back

День Гідності та Свободи

19 листопада 2020

 

  В Україні щороку 21 листопада відзначають День Гідності та Свободи. 

  Цей день присвячений двом революціям, які відбулися в Україні – Помаранчевій революції, яка була у 2004 році, та Революції Гідності – у 2013 році. 

 13 листопада 2014 року Указом Президента України Петра Порошенка було встановлено свято свободи. Введення пам'ятної дати - це спроба донести майбутнім поколінням українців правдиву інформацію про найважливіші події країни початку XXI століття.

 Все почалося в день початку Помаранчевої революції 22 листопада 2004 року. Тоді українці вийшли на головну площу країни, проводили акції громадянської непокори і домоглися повторних виборів, коли завдяки фальсифікаціям під час голосування та підрахунку голосів Віктор Янукович випередив Віктора Ющенка.

 


 Через рік, вже у листопаді 2015-го, Віктор Ющенко вперше утвердив свято День Свободи.

  У листопаді 2013 року українці знову об'єдналися і вийшли на акції протесту. Увечері 21 листопада, на майдані Незалежності почали збиратися учасники мітингу. У цей вечір їх вже було 1500, а до 24 листопада на головній площі країни вже було понад 100 тисяч прихильників євроінтеграції. Також протести пройшли у Львові та Харкові.

 

 

 


Пізніше відбувся страйк студентів, а 29 листопада на Євромайдані відбувся грандіозний мітинг із закликами до відставки уряду і дострокових виборів у парламент.


Кривавою виявилася ніч на 30 листопада. Тоді для того, щоб розігнати майданівців влада застосувала силу. І це був тільки початок. Протести перетворилися з проєвропейських в антиурядові і стали носити більш масштабний характер.

18-20 лютого відбувся пік Революції Гідності. У ці дні відбулися криваві сутички в центрі Києва, підпалили Будинок профспілок і розстрілювали багатьох євромайданівців, які стали Героями Небесної сотні.

 


 

 

                   Програма заходів до Дня Гідності та Свободи 2020


З 16 листопада стартувала інформаційна соціальна кампанія під гаслом "Вільні творити майбутнє", підготовлена Національним музеєм Революції Гідності. Ідея кампанії в тому, що попри різні політичні погляди, українці вміють об'єднуватися задля обстоювання основних цінностей.

 

Протягом 19 – 20 листопада відбудеться науковий форум онлайн на тему "Революції доби постмодерну: Майдан у контексті світових протестних рухів кінця ХХ – початку ХХІ століття". Трансляцію заплановано на фейсбук-сторінці Національного музею Революції Гідності.