back

Стан інклюзивної освіти в районі Громадська рада вивчала на засіданні "круглого столу"

18 жовтня 2018

18 жовтня 2018 року відбулось засідання «круглого столу» Громадської ради при райдержадміністрації на тему «Стан інклюзивної освіти в Чернігівському районі» за участю заступника голови райдержадміністрації Андрія Курданова.

На засідання також запросили викладачів Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г.Шевченка та студентів-магістрантів даного ВНЗ, які проходять практику у школах, окремі з них в класах, де є діти з особливими освітніми потребами.

Начальник відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту Чернігівської РДА Тетяна Маханькова проінформувала про стан інклюзивної освіти в Чернігівському районі.

У 2017 році виданий Закон України про освіту, яким введено нову статтю про доступ до освіти дітей з особливими потребами.

Впровадження інклюзивної освіти в Чернігівському районі розпочалося в 2014 році, коли було створено перший інклюзивний клас у Хмільницькому НВК. Дитину з особливими потребами ввели в соціум. Станом на 2018 рік в районі діє 21 інклюзивний клас, де навчається 22 дітей з особливими потребами, у 12-ти школах району.

Пандусами забезпечені на сьогодні всі школи. Додатково, там де це потрібно, школи будуть забезпечені кнопкою виклику.

Також створена нова установа - Інклюзивно-ресурсний центр, де працюють спеціалісти для обслуговування дітей відповідної категорії.

Тетяна Маханькова зазначила, що нововведення дає позитивні результати для обох сторін: звичайні діти звикають до дитини з особливими потребами з раннього віку, проявляють любов і піклування про неї, в свою чергу тенденція розвитку особливої дитини в соціумі також значна.

За результатами засідання громадськість визнала стан інклюзивної освіти в Чернігівському районі на досить високому рівні.

Сектор організаційної роботи,
інформаційної діяльності та консультацій
з громадськістю апарату Чернігівської РДА