back

ОБЕРЕЖНО: вірусні інфекції

12 лютого 2020

11 лютого 2020 року в.о. голови районної державної адміністрації Анатолій Кругол провів нараду з питань стану епідеміологічної ситуації із грипу, ГРВІ та інших вірусних захворювань на території району.

На нараду були запрошені завiдувач Чернiгiвського міжрайонного відділу ДУ “Чернiгiвський ОЛЦ МОЗ України” Микола Турчин, заступник генерального директора КНП “Чернігівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги” Оксана Логвінчук, генеральний директор КНП “Чернігівська центральна районна лікарня” Дмитро Руденко, начальник Чернігівського районного управління головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Сергій Мельниченко.

Присутні розглянули питання щодо організації проведення епідеміологічного нагляду за грипом та гострими респіраторними вірусними інфекціями, заходів з готовності реагування під час епідемічного сезону захворюваності на грип та ГРВІ, інші інфекційні та вірусні захворювання.

За поточний період зареєстровано 625 випадків захворювання на ГРВI Вакциновано проти грипу з початку епiдсезону 768 осіб, з них 291 дитина. Щеплення проводяться за власні кошти. Без ГРВI вiд інфекційних хвороб постраждало 556 осіб, що на 26 % більше, ніж в минулому році, збільшення відбулося в основному за рахунок краплинних інфекцій.

З метою профілактики рівня захворюваності в навчальних закладах керівникам рекомендовано:

- проводити щоденний моніторинг відвідуваності дітей та підлітків закладів освіти;

- забезпечити проведення санітарно-профілактичних заходів;

- організувати проведення цільових інструктажів з безпеки життєдіяльності;

- посилити контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних вимог, епідеміологічного, повітряно-теплового режимів у приміщеннях;

- обмежити проведення масових заходів.

Також на нараді були розглянуті рекомендації МОЗ по активізації санітарно-освітницької роботи серед населення щодо загальних правил профілактики гострих респіраторних вірусних інфекцій в тому числі спричинених коронавірусом (2019-nCoV).

Коронавіруси – це велика родина респіраторних вірусів, що можуть спричиняти захворювання: від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому. Основними клінічними ознаками та симптомами коронавірусу є гарячка та утруднене дихання. У разі появи симптомів, що свідчать про гострі респіраторні захворювання під час подорожі або після неї, мандрівникам рекомендується звернутися до лікаря та надати відомості про історію подорожей.

Стандартні рекомендації ВООЗ для широкої громадськості щодо зменшення впливу та передачі ГРВІ: часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами; під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою. Використану хустку варто негайно викинути та помити руки; уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель; якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте йому попередньою історією подорожей; відвідуючи живі ринки в районах, в яких зараз фіксуються випадки нового коронавірусу, уникайте контакту з живими тваринами та поверхнями, які контактують з тваринами; не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження. Із сирим м’ясом, молоком тощо слід поводитися обережно.