26.09.2023

 СБУ викрила російського інформатора, який збирав розвіддані про українські війська та критичну інфраструктуру на кордоні з рф

Контррозвідка Служби безпеки затримала на Чернігівщині інформатора спецслужб рф, який збирав розвіддані про українські війська та критичну інфраструктуру у прикордонних районах області.

Насамперед ворога цікавила інформація про місця розташування блокпостів, чисельність особового складу, наявність військової техніки ЗСУ та будівництво на території регіону об’єктів військової авіації.

Також зловмисник «малював» для агресора схеми місцевих залізничних маршрутів, якими курсують вантажні ешелони.

Крім того, фігурант, за завданням ворожих спецслужб, збирав інформацію про об’єкти енергетичної інфраструктури обласного центру.

Розвідувальна інформація потрібна була окупантам для підготовки нової серії повітряних атак по регіону.

Співробітники СБУ задокументували злочинні дії зловмисника і затримали його за місцем проживання. Під час обшуку у затриманого виявлено мобільний телефон, який він використовував для комунікації з агресором.

За даними слідства, ворожим інформатором є місцевий житель, який на період окупації частини регіону потрапив у поле зору загарбників через свої прокремлівські погляди.

У травні цього року на чоловіка дистанційно вийшов представник спецслужб рф і запропонував йому співпрацю у війні проти України.

Згодом російський інформатор приступив до виконання ворожих завдань, про що «звітував» агресору в анонімному чаті. Щоб приховати злочинну діяльність, він одразу видаляв усі повідомлення після кожного «сеансу» зв’язку з окупантами.

Однак, це не допомогло – співробітники СБУ зібрали на фігуранта обґрунтовану доказову базу і повідомили йому про підозру за ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ).

Наразі він перебуває під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує до 12 років тюрми.

Контрдиверсійні заходи проводили співробітники СБУ в Чернігівській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.



18.07.2023

 За матеріалами СБУ повідомлено про підозру колишнім співробітникам ДСНС, які добровільно перейшли на бік ворога

Кіберфахівці Управління СБ України в Чернігівській області встановили факти добровільної співпраці з ворогом колишніх співробітників Державної служби з надзвичайних ситуацій Луганщини.

За даними розслідування, зрадниками стали підполковник та капітан служби цивільного захисту ГУ ДСНС України у Луганській області.

Встановлено, що після повномасштабного вторгнення рф на територію України, службові особи, погодившись на пропозиції окупаційної адміністрації держави-агресора, перейшли на бік ворога та прийняли присягу.

Перебуваючи на «посадах», зловмисники виконували вказівки окупантів, проводили агітаційну роботу та закликали місцеве населення до підтримки загарбників.

На підставі зібраних доказів колаборантам повідомлено про підозру за ч. 7 ст. 111-1 (добровільна участь громадянина України в незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях, створених на тимчасово окупованій території) Кримінального кодексу України.

Наразі зрадники перебувають на тимчасово окупованій території сходу України.

Співробітники Служби безпеки вживають комплексні заходи для притягнення їх до відповідальності.

Викриття злочинної діяльності ворожих поплічників здійснювали співробітники СБУ у Чернігівській області у взаємодії із слідчими Державного бюро розслідувань за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.



06.07.2023

За матеріалами СБУ викрито депутата Чернігівської міськради, який організував канал втечі ухилянтів за кордон

За матеріалами Служби безпеки України зібрано достатню доказову базу та повідомлено про підозру депутату Чернігівської міськради, який причетний до організації каналу незаконного виїзду за кордон українських громадян призовного віку.

Досудовим розслідуванням встановлено, що депутат та троє місцевих мешканців організували злочинну схему, яка дозволяла потенційним призовникам виїжджати за межі України під час воєнного стану. 

Для реалізації оборудки ділки підшукували військовозобов’язаних, які виявляли бажання незаконно виїхати з України. Після сплати «клієнтами» «авансу», зловмисники оформлювали ухилянтів у якості «водіїв-волонтерів» до місцевої громадської організації, яку очолював депутат.

У подальшому, для внесення відповідних даних до електронної системи «Шлях», депутат подавав інформацію про фіктивних «волонтерів» до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

За такі «послуги» зловмисники брали близько 5 тис. дол. США як готівкою, так і банківськими переказами коштів на особисті рахунки. Сума залежала від терміновості виїзду і фінансових можливостей клієнтів.

Крім того, для оформлення ухилянтів депутат використовував листи від різних установ та організацій, які постраждали внаслідок збройної агресії рф. Серед цих організацій були дитячі медичні заклади та інші громадські установи, які дійсно потребували підтримки. Проте жодної гуманітарної допомоги задекларовані обранцем «адресати» не отримували.

Депутату повідомлено про підозру за:

-ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань, вчинене за попередньою змовою групою осіб);

-ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України.

Наразі сам депутат переховується від правосуддя за кордоном. Вирішується питання щодо оголошення його у розшук.

Тривають подальші слідчо-оперативні дії для притягнення винних осіб до відповідальності.

Викриття злочинної оборудки та розслідування проводили співробітники Управління СБ України в Чернігівській області за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.



19.04.2023

СБУ повідомила про підозру колишній співробітниці міграційної служби Луганщини, яка добровільно перейшла на бік ворога

 

 Служба безпеки України зібрала докази колабораційної діяльності на колишню співробітницю міграційної служби Луганщини, яка добровільно перейшла на бік ворога.

   Після захоплення смт. Станиця Луганська 34-річна жінка добровільно пішла на співпрацю з  окупаційною владою та  погодилася на пропозицію зайняти посаду начальника відділу міграційної служби у Станично-Луганському РВ ВС так званого «мвд лнр». Перебуваючи на «посаді», зловмисниця виконувала вказівки окупантів щодо примусової «паспортизації» місцевого населення.

  Колаборантка через ворожі ЗМІ закликала жителів тимчасово окупованої території отримувати паспорти російської федерації, переконуючі мешканців району у тому, що росія тут назавжди.

  На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили ворожій поплічниці про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 7 ст. 111-1 (добровільна участь громадянина України в незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях, створених на тимчасово окупованій території);
  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

  Наразі колаборантка перебуває на тимчасово окупованій території сходу України.

  Співробітники Служби безпеки проводять комплексні заходи для притягнення її до відповідальності.

  Розслідування злочинної діяльності ворожої поплічниці проводять співробітники СБУ у Чернігівській області за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

 



 13.04.2023

СБУ виявила два схрони з російським боєприпасами у прикордонних районах Чернігівщини

   Служба безпеки встановила місцезнаходження ще двох схронів з російськими засобами ураження у ході контрдиверсійних заходів у прикордонних районах Чернігівщини. Встановлено, що окупанти приховали ці арсенали перед контрнаступом Сил оборони минулого року.

   У результаті оперативних дій у покинутій будівлі поблизу одного з військових об’єктів виявлено:

  • 21 артилерійський снаряд калібру 30 мм;
  • бойові гранати;
  • 800 набоїв до стрілецької зброї.

   Інший замаскований ворожий тайник знайдено у нежитловому приміщенні поруч із зерносховищем.

   Зі схрону вилучено:

  • два постріли до реактивних протитанкових гранатометів та пороховий заряд до них;
  • набої калібру 7,62 мм.

   Наразі виявлені боєприпаси направлено на потреби підрозділів Збройних Сил України. Контрдиверсійні заходи проводили співробітники СБУ у Чернігівській області.

 
 


17.03.2023

За матеріалами СБУ зловмисникам, які організували канал
торгівлі людьми, оголошено підозри у скоєнні злочину у складі організованої групи

За матеріалами Служби безпеки України особам, які займались «вербуванням» українців призовного віку для заробітків на нелегальному бізнесі, оголошено про підозру у скоєнні злочину у складі організованої групи.

Досудовим слідством встановлено, що злочинну схему організували громадяни України та їх спільники з однієї із західноазійських країн.

Ділки підшукували «клієнтів» серед громадян призовного віку та сприяли вирішенню питань, пов’язаних з виготовленням документів, необхідних для нелегального виїзду за кордон та «працевлаштування».

Зловмисники втягували громадян України у злочинну діяльність, яка полягала у переправленні нелегальних мігрантів з Середньої Азії до країн ЄС морським шляхом.

У результаті, більшість потерпілих від дій ОЗУ опинялися за гратами у країнах ЄС. А факт участі українців у подібних злочинних схемах негативно впливав на імідж нашої держави на міжнародній арені.

Наразі фігурантам провадження оголошено про підозру за ч. 3 ст. 149 (торгівля людьми, вчинена організованою групою) Кримінального кодексу України. Тривають слідчі дії для виявлення всіх причетних до скоєння злочину осіб.

Документування злочинної діяльності здійснюється Управлінням СБ України в Чернігівській області у взаємодії з ГУ НП за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.



02.03.2023

СБУ блокувала діяльність проросійського інтернет-пропагандиста.

СБУ блокувала діяльність проросійського інтернет-пропагандиста: розміщував заклики до захоплення державної влади
Співробітники Служби безпеки України викрили мешканця м. Чернігова, який закликав у соціальних мережах до захоплення державної влади в Україні.
Слідчі СБУ встановили, що чернігівець у власному акаунті, створеному в одній із заборонених соцмереж, поширював матеріали, які містили заклики до повалення конституційного ладу та антидержавних насильницьких дій.
Крім того, чоловік пропагував діяльність терористичних угруповань, що діють на тимчасово окупованих територіях, поширював російські наративи щодо «нацизму» та підтримував інші інформаційні кампанії російської пропаганди.
Деструктивні матеріали чоловік отримував із російських пропагандистських інтернет-видань.
Лінгвістична експертиза засвідчила, що ці матеріали містять публічні заклики, направлені на порушення основ національної безпеки.
Під час проведення обшуку за місцем проживання агітатора правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку та мобільні пристрої із доказами здійснення антиукраїнської діяльності.
Слідчі СБУ повідомили зловмиснику про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 109 (публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій) Кримінального кодексу України.
Наразі матеріали кримінального провадження скеровано до суду.
Заходи із викриття ворожого агітатора проводилися кіберфахівцями Управління СБ України в Чернігівській області під процесуальним керівництвом Чернігівської обласної прокуратури.
 

СБУ затримала блогера кремлівського рупора «russia today», який приїхав в Україну, і поширював в ЄС фейки про війну

Служба безпеки викрила інтернет-агітаторів у Чернігівській області.

Серед затриманих – іноземний блогер, який працював на заборонений російський телеканал «russia today» і нав’язував кремлівську пропаганду жителям Євросоюзу.

Для цього використовував власні Ютуб- і Телеграм-канали, загальна аудиторія яких становила понад пів мільйона підписників.

У своїх дописах і відеосюжетах він підтримував збройну агресію рф і виправдовував військові злочини окупантів проти цивільного населення та критичної інфраструктури українських міст.

Також зловмисник розповсюджував дезінформацію з фронту і закликав країни ЄС обмежити допомогу нашій державі.

За даними слідства, ворожим поплічником виявився громадянин однієї з європейських країн, який готував пропагандистські матеріали для російського «RT».

Згодом він прибув в Україну та оселився на Чернігівщині. Після початку повномасштабного вторгнення розпочав виконувати «редакційні завдання» кремлівського рупора щодо збору матеріалів для підготовки і випуску замовних сюжетів про війну в Україні.

До злочинної діяльності він залучив свою співмешканку, яка допомагала йому «монтувати» фейкньюз для зарубіжних інтернет-користувачів.

Співробітники СБУ задокументували факти інформаційно-підривної діяльності зловмисників.

Наразі їм повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників, вчинені групою осіб) Кримінального кодексу України.



СБУ затримала російського шпигуна, який розвідував позиції Сил оборони поблизу північного кордону України

Служба безпеки викрила агента фсб під час контрдиверсійних заходів у прикордонних районах Чернігівщини.

Він приховано збирав інформацію про місця дислокації та переміщення українських військ на території регіону.

Насамперед його цікавили дані щодо кількості особового складу, військової техніки та наявного озброєння Сил оборони поблизу державного кордону.

Співробітники СБУ зірвали плани рашистів і затримали їхнього поплічника на спробі передачі закритої інформації до рф. У зловмисника виявлено мобільний телефон із доказами «листування» з представником російської спецслужби.

За даними слідства, затриманим виявися громадянин рф, який вже декілька років проживав в одному з прикордонних селищ Чернігівської області.

Крім цього, він періодично їздив до росії, де відвідував своїх родичів та вирішував особисті питання. Таким чином потрапив у поле зору спецслужб країни-агресора.

Встановлено, що під час однієї з таких поїздок він був завербований кадровим співробітником фсб для проведення розвідувально-підривної діяльності на півночі України.

Для цього ворожий агент отримав оперативний псевдонім і детальні інструкції щодо збору і способів передачі секретних відомостей. Для комунікації між собою застосовували анонімні месенджери.

Наразі слідчі СБУ повідомили затриманому про підозру у вчиненні вказаного злочину.

Суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Операцію з викриття і нейтралізації російського агента проводили співробітники СБУ Чернігівської області за процесуального керівництва обласної прокуратури.



СБУ повідомила про підозру колаборантам, які  публічно висловлювали підтримку країні-агресору

Служба безпеки України продовжує розслідування злочинних дій осіб, які в умовах війни закликали співвітчизників до підтримки рішень та дій держави-агресора щодо України. 

Так, Управлінням СБ України в Чернігівській області повідомлено про підозру у колабораційній діяльності двом мешканцям Ніжинського району.

За даними слідства під час окупації регіону прихильники «русского мира» публічно заперечували здійснення збройної агресії рф та закликали співвітчизників до підтримки  окупантів та визнання їхньої влади.

Крім того, один з них вивішував прапор рф на подвір’ї власного будинку, демонструючи свою прихильність загарбникам.

Наразі зрадники звинувачуються за ч. 1 ст.111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Триває досудове розслідування.



На Чернігівщині за матеріалами СБУ повідомлено про підозру двом прокремлівським агітаторам

За матеріалами Управління СБ України в Чернігівській області повідомлено про підозру за фактом виправдовування, визнання правомірною збройної агресії Російської Федерації проти України  двом мешканцям Київщини та Чернігівщини.

Прокремлівських агітаторів було викрито під час проходження ними огляду на одному з блок-постів регіону.

Слідством встановлено, що мешканець Бориспільського району Київської області, через інтернет-месенджер, поширював матеріали, де йшлося про те, що метою російського вторгнення є боротьба зі злом та нацизмом.

Інший ворожий поплічник, мешканець Чернігова, розповсюджував пропагандистську інформацію, у якій серед іншого висловлювалось захоплення роботою російських військових.

Призначеною СБУ експертизою підтверджено протиправний характер публікацій фігурантів проваджень.

Наразі зловмисникам повідомлено про підозру за ст. 436-2 (поширення матеріалів із виправдовуванням, визнанням правомірною, запереченням збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України.

Триває досудове розслідування.



На Чернігівщини СБУ проводить комплекс антитерористичних протидиверсійних заходів

На Чернігівщині Служба безпеки України у взаємодії з іншими правоохоронними органами проводить комплекс антитерористичних протидиверсійних заходів, спрямованих на перевірку рівня безпеки стратегічно важливих об’єктів, проведення фільтраційної роботи в прикордонних регіонах області, викриття фактів незаконного обігу зброї та боєприпасів, а також виявлення осіб, які можуть бути причетні до диверсійних посягань та діяти в інтересах ворога.

Управління СБ України в Чернігівській області нагадує громадянам про необхідність бути пильними.

Повідомляйте нам інформацію про:

-  перебування в регіоні підозрілих осіб,

- факти та наміри здійснення сепаратистської, терористичної, диверсійної та розвідувально-підривної діяльності,

-  у разі виявлення вибухонебезпечних предметів, польотів безпілотних літальних апаратів,

- осіб, які причетні до незаконного обігу зброї, боєприпасів і вибухових речовин.

Телефон «гарячої» лінії СБУ – 0 800 501 482.

Телефон «гарячої» лінії Управління СБ України в Чернігівській області – (0462)676-208.

Електронна поштова скринька: [email protected].

Інформація, що надійде до Служби безпеки України, обов’язково буде перевірена.