back

Призначення субсидій для внутрішньо переміщених осіб та орендарів

03 січня 2019

До Міністерства надходять звернення громадян щодо призначення житлової субсидії за фактичним місцем проживання (внутрішньо переміщені особи та орендарі) та стосовно вимоги органів соціального захисту населення декларувати у такому випадку відомості про зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, які там не проживають.

Відповідно до Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 27.04.2018 №329, зі змінами), житлова субсидія може бути призначена особам, які орендують житло, та внутрішньо переміщеним особам за фактичним місцем проживання. Рішення про призначення субсидії у таких випадках приймається комісією на підставі акта обстеження матеріально »побутових умов домогосподарства.

В абзаці третьому пункту 8 Положення визначено, що склад домогосподарства декларується внутрішньо переміщеною особою під час звернення за призначенням субсидії.

Згідно з нормами глави 59 Цивільного кодексу України у договорі найму (оренди) житла вказуються особи, які проживають у житловому приміщенні.

Таким чином, до складу домогосподарства внутрішньо переміщених осіб та осіб, які орендують житло, при призначенні житлової субсидії входять особи, які фактично проживають із заявником у житловому приміщенні. Особи, які фактично не проживають, але зареєстровані у житловому приміщенні, де проживають внутрішньо переміщені особи та орендарі, не належать до членів їхнього домогосподарства і не впливають на право отримання ними субсидії.

Враховуючи викладене, орендарі та внутрішньо переміщені особи мають зазначати в Декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії, відомості про осіб, які проживають у житловому приміщенні, а також про членів сімей цих осіб.

При цьому, житлова субсидія внутрішньо переміщеним особам призначається за адресою їх перебування на відповідному обліку.

Управління соціального захисту
населення Чернігівської РДА