back

Реєстрація права власності спрощується

05 грудня 2012

З нового року процедура державної реєстрації прав стає простішою та зручнішою для власників, користувачів нерухомого майна.

Державна реєстрація прав проводитиметься державними реєстраторами прав на нерухоме майно відповідних реєстраційних служб, а також нотаріусами, як спеціальними суб’єктами, на яких покладаються функції державного реєстратора прав.

Зокрема, з 1 січня 2013 року запроваджується спрощена процедура реєстрації прав власності на нерухоме майно за принципом „єдиного вікна”, яка полягає у проведенні державної реєстрації прав на нерухоме майно нотаріусами одночасно із посвідченими ними договорами та виданими свідоцтвами про право на спадщину, предметом яких є нерухоме майно.

Здійснення державної реєстрації прав, що виникли на підставі нотаріально посвідченого договору чи виданого свідоцтва про право на спадщину тим нотаріусом, який вчинив нотаріальну дію, сприятиме скороченню часу, необхідного для офіційного визнання державою набутого особою права власності на нерухоме майно.

Таким чином, новий власник не тільки отримає нотаріальний документ, який підтвердить перехід до нього права власності, але й зможе відразу зареєструвати своє право власності у цього ж нотаріуса.

Державну реєстрацію прав на новостворене та реконструйоване нерухоме майно з 1 січня 2013 року здійснюватиме Державна реєстраційна служба (Укрдержреєстр).


Начальник Головного управління юстиції у Чернігівській області Карнабеда О.В.