back

Презентовано книгу про репресованих Чернігівського району

17 травня 2018

Напередодні Дня пам'яті жертв політичних репресій 17 травня ц.р. відбулась презентація нової книги "Долі репресованих земляків. Чернігівський район".

День пам'яті й скорботи про жертви, які загинули або постраждали в Україні внаслідок політичних репресій комуністичного режиму, з'явився в національному календарі країни наприкінці 90-х років ХХ століття, відображаючи в своєму формулюванні один із найтяжчих злочинів проти людяності тієї безжальної влади.

Лише за роки незалежності України почали вшановувати пам'ять жертв політичних репресій на належному рівні, привертаючи увагу суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології. Таким чином відбувалося й відродження національної пам'яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людяності.

У своєму слові голова райдержадміністрації Віктор Корж наголосив, що усі події минувшини й сьогодення переплітаються, хвилюють, бентежать і змушують замислитись над сутністю та ціною незалежності України. Згадуючи про Голодомор, Холокост, репресії віє жахом і болем, але доки живе людська пам’ять, доти живе з нами історія – страшна і до болю правдива.

Керівник району також звернув увагу присутніх на те, що нещодавно Президент України Петро Порошенко підписав закон щодо реабілітації жертв політичних репресій, який вдосконалює процедуру реабілітації жертв репресій тоталітарного режиму. Цей закон розроблений з метою відновлення прав тих, хто був засуджений в позасудовому порядку, а також засуджений за діяння, які не вважаються злочинами в усьому цивілізованому світі. Окрім цього, в документі оновили термінологію і ввели категорію постраждалих від репресій – родичів людини, яка була репресована комуністичним режимом.

Учасники заходу вшанували світлу пам’ять усіх, хто загинув від жахливого терору та політичних репресій в усі часи, хвилиною мовчання.

Сектор організаційної роботи, інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю апарату Чернігівської РДА