back

Державна реєстрація народження дитини в пологовому будинку та реєстрація місця проживання новонародженої дитини

24 квітня 2018

Шановні батьки!

Користуйтеся можливістю отримати свідоцтво про народження безпосередньо в закладі охорони здоров’я, де приймаються полого, заощаджуйте свій дорогоцінний вільний час та використовуйте його на своїх бажаних любих малюків!

Перший офіційний документ дитини – це свідоцтво про її народження. Державну реєстрацію народження дитини проводять у відділах державної реєстрації актів цивільного стану або у пологових будинках.

Чернігівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області 22 березня 2016 року приєднався до пілотного проекту Міністерства юстиції України по отриманню свідоцтва про народження дитини безпосередньо у пологовому будинку.

Чернігівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області з 22 березня 2016 року проведено 531 реєстрацій народженнь дитини в КЛПЗ "Чернігівська центральна районна лікарня" Чернігівської районної ради Чернігівської області.

Мета такого кроку – полегшити процедуру реєстрації народження дитини та отримати свідоцтво про народження дитини, ще до виписки з пологового будинку. Дана послуга спрощує взаємодію молодих батьків з державними структурами та значно заощаджує їх час.

Державна реєстрація народження дитини проводиться з одночасним визначенням її походження та присвоєння прізвища, власного імені, по батькові. Про факт державної реєстрації народження видається свідоцтво про народження. Для державної реєстрації народження дитини подаються документи, які підтверджують факт народження дитини і є підставою для її реєстрації, паспорт або паспортний документ батьків або одного з них, паспорт заявника (якщо реєструють не батьки), документи, які є підставою для запису відомостей про батька дитини.

Встановлено графік прийому документів, необхідних для проведення державної реєстрації народження дитини та видачі свідоцтв про народження працівниками Чернігівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області безпосередньо в пологовому відділенні Комунально-лікувального профілактичного закладу «Чернігівська центральна районна лікарня» Чернігівської районної ради (адреса: м. Чернігів, вул. Шевченка, 114, 1 поверх), де приймаються пологи та затверджено графік прийому громадян: прийом документів: вівторок з 08.30 до 10.00 ; п’ятниця з 08.30 до 10.00; видача документів: вівторок з 16.30 до 17.30; п’ятниця з 16.30 до 17.30; контактні телефони : 95-24-54; 3-04-47.

Нагадуємо батькам про їх обов’язок відповідно до статті 144 Сімейного кодексу України невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження в органі державної реєстрації актів цивільного стану.

Постановою Кабінету Міністрів України від 2 березня 2016 року № 207 затверджено «Правила реєстрації місця проживання». Реєстрація/зняття з реєстрації місця проживання/перебування здійснюється виконавчим органом сільської, селищної або міської ради, сільським головою (у разі коли відповідно до закону виконавчий орган сільської ради не утворено) на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, на яку поширюються повноваження відповідної сільської, селищної або міської ради.

Батьки або інші законні представники зобов’язані зареєструвати місце проживання новонародженої дитини протягом трьох місяців з дня державної реєстрації її народження. За бажанням батьків чи одного з них документи для реєстрації місця проживання новонародженої дитини можуть бути подані через органи державної реєстрації актів цивільного стану під час проведення державної реєстрації народження дитини.

У разі подання документів, необхідних для реєстрації місця проживання новонародженої дитини, через органи державної реєстрації актів цивільного стану уповноважений працівник перевіряє належність документа, що посвідчує особу батьків (усиновлювачів) або інших законних представників дитини, та документа, що підтверджує повноваження особи як законного представника, особі, яка його надала, їх дійсність, правильність заповнення заяви про реєстрацію місця проживання, наявність документів, необхідних для реєстрації місця проживання дитини, про що ним робиться відповідний запис у цій заяві. Прийняті документи передаються до відповідного органу реєстрації.

Чернігівський районний відділ
державної реєстрації актів цивільного
стану Головного територіального управління
юстиції у Чернігівській області