back

Небажання об’єднуватись означатиме погіршення рівня життя людей – Президент про завершення створення об’єднаних громад до 2020 року

11 березня 2019

Президент Петро Порошенко наголошує, що децентралізація доводить свою ефективність, але і саму реформу, і її результати потрібно захистити, гарантувавши її незворотність. Про це Петро Порошенко заявив на засіданні Ради регіонального розвитку Дніпропетровської  області.

Він нагадав, що у 2014 році, коли починалась реформа, було багато запитань чи точно об’єднання громад буде добровільним, чи не будуть примушувати. «Ми тоді пообіцяли: даємо слово – це буде добровільно», - зауважив Президент.

«Зараз хочу вам повідомити, у 2019 році добровільність закінчиться. Тому, що найважчий період ми пройшли. Децентралізація довела свою ефективність. І небажання об’єднуватись буде означати погіршення рівня життя людей в тих громадах, які не об’єднуються. А от людей ми будемо захищати», - заявив Глава держави.

Президент додав: «І моя мета, щоб на виборах у 2020 році всі йшли на вибори уже в об’єднаних громадах. Впевнений в тому, що це принесе свій результат».

Петро Порошенко особливо наголосив на важливості забезпечити незворотність реформи. «Єдине, що нам зараз потрібно зробити – захистити децентралізацію, продемонструвати, що цей шлях незворотній. Бо, на жаль, поки що наша модель децентралізації є дуже крихка і розвернути її (легко – ред.). При плануванні бюджету на наступний рік просто змінити співвідношення державного і місцевого бюджетів. І повернути сумні часи 2013 року. І всі ці цифри, коли бюджети місцевого самоврядування зростали у три, чотири, п’ять разів під час війни, а бюджети розвитку зростали у сім, десять, п’ятнадцять разів. Все це може виявитися приємними спогадами. Тому це є наша битва – битва за захист децентралізації», - сказав Президент.

Президент також наголосив, що позитивні зміни та досягнення реформи децентралізації стали можливими завдяки єдності: «Саме тому сьогодні ми говоримо про єдність, бо коли ми об'єдналися можна вирішувати питання».

«Ми маємо об'єднатися для того, щоб завершити законодавче оформлення децентралізації. І це нелегка робота. Бо, наголошую – для цього потрібні зміни до Конституції, а не лише прийняття Муніципального кодексу. І для цього нам потрібно рішуче продемонструвати наш рух вперед. Закріпити незворотність змін», - сказав Президент.

Петро Порошенко особливо відзначив підтримку людьми децентралізації та лідерів громад.

Він зауважив, що в умовах, коли кожну копійку спрямовували на потреби Збройних Сил, залишити кошти місцевим бюджетам було непростим і тоді непопулярним рішенням. Але імплементація цього рішення призвела до того, що уже у зведеному бюджеті 2018 року частка місцевих бюджетів перевищила 51%, а на виконання решти функцій держави залишається 49%. «На зустрічах по всій Україні я бачу постійне підтвердження правильності реалізації цієї програми. Тому, що громади і люди краще знають як треба використовувати ці гроші. Куди в першу чергу їх спрямувати», - зауважив Президент.

«Це підняло велику плеяду керівників об’єднаних громад, які набувають безцінний досвід у зміні життя на краще. Бо змінюється життя на краще в громаді – змінюється життя на краще в Україні», - сказав Петро Порошенко.

За його словами громади, при складанні перспективного плану розвитку територій, вже мають формулу і візію майбутнього розвитку громад з багаторічним планом втілення проектів, обраних громадами. «Я переконаний в тому, що це вже є нашою першою перемогою. Моя порада, оскільки в залі присутні лідери об’єднаних громад, не бійтеся ставити перед собою великі цілі. Добивайтеся неможливого, щоб отримати бажане. Завжди високо піднімайте планку. Мрійте, вірте, перемагайте. Президент завжди на вашому боці, Уряд разом з нами», - додав він.

Президент також підкреслив, що децентралізація – це можливість і право кожного громадянина безпосередньо визначати  долю, шляхи розвитку і стратегію своєї громади. «Це можливість планувати своє життя і великою мірою це можливість змінювати своє життя.  Я твердо переконаний, що не в Києві, а на місцях краще знають, які і де будувати дороги, як робити освітлення, які дитячі садки будувати, які школи модернізувати, які лікарні будувати, яку комунальну техніку і в кого закупати, яким чином розвивати муніципальний транспорт», - наголосив Петро Порошенко.

На його переконання, на реалізацію проектів громад мають бути передбачені три джерела фінансування: бюджет громади;  участь держави та можливість громад укладати угоди з міжнародними фінансовими організаціями, міжнародними банками.

Петро Порошенко навів порівняння, що у 2013 році держава спрямовувала на підтримку проектів місцевого самоврядування 500 млн грн., а вже у 2018 році – 32 млрд грн.

Він також акцентував на посиленні складової міжнародної співпраці у розвитку муніципальних проектів. «Я це повністю вітаю. З одного боку – участь міжнародних організацій забезпечує прозорість і довіру до процесу, вони інвестують свої гроші разом з українською державою. А з іншого боку – значно збільшує фінансові можливості місцевого самоврядування», - додав Президент.

«Куди ми хочемо прийти завдяки децентралізації? Моя мрія і моя мета  – це країна без периферії, країна без провінції. Все залежить від нас з вами», - підсумував Петро Порошенко.

Прес-служба Президента України