back

Про профілактику грипу варто подумати заздалегідь!

08 листопада 2018

Щороку Україна стикається з сезонним підвищенням захворюваності на грип, що часто набуває епідемічного характеру та наносить значну шкоду здоров’ю населення.

На віруси грипу не діють антибіотики, противірусні засоби не завжди ефективні. При цьому високий ризик розвитку ускладнень: від грипу і пов’язаних з ним захворювань щороку помирає до півмільйона людей у світі.

Грип може спровокувати загострення хронічних захворювань організму і викликати ускладнення, серед яких найбільш частим є пневмонія. Вірус грипу може стати причиною порушення функції нирок та ускладнень серцево-судинної системи. Виявляється, що навіть цілком здорова людина, перехворівши грипом, витрачає на відновлення стільки енергії, що це порівнюється з роком її життя.

Запобігти захворюванню та зменшити його наслідки можна як шляхом вакцинації, так і дотримуючись доступних і простих санітарно-гігієнічних правил. Найкращий час для проведення вакцинації — напередодні грипозного сезону. Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж всього сезону.

Особливо важливою вакцинація є для представників груп ризику, оскільки вона значно збільшує шанси цих людей відвернути смертельні наслідки хвороби.

Закликаємо провести щеплення проти грипу осіб, які відносяться до груп ризику, а саме: людей віком понад 60 років, незалежно від наявності чи відсутності хронічних захворювань; осіб з хронічними захворюваннями легенів, нирок або серцево - судинної системи будь-якого віку, осіб, що страждають порушенням обміну речовин, включаючи цукровий діабет. Також це стосується людей із групи епідемічного ризику: персонал медичних закладів, дитячих навчальних закладів, робітників сфери послуг, торгівлі, транспорту, а також осіб, які перебувають у контакті з великою кількістю людей.

На жаль, вакцинація проти грипу не входить до переліку загально обов’язкових профілактичних щеплень, не проводиться закупівля вакцини за державні кошти. Проте людям, які дбають про своє здоров’я, необхідно провести вакцинацію проти грипу, адже запобігати захворюванню дешевше, ніж лікувати його наслідки.

На даний час в аптечній мережі наявні вакцини від грипу Ваксигрип-тетра (для вакцинації дорослих та дітей з 6 років) та ДжіСі Флю (для вакцинації дітей від 0 до 6 років).

Після щеплення рекомендується утриматися від відвідування місць масового скупчення людей (дітям ідеально робити щеплення перед вихідними або канікулами). Справа в тому, що протягом декількох днів після вакцинації організм може бути тимчасово ослаблений, що спричиняє сприйнятливість до різних інфекцій, у тому числі і ГРВІ.