back

Про зміни в оподаткуванні нерухомості

31 липня 2020

          Законом України від 16 січня 2020 року № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі – Закон № 466) внесено зміни, зокрема до ст. 266 Податкового кодексу України (далі – Кодекс).

          Так, починаючи з 23.05.2020 р. (з дати набрання чинності змін, внесених до Кодексу Законом № 466 в частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – податок на нерухомість)), відповідно до пп. «є» пп. 266.2.2 ст. 266 Кодексу з переліку об’єктів оподаткування податком на нерухомість виключені будівлі промисловості, які віднесені до групи «Будівлі промислові та склади» (код 125) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, що використовуються за призначенням у господарській діяльності суб’єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується у секціях B – F КВЕД ДК 009:2010, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку.

          Слід зазначити, що у попередній редакції норма виключала з об’єктів податком на нерухомість всі будівлі промисловості, у тому числі без обмеження їх використання безпосередньо підприємствами промисловості, що давало можливість застосовувати пільгу і щодо об’єктів, зданих в оренду іншим суб’єктам господарювання.

          Щодо ставок податку на нерухомість.

          До повноважень сільських, селищних, міських рад та рад об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, щодо податків та зборів належать, зокрема,  встановлення ставок місцевих податків та зборів в межах ставок, визначених Кодексом (п.п.12.4.1 п.12.4 ст.12 Кодексу).

          Законом № 466 внесені зміни до ст.12 Кодексу щодо зміни строків прийняття та оприлюднення органами місцевого самоврядування рішень про встановлені ставки місцевих податків та/або зборів, а також інформування контролюючих органів про прийняті рішення.

          Щодо ставок податку на нерухомість.

          До повноважень сільських, селищних, міських рад та рад об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, щодо податків та зборів належать, зокрема,  встановлення ставок місцевих податків та зборів в межах ставок, визначених Кодексом (п.п.12.4.1 п.12.4 ст.12 Кодексу).

          Не дозволяється сільським, селищним, міським радам та радам об'єднаних територіальних громад встановлювати індивідуальні пільгові ставки місцевих податків та зборів для окремих юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців і фізичних осіб або звільняти їх від сплати таких податків та зборів  (п.п.12.3.7 п.12.3 ст.12 Кодексу).

          Законом № 466 внесені зміни до ст.12 Кодексу щодо зміни строків прийняття та оприлюднення органами місцевого самоврядування рішень про встановлені ставки місцевих податків та/або зборів, а також інформування контролюючих органів про прийняті рішення.

           

                        Сектор комунікацій Головного управління  ДПС у Чернігівській області