back

Право наречених на вибір прізвища при державній реєстрації шлюбу

20 вересня 2018

Шлюб та сім’я протягом багатьох століть були невід’ємними елементами соціальної структури будь-якого суспільства. Вони вважаються фундаментальними соціальними інститутами, які забезпечують відтворення та стійкість людського суспільства. 

Згідно зі ст. 51 Конституції України, «шлюб добровільний, рівноправний сімейний союз жінки і чоловіка. Кожний з подружжя має рівні права та обов’язки в шлюбі та сім’ї».

Відповідно до статті 35 Сімейного кодексу України наречені мають право обрати прізвище одного з них як спільне прізвище подружжя або надалі іменуватись дошлюбними прізвищами. Наречений, наречена мають право приєднати до свого прізвища прізвище нареченої, нареченого. Якщо вони обоє бажають мати подвійне прізвище, за їхньою згодою визначається з якого прізвища воно буде починатися. Складання більше двох прізвищ не допускається, якщо інше не випливає із звичаю національної меншини, до якої належить наречена і (або) наречений.

Тому, якщо на момент реєстрації шлюбу прізвище нареченого, нареченої вже є подвійним, вона чи він мають замінити одну із частин свого прізвища на прізвище другого.

Відповідно до ст. 53 СКУ якщо при реєстрації шлюбу дружина, чоловік зберегли свої дошлюбні прізвища, то вони мають право подати до органу державної реєстрації актів цивільного стану, який реєстрував їхній шлюб, або відповідного органу за місцем їхнього проживання заяву про обрання прізвища одного з них як їхнього спільного прізвища або приєднання до свого прізвища другого з подружжя. 

У разі зміни прізвища орган ДРАЦС видає нове свідоцтво про шлюб. 

Дана стаття містить один із механізмів зміцнення сім’ї. Якщо при державній реєстрації шлюбу кожен залишився на дошлюбному прізвищі, їм надана можливість ще раз повернутися до вирішення питання прізвища. 

Процедура зміни одним з подружжя свого дошлюбного прізвища на шлюбне є максимально спрощеною. 

Внесення змін до актового запису про шлюб провадиться відповідно до Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання. 

Заява про внесення змін до актового запису цивільного стану за встановленою формою, подається до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника, а у випадках, передбачених ст. 53 Сімейного кодексу України, також до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання першого примірника актового запису про шлюб при пред’явленні паспорта або паспортного документа. 

Громадяни України, а також іноземці і особи без громадянства, які проживають за кордоном, подають аналогічну заяву про внесення змін до актового запису цивільного стану, складеного органом державної реєстрації актів цивільного стану України, до дипломатичного представництва або консульської установи України. 

Іноземці, особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, подають заяву про внесення змін до актового запису цивільного стану, складеного органом ДРАЦС України, до відділу ДРАЦС за місцем проживання. 

Заява повинна бути заповнена розбірливо, у ній мають бути надані вичерпні відповіді на всі запитання. 

Відділ ДРАЦС, дипломатичне представництво чи консульська установа України не вправі відмовити громадянину в прийнятті та розгляді заяви про внесення змін. 

Заява про внесення змін до актового запису цивільного стану подається особою, щодо якої складено актовий запис та яка бажає змінити прізвище. 

Разом із заявою про внесення змін до актового запису цивільного стану заявником подається свідоцтво про шлюб, яке підлягає зміні.

Слід звернути увагу, що даний порядок внесення змін до актового запису про шлюб поширюється лише на актові записи про шлюб, які були зареєстровані після 01.01.2004 року.

Чернігівський районний відділ державної реєстрації
актів цивільного стану Головного територіального
управління юстиції у Чернігівській області