back

Професіографічна екскурсія, як один зі шляхів вивчення професій

17 травня 2018

Кажуть, краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Ця народна мудрість знаходить своє підкріплення, практично, у всіх сферах людського буття. І ми самі часто переконуємось в тому, що побачене справляє на нас більше враження і набагато довше залишається в пам’яті, ніж те, про що ми лише чули. В рамках реалізації Програми державної служби зайнятості щодо професійної орієнтації на 2017-2020 роки та з метою сприяння розширенню знань школярів про світ професій, інформування про їх різноманітність і основні правила вибору спеціальностей, фахівцем з профорієнтації Чернігівської районної філії Чернігівського обласного центру зайнятості - Юлією Ухабовою, 15 травня 2018 року для учнів 8 класу Анисівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст., було проведено професіографічну екскурсію на підприємство міста Чернігова.

Діти відвідали хлібозавод ТОВ «Рижський хліб» - єдиний в Україні завод, який використовує латвійські технології хлібопечення, що дійшли до нас від дідів-прадідів, в поєднанні з сучасними інноваціями, його офіційне відкриття відбулося 19 вересня 2017 року .

На даний момент в групі компанії «Рижський хліб» зосереджено 4 підрозділи з різними напрямками діяльності: виробництво, реалізація, транспортний відділ , будівництво. Всього задіяно 105 працівників.

Завод розрахований на цілодобову роботу в 3 зміни, продуктивність кожної з яких складає від 3 до 5 тон готової продукції.

Екскурсію підприємством провів головний технолог цеху випічки - Андрій Куриленко, який розповів, що таємниця їхнього смачного хліба ховається в рецептах та майстерності видатного пекаря - майстра свого ремесла Альберта Блумберга. Підприємство унікальне тим, що випікає стовідсотково бездріжджовий хліб з натуральної закваски, яка витримується в осикових діжках від трьох до п’яти діб в залежності від виду хліба та фази луни-саме так хліб набуває неповторного смаку й аромату. Борошно закуповується тільки у перевірених постачальників та не застосовуються дріжджі й масло. Увесь процес приготування хліба відбувається вручну: від приготування закваски, поділу та формування, і до відправки заготівки «з лопатки та у піч», здійснюється виключно вручну. Тільки в процесі замісу тіста використовується тістомісильна машина для кращого та рівномірного замішування тіста. Піч, що сягає 17.5 метрів у довжину, є основним обладнанням заводу та не має аналогів в Україні. Вона поділяється на 4 секції, температура першої з яких досягає 500°.

Крім справжнього житнього хліба також виготовляють хрусткі хлібні чіпси, сухарі і сухарики, які виготовляються з цільного свіжоспеченого хліба та не містять жодних консервантів і покращувачів смаку, а в якості добавки використовуються тільки натуральний сушений часник та цибуля. Саме ці фактори роблять їх продукцію такою смачною.

На даному етапі підприємство постачає запашні паляниці до Києва, Одеси, Дніпра і, звичайно, в Чернігів. Хліб можна придбати в невеличких приватних магазинах або у великих мережах магазинів місцевого чи всеукраїнського формату таких як: «Ашан», «Сільпо», «Велика Кишеня» ,«МегаМаркет», «Таврія В», «Еко Маркет» ,«Новус». Продукція хлібозаводу «Рижський Хліб» дуже популярна серед споживачів у Латвії, а також багатьох інших країнах Європи.

Метою профорієнтаційної екскурсії є формування в учнів позитивної мотивації до трудової діяльності , свідомого вибору професії та орієнтація на професії що є актуальними на ринку праці.

Під час екскурсії учні отримали загальні відомості про підприємство: структуру , продукцію , умови , режим праці , перспективи розвитку , дізнались про актуальні вакансії на підприємстві , ознайомились з технологічним процесом задіяних на виробництві професій, таких як: пекар , кондитер, тістороб та ін. Школярі мали змогу побачити весь процес випікання хлібобулочних виробів – від замісу тіста до його випікання, нарізки , пакування.

Діти з цікавістю крокували приміщеннями хлібозаводу, знайомлячись з умовами та обов’язками кожної професії та активно ставили питання представникам підприємства. А також школярі мали можливість скуштувати продукцію, технологію виготовлення якої побачили на власні очі.

Школярі екскурсією залишились задоволені, дехто навіть задумався над можливою перспективою роботи в даній сфері, тому сподіваємось, що отримана учнями цікава інформація допоможе їм в подальшому професійному самовизначенні.

Чернігівська районна філія
Чернігівського обласного центру зайнятості