

У роботі Громадської ради взяла участь координатор у Чернігівській області всеукраїнської акції "Зробимо Україну чистою" Вікторія Богдан, яка проінформувала про заплановані заходи з прибирання та впорядкування територій. Громадська рада підтримала дану ініціативу.

Також члени Громадської ради зазначили про необхідність збереження екологічного природного середовища, зокрема підтримали ініціативи голови райдержадміністрації Віктора Коржа щодо заходів по збереженню лісового фонду та недопущенню незаконнї вирубки лісів, про що мова йшла під час Колегії районної державної адміністрації.

 

Новий склад Громадської ради при Чернігівській РДА сформовано

 

06 березня п.р. відбулися установчі збори з формування нового складу Громадської ради при Чернігівській районній державній адміністрації за участі голови райдержадміністрації Віктора Коржа.

На початку зборів Віктор Корж звернувся до представників громадськості та побажав продовжувати практику конструктивної роботи у новому складі Громадської ради.

Відповідно до порядку денного голова ініціативної групи з підготовки установчих зборів з формування нового складу Громадської ради при райдержадміністрації Наталія Надирова проінформувала всіх присутніх про проведену роботу.

Більшістю голосів головою установчих зборів обрано Наталію Надирову, представника громадської організації «Академія розвитку».

Склад Громадської ради при райдержадміністрації обрано у кількості 10 представників інститутів громадянського суспільства.