back

Відбулась Рада регіонального розвитку Чернігівського району

07 грудня 2018

7 грудня 2018 року голова райдержадміністрації Віктор Корж провів засідання Ради регіонального розвитку по Чернігівському району.

У заході також взяли участь голова районної ради Олександр Ларченко та його заступник, заступники голови райдержадміністрації, селищні та сільські голови, голови об’єднаних територіальних громад, керівники структурних підрозділів райдержадміністрації.

Про хід реалізації в області завдань державної регіональної політики та реформи децентралізації проінформувала начальник відділу економічного розвитку, адміністративних послуг та державної реєстрації райдержадміністрації Людмила Стецикевич.

За її словами основне завдання - це забезпечення збалансованого економічного і соціального розвитку району, створення умов для сталого економічного зростання на основі реального сектору економіки, в тому числі із залученням інвестицій в усі галузі економіки.

Своїм досвідом у створенні та розвитку об’єднаних територіальних громад поділилися секретар Михайло-Коцюбинської ОТГ Ніна Ворох та Хмільницький сільський голова Юрій Слюнько. Зокрема, Ніна Ворох зазначила, що одразу після створення ОТГ громада отримала фінансовий ресурс від держави на свій розвиток. Це дало можливість спільно з власними коштами провести ряд ремонтів та реконструкцій об’єктів соціальної сфери, закладів освіти, побудовати спортивний майданчик із штучним покриттям, наразі триває реконструкція будівлі під ЦНАП. Зазначила, що Михайло-Коцюбинська громада взяла участь у конкурсі «SMART громада», де стала переможцем. Також ОТГ виграла електронну систему, яка буде здійснювати контроль за земельними ділянками громади, чекають на її встановлення. Було відмічено, що дана громада розвивається, штат укомплектований, з моменту створення громади і до сьогодні не було скорочено жодного працівника.

Віктор Корж звернув увагу присутніх, що завершується час для добровільного об’єднання громад. По закінченню відведеного терміну громади об’єднають на розсуд держави.

Також розглянуто питання щодо «Нової української школи», перші кроки та подальша траєкторія, про які інформувала начальник відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації Тетяна Маханькова.

За її словами все необхідне для «Нової української школи» зроблено: завезені нові сучасні меблі, технічне обладнання, комп’ютерна техніка, облаштовані медіатеки та інше. Проведено відповідне навчання вчителів.

Паралельно приділяється особлива увага й дошкільній освіті, яка передує шкільному періоду, і є важливим етапом розвитку дитини. На сьогодні у Чернігівському районі 575 дітей відвідують дитячі дошкільні заклади.

Мережа закладів дошкільної освіти системно розвивається. За останні чотири роки у Чернігівському районі відкрито п’ять дошкільних закладів освіти у селах Пакуль, Кархівка, Новий Білоус, Рудка, Старий Білоус. Окрім того, ще у п’яти закладах запрацювали додаткові дошкільні групи (Киїнський, Олишівський, Количівський, Снов’янський ДНЗ, Хмільницький НВК).

Програмою економічного та соціального розвитку району передбачалося відкриття у 2018 році дошкільного закладу освіти в с. Лукашівка Анисівської сільської ради.

Інклюзивна освіта запроваджена в районі з 2014 року. На сьогодні в районі діє 20 інклюзивних класів на базі 12 шкіл, де навчаються 12 інклюзивних дітей. Забезпечення доступності та якості освіти – один з головних пріоритетів у роботі сьогодні.

Віктор Корж підвів підсумки засідання, закликав громади скоріше об’єднуватися та розраховувати на те, що має розвиватися економіка, повинно працювати виробництво, працювати відповідально на благо своїх громад.

Сектор організаційної роботи,
інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю апарату Чернігівської РДА