back

Найкращий захист від кору - щеплення!

12 грудня 2018

Кір - одне з найтяжчих інфекційних захворювань, при якому трапляються навіть летальні наслідки. Людина може померти не від самого кору, а від ускладнень, а це – запалення легенів, енцефаліти та інші. Поширюється інфекція повітряно-крапельним шляхом. Вірус кору дуже летучий - з потоком повітря він може попадати в сусідні приміщення й навіть на інші поверхи будинку через вікна, вентиляцію, замкові щілини, - тому заразитися можна, просто перебуваючи в одному будинку із хворим.

Єдиний захист від кору – своєчасне щеплення. Його роблять двічі в дитячому віці - в дванадцять місяців та шість років. Імунізація проти кору також проводиться підліткам у віці 15-17 років, які не боліли кором та не отримали щеплення в дитинстві, та дорослим у віці до 35 років. Цього достатньо на все життя.

Враховуючи незадовільний показник щепленості серед населення останні роки, на сьогодні значна кількість молодих людей відноситься до групи ризику. Серед них і медичні працівники.

В разі контакту з хворими на кір проводиться екстрена профілактика вакциною від кору, яка вводиться впродовж 72 годин з моменту контакту. Якщо минуло 72 години від часу контакту з хворим на кір, у випадку відсутності клінічних симптомів кору, слід провести вакцинацію як найшвидше, щоб забезпечити імунітет на майбутнє.

На даний час в сімейних амбулаторіях району вакцина від кору наявна в достатній кількості.

КНП "Чернігівський районний центр ПМСД"