Чернігівська райдержадміністрація
Ріпкинський район Городнянський район Щорський район Корюківський район Семенівський район Новгород-Сіверський район Чернігівський район Куликівський район Менський район Сосницький район Коропський район Козелецький район Носівський район Ніжинський район Борзнянський район Бахмацький район Бобровицький район Талалаївський район Прилуцький район Срібнянський район Варвинський район
Анонси
















          Назад

          Професіографічна екскурсія, як один зі шляхів вивчення професій

          Кажуть, краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Ця народна мудрість знаходить своє підкріплення, практично, у всіх сферах людського буття. І ми самі часто переконуємось в тому, що побачене справляє на нас більше враження і набагато довше залишається в пам’яті, ніж те, про що ми лише чули. В рамках реалізації Програми державної служби зайнятості щодо професійної орієнтації на 2017-2020 роки та з метою сприяння розширенню знань школярів про світ професій, інформування про їх різноманітність і основні правила вибору спеціальностей, фахівцем з профорієнтації Чернігівської районної філії Чернігівського обласного центру зайнятості - Юлією Ухабовою, 15 травня 2018 року для учнів 8 класу Анисівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст., було проведено професіографічну екскурсію на підприємство міста Чернігова.

          Діти відвідали хлібозавод ТОВ «Рижський хліб» - єдиний в Україні завод, який використовує латвійські технології хлібопечення, що дійшли до нас від дідів-прадідів, в поєднанні з сучасними інноваціями, його офіційне відкриття відбулося 19 вересня 2017 року .

          На даний момент в групі компанії «Рижський хліб» зосереджено 4 підрозділи з різними напрямками діяльності: виробництво, реалізація, транспортний відділ , будівництво. Всього задіяно 105 працівників.

          Завод розрахований на цілодобову роботу в 3 зміни, продуктивність кожної з яких складає від 3 до 5 тон готової продукції.

          Екскурсію підприємством провів головний технолог цеху випічки - Андрій Куриленко, який розповів, що таємниця їхнього смачного хліба ховається в рецептах та майстерності видатного пекаря - майстра свого ремесла Альберта Блумберга. Підприємство унікальне тим, що випікає стовідсотково бездріжджовий хліб з натуральної закваски, яка витримується в осикових діжках від трьох до п’яти діб в залежності від виду хліба та фази луни-саме так хліб набуває неповторного смаку й аромату. Борошно закуповується тільки у перевірених постачальників та не застосовуються дріжджі й масло. Увесь процес приготування хліба відбувається вручну: від приготування закваски, поділу та формування, і до відправки заготівки «з лопатки та у піч», здійснюється виключно вручну. Тільки в процесі замісу тіста використовується тістомісильна машина для кращого та рівномірного замішування тіста. Піч, що сягає 17.5 метрів у довжину, є основним обладнанням заводу та не має аналогів в Україні. Вона поділяється на 4 секції, температура першої з яких досягає 500°.

          Крім справжнього житнього хліба також виготовляють хрусткі хлібні чіпси, сухарі і сухарики, які виготовляються з цільного свіжоспеченого хліба та не містять жодних консервантів і покращувачів смаку, а в якості добавки використовуються тільки натуральний сушений часник та цибуля. Саме ці фактори роблять їх продукцію такою смачною.

          На даному етапі підприємство постачає запашні паляниці до Києва, Одеси, Дніпра і, звичайно, в Чернігів. Хліб можна придбати в невеличких приватних магазинах або у великих мережах магазинів місцевого чи всеукраїнського формату таких як: «Ашан», «Сільпо», «Велика Кишеня» ,«МегаМаркет», «Таврія В», «Еко Маркет» ,«Новус». Продукція хлібозаводу «Рижський Хліб» дуже популярна серед споживачів у Латвії, а також багатьох інших країнах Європи.

          Метою профорієнтаційної екскурсії є формування в учнів позитивної мотивації до трудової діяльності , свідомого вибору професії та орієнтація на професії що є актуальними на ринку праці.

          Під час екскурсії учні отримали загальні відомості про підприємство: структуру , продукцію , умови , режим праці , перспективи розвитку , дізнались про актуальні вакансії на підприємстві , ознайомились з технологічним процесом задіяних на виробництві професій, таких як: пекар , кондитер, тістороб та ін. Школярі мали змогу побачити весь процес випікання хлібобулочних виробів – від замісу тіста до його випікання, нарізки , пакування.

          Діти з цікавістю крокували приміщеннями хлібозаводу, знайомлячись з умовами та обов’язками кожної професії та активно ставили питання представникам підприємства. А також школярі мали можливість скуштувати продукцію, технологію виготовлення якої побачили на власні очі.

          Школярі екскурсією залишились задоволені, дехто навіть задумався над можливою перспективою роботи в даній сфері, тому сподіваємось, що отримана учнями цікава інформація допоможе їм в подальшому професійному самовизначенні.

          Чернігівська районна філія
          Чернігівського обласного центру зайнятості

          Назад






          Що на Вашу думку породжує хабарництво?