back

На який розмір допомоги одинокій матері можна розраховувати у 2018 році в Україні?

24 квітня 2018

Відповідно до ст. 18-3 Закону України «Про державну допомогу сім`ям з дітьми» допомога одинокій матері надається у розмірі, що дорівнює різниці між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім`ї за попередні шість місяців в розрахунку на одну особу.

До складу сім`ї включаються чоловік, діти (рідні, усиновлені, підопічні), неодружені повнолітні діти, які визнані особами з інвалідністю І та ІІ групи, непрацездатні батьки, які перебувають на утриманні одинокої матері та проживають разом з нею. Таким чином, якщо вони мають дохід, і одинока мати вкаже їх у декларації про доходи, їх доходи включаться до розрахунку допомоги одинокій матері.

Отже, перш за все розмір допомоги одинокій матері, який їй буде виплачуватися, залежить від отриманого нею (її сім`єю) доходу за попередні півроку (шість місяців) до місяця, в якому така мати звернулася із заявою про призначення допомоги. У випадку перерахунку допомоги - до місяця, в якому здійснюється такий перерахунок, тобто через кожні шість місяців після подання заяви про призначення допомоги.

Потім враховується кількість осіб, які проживають разом з одинокою матір`ю, оскільки дохід матері (сім`ї) ділиться між ними усіма.

Потім при визначенні розміру допомоги одинокій матері береться до уваги прожитковий мінімум для дитини відповідного віку, встановлений Законом України «Про Державний бюджет України на 2018 рік».

На даний час розмір прожиткового мінімуму становить:

Для дітей віком до шести років:

• з 1 січня – 1492 грн.;

• з 1 липня – 1559 грн.;

• з 1 грудня – 1626 грн.

Для дітей віком від шести до вісімнадцяти років:

• з 1 січня – 1860 грн.;

• з 1 липня – 1944 грн.;

• з 1 грудня – 2027 грн.

Для дітей віком від вісімнадцяти до двадцяти трьох років (які навчаються):

• з 1 січня – 1762 грн.;

• з 1 липня – 1841 грн.;

• з 1 грудня – 1921 грн.

Нарешті різницю, яка виходить між прожитковим мінімумом для дитини відповідного віку та сумою доходу, який в сім`ї припадає на цю дитину, виплачують одинокій матері.

Для прикладу: одинока мати виховує двох дітей віком п`яти і сімнадцяти років та отримує мінімальну заробітну плату у розмірі 3723 грн. на місяць. На кожного з трьох членів сім`ї припадає середньомісячний дохід у розмірі 1241 грн.(3723грн.:3=1241грн). Таким чином одинока мати отримає допомогу у розмірі: на дитину п`яти років – 251 грн.(1492-1241=251), на дитину сімнадцяти років – 619 грн (1860-1241=619).

Слід зазначити, що для одинокої матері, яка здійснює підприємницьку діяльність – фізична особа-підприємець (ФОП), для розрахунку допомоги, незалежно від отриманого (неотриманого) нею прибутку, береться до уваги такий розмір доходу в місяць:

Для платників єдиного податку першої групи - два прожиткові мінімуми, встановлені на відповідний місяць для працездатних осіб;

Для платників єдиного податку другої групи – три прожиткові мінімуми, встановлені на відповідний місяць для працездатних осіб;

Для платників єдиного податку третьої групи – чотири прожиткові мінімуми, встановлені на відповідний місяць для працездатних осіб.

Важливо: допомога на дитину (дітей) одинокій матері призначається на кожну дитину окремо.

Виплачують допомогу одинокій матері до тих пір, коли дитині виповниться 18-ть років, якщо після досягнення цього віку дитина навчається – то до закінчення нею навчального закладу, але не більше ніж до періоду, коли дитині виповниться 23-ти роки. Варто зазначити, що дитина повинна навчатися за денною формою навчання.

Органи соцзахисту не мають права відмовити у призначенні допомоги одинокій матері, якщо вона чи працездатні члени сім`ї не навчаються, не працюють, не здійснюють догляд.

Якщо одинока мати вийшла заміж за чоловіка, який не є батьком її дитини (дітей), то вона продовжує отримувати допомогу на дитину (дітей) одинокій матері. Однак, якщо чоловік усиновить дитину (дітей), то одинока мати втрачає право на отримання такої допомоги.

Підсумовуючи вищевикладене, слід зазначити, що працюючі одинокі матері позбавлені права на отримання допомоги одинокій матері, якщо їх сім`я складається лише з дитини та матері, оскільки розміри мінімальної місячної заробітної плати у 2018 році, яка включається в дохід, практично позбавляють таку матір на отримання допомоги.

Чернігівський районний
відділ державної реєстрації актів
цивільного стану Головного територіального
управління юстиції у Чернігівській області