back

Щодо проведення десикації

06 вересня 2019

Десикація – неодмінний елемент технології вирощування багатьох сільськогосподарських культур, зокрема й соняшнику. Для прискорення збирання і одночасного достигання посіви обробляють десикантами. При цьому рослини припиняють вегетацію, одночасно достигають, збирання прискорюється на 7-10 днів. Зменшується ураження хворобами, підвищується продуктивність комбайнів, якість і урожайність насіння, збільшується вихід олії з 1га, зменшуються витрати енергоносіїв. Одна з вагомих причин проведення десикації соняшнику в нашому регіоні та, що посівна площа під ним більше 200 тис.га , а в багатьох великих холдингах він виступає, як попередник під озимі культури.

Одночасно з необхідністю проведення десикації, саме її проведення викликає особливе занепокоєння, адже роботи проводяться в основному за допомогою авіації. Переважна більшість орендованих земель в області розташовані поряд з населеними пунктами та землями призначеними для ведення особистого селянського господарства. Враховуючи важливість зазначеного питання та поважаючи право громадян на безпечні та комфортні умови проживання і господарювання, необхідно обов’язково додержуватись регламентів застосування, а саме авіаційним методом можуть бути застосовані тільки ті пестициди, що пройшли державну реєстрацію і включені в Перелік препаратів, дозволених до авіаційного застосування в Україні.

Виконання авіаційних робіт по застосуванню пестицидів у сільському господарстві повинно здійснюватися у відповідності до вимог Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України, ДСП 382-96, затверджених наказом МОЗ України від 18.12.96 р. № 382.

При застосуванні пестицидів за допомогою авіації необхідно витримувати визначені ДСП 382-96 санітарно захисні зони від ділянок авіахімічних обробок до інших об’єктів.

Проекти авіаційно-хімічних робіт погоджуються установами Держпродспоживслужби і Мінекобезпеки не пізніше, ніж за 10 діб до початку робіт.

Відповідальність за дотримання вимог санітарних правил і норм при авіаційному застосуванні пестицидів покладається на замовника виконання авіаційних робіт та власника повітряних суден.

Відповідно до ст. 11 Закону України «Про пестициди і агрохімікати», особи, діяльність яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням пестицидів і агрохімікатів та торгівлею ними, повинні мати допуск (посвідчення) на право роботи із зазначеними пестицидами і агрохімікатами. Порядок одержання такого допуску визначається Кабінетом Міністрів України. Допуск (посвідчення) на право роботи з пестицидами і агрохімікатами видаються спеціально уповноваженими органами виконавчої влади у сфері захисту рослин, на даний час Головним управлінням Держпродспоживслужби в нашій області, видача здійснюється безоплатно.

В черговий раз нагадуємо, що застосування пестицидів слід проводити за умови суворого додержання регламентів їхнього застосування та відповідності державним стандартам, санітарним нормам та іншим нормативним документам.

Відділ агропромислового розвитку та екології