back

Шосту дитину народила вдома

26 липня 2018

Нещодавно сімейний лікар КЗ “Чернігівський районний центр ПМСД”, Наталія Косовець повідомила, що в пологове відділення направлена жінка, яка народила шосту дитину вдома, із власних переконань.

Завідуюча дитячим відділенням Анжела Сенько повідомила, що, на щастя, дитина і матір здорові і їм нічого не загрожує, але попереджає, що останнім часом почастішали випадки пологів на дому. Слід все гарно обдумати, перш ніж зробити такий вибір. Майбутня мама повинна розуміти, що народжувати вдома – це завжди ризик, адже ніхто не зможе заздалегідь спрогнозувати ті несподівані ситуації та ускладнення, які можуть виникнути. Саме тому необхідно адекватно оцінювати ступінь тієї небезпеки, яка може виникнути. До того ж, жоден, навіть самий кваліфікований лікар з багаторічним досвідом роботи, не зможе заздалегідь сказати, чи знадобитися екстрений кесарів розтин, який в домашніх умовах просто не можливий.

В законах та інших нормативно-правових актах такі пологи визначаються як «народження дитини поза закладом охорони здоров'я». Слід зазначити, що в останній час дещо ускладнилась реєстрація дитини, яка була народжена в домашніх умовах. Висновок про підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров’я є нововведенням, оскільки до 06.06.2013 року для здійснення реєстрації дитини було достатньо подання лише відповідної довідки.

Фахівцем Центру СССДМ проведена соціальна робота з породіллею та надана інформація про районну програму, щодо надання нетелей багатодітним сім’ям, які виховують 5 і більше дітей.

Чернігівський РЦСССДМ