back

Про запобігання занесення та поширення коронавірусу COVID-19 на території району

24 березня 2020

 

 

   З метою вжиття заходів, спрямованих на запобігання поширення випадків гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом COVID-19 на території Чернігівського району, та виконання протоколу № 1 засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 02.03.2020 року відбулося засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій райдержадміністрації, на якому ухвалено відповідне рішення та затверджений план протиепідемічних заходів щодо запобігання занесенню і поширенню випадків гострої респіраторної хвороби, спричиненою коронавірусом 2019-nCoV на території Чернігівського району.

   У вищевказаному плані передбачено проведення заходів в передепідемічному та епідемічному періодах.

   Керівникам відповідних установ, закладів, організацій, суб’єктів господарської діяльності та виконавчих комітетів сільських, селищних рад визначені конкретні завдання щодо запобігання занесенню та поширенню випадків гострої респіраторної хвороби, спричиненою коронавірусом 2019-nCoV.

 

 У передепідемічному періоді проведена інвентаризація наявних лікарських препаратів, виробів медичного призначення, антисептиків, дезінфекційних засобів, засобів індивідуального захисту медичних працівників. Чернігівською райдержадміністрацією виділені кошти в сумі 234 860,0 грн згідно з наданими розрахунками КНП «Чернігівська ЦРЛ» щодо першочергової потреби лікарні з розрахунком для лікування 20 хворих на 10 діб. Відпрацьовані маршрути проведення лабораторної діагностики коронавірусу 2019-nCoV.

  Складений план перепрофілювання та резерву ліжкового фонду із можливим розгортанням палат інтенсивної терапії в перепрофільованих відділеннях КНП «Чернігівська ЦРЛ».

  Поряд з тим, Чернігівська райдержадміністрація виділила КНП «Чернігівський районний центр ПМСД» (далі - центр) кошти в сумі 27,7 тис. грн, які використані на придбання мінімальної кількості засобів індивідуального захисту (в розрахунку на 1 робочий день) для медичних працівників первинної ланки району.

 

  На всі ОТГ направлені листи з розрахунком потреби в коштах для придбання мінімальної кількості засобів індивідуального захисту для медичних працівників лікувальних закладів, розташованих на території громад. Гончарівською ОТГ виділено 20,0 тис. грн, Іванівською ОТГ – 10,0 тис. грн, Киїнською ОТГ – 11,1 тис. грн, Новобілоуською ОТГ – 18,48 тис. грн, Хмільницькою ОТГ – 5,5 тис. грн., Олишівською ОТГ – 20,0 тис. грн, М.Коцюбинською ОТГ – 34,1 тис. грн.

 

  КНП «Чернігівська ЦРЛ» та структурні підрозділи центру в достатній кількості забезпечені дезінфікуючими засобами для проведення дезінфекції поверхонь та рук, які мають віруліцидну активність.

  Медичних працівників центру зобов’язано дотримуватись санітарно-епідемічних вимог при наданні допомоги хворим з підвищеною температурою, відокремити прийом хворих з підвищеною температурою, користуватись засобами індивідуального захисту, не допускати до роботи співробітників з ознаками гіпертермії та катаральних проявів.

 

13 березня сімейними лікарями первинної ланки КНП «Чернігівський районний центр ПМСД», лікарями КНП «Чернігівська ЦРЛ», працівниками Чернігівського міжрайонного відділу ДУ «Чернігівський ОЛЦ МОЗ України» проведено практичне навчання щодо опрацювання алгоритму використання засобів індивідуального захисту та взаємодії медичних працівників у випадку підозри на захворювання, викликане коронавірусом.

  Медичними працівниками первинної ланки проводиться широка роз’яснювальна робота серед жителів громад щодо симптоматики та важкості захворювань, викликаних новим коронавірусом, дотримання необхідних мір карантинних заходів та необхідності дотримання правил особистої гігієни.

  Виконавчим комітетам сільських, селищних рад (у т. ч. об’єднаних територіальних громад) визначено забезпечити інформування Чернігівського міжрайонного відділу ДУ «Чернігівський ОЛЦ МОЗ України», про виявлені особи що прибули з країн, де реєструються випадки 2019-nCoV, в яких зареєстровані випадки інфікування на коронавірусну інфекцію.

  Спільним наказом КНП «Чернігівська ЦРЛ», КНП «Чернігівський РЦМСД», Чернігівського міжрайонного відділу ДУ «Чернігівський ОЛЦ МОЗ України» утворено та затверджено склад оперативного штабу щодо недопущення занесення і поширення на території Чернігівського району випадків захворювань, спричинених новим коронавірусом.

  Розроблено, погоджено в Чернігівському міжрайонному відділі ДУ «Чернігівський ОЛЦ МОЗ України» та затверджено плани протиепідемічної готовності та проведення протиепідемічних заходів у лікувально – профілактичних закладах району.

 

  Активізована санітарно – освітня робота серед населення району. На сайті райдержадміністрації постійно оновлюється інформація щодо профілактики вірусних захворювань (у т.ч. коронавірусу), розміщені інформаційні матеріали щодо загальних правил профілактики гострих респіраторних вірусних інфекцій, дотримання вимог протиепідемічного режиму, біологічної безпеки та біологічного захисту при виявленні особи, що відповідає визначенню випадку 2019-nCoV, необхідності своєчасного звернення за медичною допомогою, про поточну епідемічну ситуацію та наявні ризики інфікування коронавірусом 2019-nCoV. Інформаційний матеріал даної тематики постійно направляється виконавчим комітетам сільських, селищних рад (у т. ч. об’єднаних територіальних громад).

  Станом на 17.03.2020 року опубліковано 6 статей в районній газеті «Наш край», проводилися бесіди з населенням району, випускалися санбюлетні. На сайті КНП «Чернігівська ЦРЛ» розміщені кольорові санітарні бюлетні - плакати по інформуванню щодо профілактичних заходів по коронавірусу 2019-nCoV.

  В усіх структурних підрозділах центру наявні санітарні бюлетені щодо алгоритму дій населення при наявності симптомів гострого вірусного захворювання, відповідна інформація та відеоролики розміщені на сторінці центру в мережі Фейсбук.

 

  Рішенням комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій райдержадміністрації (протокол № 4 від 12.03.2020 року) відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 “Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19” введено в дію заходи, передбачені до виконання в епідемічному періоді вищезазначеного плану протиепідемічних заходів.

 Рішенням комісії запроваджено:

- обмежувальні заходи щодо проведення масових заходів в закритих приміщеннях, спортивних, культурно-масових та інших видовищних заходів;

- протиепідемічні заходи в навчальних закладах та закладах охорони здоров'я, на об'єктах торгівлі, громадського харчування, зв'язку, громадського транспорту, готелях та інших місцях масового скупчення людей: додаткове провітрювання та посилений дезінфекційний режим, дотримання правил особистої гігієни працівниками та відвідувачами (в тому числі маскового режиму);

- установити карантин, заборонивши відвідування закладів освіти її здобувачами;

- довести до відома керівникам підприємств, установ та організацій, незалежно від форм власності, алгоритм дій посилення дезінфекційного режиму.

 Поряд з тим, на виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 16.03.2020 року №215 та протоколу № 2 позачергового засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій райдержадміністрації (протокол № 5 від 17.03.2020 року та протокол № 6 від 19.03.2020 року) розглянуті питання щодо додаткових заходів, спрямованих на запобігання поширення випадків гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом COVID-19 на території Чернігівського району та ухвалені відповідні рішення.

Скасовано проведення особистих прийомів громадян.

 Сільським, селищним головам (у т. ч. об’єднаних територіальних громад), керівникам підприємств, установ, організацій усіх форм власності та суб’єктам господарської діяльності (у т. ч. перевізникам), що розташовані на території Чернігівського району, визначено невідкладно забезпечити виконання постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» (зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 16.03.2020 року № 215) щодо заборони:

 

1) відвідування  закладів  освіти  її  здобувачами  до  3  квітня  2020 р.;

 

2) з 00 год. 01 хв. 17 березня 2020 р. до 3 квітня 2020 р. проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування;

 

3) з 00 год. 01 хв. 17 березня 2020 р. до 3 квітня 2020 р. роботу суб’єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів, зокрема закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, закладів культури, торговельного і побутового обслуговування населення, крім роздрібної торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами зв’язку, провадження банківської та страхової діяльності, а також торговельної діяльності і діяльності з надання послуг з громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту;

 

4) з 12 год. 00 хв. 18 березня 2020 р. до 3 квітня 2020 р.:

- регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міжміському внутрішньообласному і міжобласному сполученні (крім перевезення легковими автомобілями);

- перевезення понад 10 пасажирів одночасно в одному транспортному засобі у міському електричному (трамвай, тролейбус) та автомобільному транспорті, що здійснює регулярні пасажирські перевезення на міських маршрутах у звичайному режимі руху;

- перевезення понад 10 пасажирів одночасно в автобусах, які виконують регулярні пасажирські перевезення на міських автобусних маршрутах в режимі маршрутного таксі;

- заїзд на територію автостанцій автобусів, які здійснюють перевезення пасажирів у приміському, міжміському внутрішньообласному  і міжобласному сполученні, та реалізацію власниками автостанцій квитків автомобільним перевізникам, які виконують такі перевезення.

 

Керівникам підприємств, установ, організацій усіх форм власності та суб’єктам господарської діяльності, розташованим на території Чернігівського району, рекомендовано:

 

- запровадити щоденний температурний скринінг персоналу, негайно відправляти додому на самоізоляцію усіх працівників, які мають ознаки гострих респіраторних захворювань;

- максимально перевести здійснювану персоналом роботу на віддалений доступ із застосуванням електронних комунікацій і технологій;

- запровадити режим профілактичного спостереження за особами із числа персоналу, які відвідували країни інфекційного ризику;

- передбачити режим регулярного провітрювання службових приміщень, за можливістю здійснювати дезінфекційні заходи за допомогою кварцювання;

- розглянути питання забезпечення населення продовольством та предметами першої необхідності в режимі доставки, особливо щодо осіб похилого віку.

 

Крім того, райдержадміністрацією внесені зміни до Програми розвитку цивільного захисту Чернігівського району на 2016-2020 року, які затверджені рішенням сесії районної ради від 17.03.2020 р., які передбачають для створення матеріального резерву закупівлю лікарських засобів, виробів медичного призначення, засобів індивідуального захисту та дезінфікуючих засобів при ускладненні епідемічної ситуації при короновірусу на суму 271,0 тис. грн.

  КНП «Чернігівський районний центр ПМСД» спільно з керівництвом сільських, селищних рад та ОТГ проводиться щоденний моніторинг серед жителів громад для виявлення осіб, які прибули з країн, де зареєстровані випадки захворювання, викликаного коронавірусом. Медичними працівниками центру проводиться спостереження за станом їх здоров’я та термометрія. Всі вказані особи перебувають на самоізоляції. Інформація про виявлених осіб подається щоденного до УОЗ, Чернігівського міжрайонного відділу ДУ «Чернігівський ОЛЦ МОЗ України» та Чернігівське районне відділення поліції.

  При виявленні осіб з підозрою на важку форму захворювання, спричиненого коронавірусом, планується проводити їх негайну госпіталізацію у визначені лікувальні заклади вторинного рівня, викликаючи спеціалізовані бригади екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.