back

День пам'яті та примирення і 74-ту річницю перемоги на нацизмом у Другій світовій війні відзначили у Терехівці

08 травня 2019

8 травня в селі Терехівка відбувся районний урочистий захід, присвячений Дню пам’яті та примирення і 74-ій річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

У заході взяли участь перший заступник голови районної державної адміністрації Анатолій Кругол, заступник голови районної ради Володимир Поліщук, голова Чернігівської районної організації ветеранів України Анатолій Скуратович, ветерани Другої світової війни, керівники районних установ та організацій, жителі окремих територіальних громад району.

Відбулося урочисте покладання квітів допам'ятника воїнам-односельцям, які загинули в роки Другої світової війни. Після чого учасники заходу перейшли до місцевого Будинку культури, де їх чекала святкова концертна програма. 

У своєму вітальному виступі Анатолій Кругол наголосив, що перемога над нацизмом була здобута не тільки бойовою технікою, скільки величезними жертвами, високим героїзмом наших людей. З однієї тільки Терехівської громади загинуло на фронтах війни 289 воїнів-земляків. За виявлені в боях мужність та героїзм вони були нагороджені 154-ма урядовими бойовими нагородами. А капітана-танкіста Георгія Анисимовича Полегенька представляли до присвоєння високого звання Героя Радянського Союзу.

Про долі загиблих воїнів-земляків та бойові нагороди ветеранів нещодавно краєзнавці району передали Терехівській громаді уточнені списки загиблих та унікальні матеріали про бойові подвиги терехівців на фронтах Другої світової війни. Працівники районної бібліотечної системи опрацювали цей матеріал та підготували за ним Алею героїв-земляків.

Під час заходу вручена Почесна грамота Чернігівської ОДА голові Гончарівської організації ліквідації аварії на ЧАЕС, ліквідатору 2 категорії Петру Михайловичу Білику за сумлінну працю та з нагоди 33-ї річниці ліквідації аварії на ЧАЕС, яку відзначили нещодавно. 

Також нагадав місцевим жителям, що 1 травня відзначив свій 100-річний ювілей терехівець, бойовий танкіст Микола Данилович Петрушинець, якому Наказом Міністра оборони України присвоєне звання  полковник.

Для присутніх звучали патріотчні пісні у виконанні вокалістів та колективів художньої самодіяльності району.

Після заходу делегація району відвідала Миколу Даниловича Петрушинця на дому. Анатолій Кругол привітав із 100-річним ювілеєм, вручив матеріальну допомогу та продуктовий набір віт ТОВ "Добродія Фудз". Представник Чернігівського центру комплектування і соціальної підтримки оголосив наказ Міністра оборони України про присвоєння звання "полковник" та вручив ювіляру погони.

 

Сектор організаційної роботи,

інформаційної діяльності та комунікацій

з громадськістю апарату Чернігівської РДА

 

Програма на обласному радіо "Чернігівська хвиля"

Пошук історичних фактів Другої світової війни 09.05.2019