back

Осінній призов 2018 – Питання та відповіді

17 вересня 2018

Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов’язком українців (ст. 65 Конституції та ч. 1 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»).

Військовий обов’язок встановлюється з метою підготовки громадян України до захисту своєї держави, забезпечення особовим складом ЗСУ, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також Національної гвардії України, Державної прикордонної служби та Державної спеціальної служби транспорту, посади в яких комплектуються військовослужбовцями. Складовою частиною військового обов’язку є строкова служба в армії.

Хто підлягає призову на строкову військову службу у 2018 році?

Призовний вік в Україні в 2018 році встановлено на рівні 20-27 років. Таким чином, чоловіки цієї вікової категорії, визнані придатними до проходження строкової служби і які не мають підстав для відстрочки або звільнення від армії, зобов’язані пройти службу у лавах Збройних сил України. Нагадаємо, що раніше призову в армію підлягали юнаки віком від 18 років. Разом з тим, незважаючи на підвищення віку призовників-строковиків, молоді люди 18-19 років вправі пройти службу в армії на добровільній основі (за контрактом).

Який термін служби в українській армії?

Згідно ст. 23 ЗУ «Про військовий обов’язок и військову службу» термін служби в армії становить:

  • 18 місяців – для призовників, які не мають вищої освіти
  • 12 місяців – для призовників зі ступенем спеціаліста або магістра

Які терміни проведення призову на строкову службу в 2018 році?

Як і раніше, в 2018 році в Україні буде проведено дві хвилі призовів у армію — весняний та осінній. Терміни проведення призовної кампанії на строкову військову службу визначаються щорічно Указом Президента України. Так на 2018 рік встановлено такі дати:

  • з 1 квітня по 31 травня 2018 — весняний призов до ЗСУ
  • з 1 жовтня по 31 грудня — осінній призов до ЗСУ

Що робити, якщо принесли повістку?

Згідно з українським законодавством, призовники, які отримали повістку з військкомату зобов’язані прибути до призовної дільниці в термін, зазначений у повістці. При цьому в Законі зазначено, що неотримання повістки з будь-яких причин не є підставою для ігнорування призову. Отже, як тільки в країні оголошено про початок нового призову в армію, громадянам призовного віку дається 10 днів на явку у військовий комісаріат.

Поважними причинами неявки до військкомату можуть вважатися тільки форс-мажорні ситуації: стихійне лихо, хвороба призовника, смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, дідуся, бабусі) або близького родича дружини. Будь-які інші причини є недостатньо вагомими і можуть бути прирівняні до ухилення від армії.

Хто має право на відстрочку або звільнення від служби в армії?

Законодавством України передбачено досить великий перелік громадян, які можуть отримати відстрочку від армії або взагалі не підлягають військовому призову. Так, відповідно до Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» потрапити під відстрочку можуть:

  • чоловіки, які мають двох і більше дітей або вагітну дружину
  • студенти денних відділень ПТУ, ВНЗ і духовних семінарій
  • призовники, які є єдиними годувальниками в сім’ї
  • педагоги, лікарі, священнослужителі, поліцейські, резервісти і т.д.

Яка відповідальність за ухилення від призову в армію?

В Україні передбачено два види відповідальності за порушення законодавства про військову службу — адміністративна і кримінальна. Як адмін покарання за неявку у військкомат застосовуються штрафні санкції, передбачені ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення:

  • штраф від 85 до 119 гривень — перше порушення
  • штраф 170-255 гривень — повторне порушення

Кримінальна відповідальність за ухилення від призову на строкову військову службу настає за статтею 335 КК України і передбачає обмеження волі на строк до 3-х років.

                                                               За інформацією Чернігівського ОМВК