back

Як реєструють підкинутих дітей в Україні

24 квітня 2018

Одне з найголовніших, найважливіших подій в житі кожної жінки – це народження дитини. Цю мить з її хвилюючими переживаннями забути не можливо, адже саме з дати народження дитини починається відлік нового життя.

Кожна дитина – це маленька людина, зі своїми потребами, бажаннями, зі своїм неповторним внутрішнім світом. Хто, як не родина, в якій є і тато і мама, може зробити цей світ більш різноманітнішим, цікавим й багатим, зробити дитину щасливою.

Але на жаль, в реальному житті трапляється багато випадків, коли батьки залишають своїх дітей або відмовляються від них. Таку поведінку горе-батьків суспільство засуджує, а відмова останніх від дитини відповідно до п. 3 статті 155 Сімейного кодексу України є неправозгідною, суперечить моральним засадам суспільства.

Що трапляється з такими немовлятами і яка доля чекає на них далі?

За діючими законами України турботу та піклування про підкинутих дітей держава покладає на себе. Порядок державної реєстрації народження знайденої дитини регулюється Сімейним кодексом України, Правилами державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затвердженими Наказом Міністерства юстиції України № 52/5 від 18.10.2000 року.

Згідно ч. 1 ст. 13 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», пункту 1 Глави 1 Розділу ІІІ Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні державна реєстрація народження дитини проводиться з одночасним визначенням її походження та присвоєння їй прізвища, власного імені та по батькові.

У випадку з підкинутою дитиною, письмову заяву до органів державної реєстрації актів цивільного стану про державну реєстрацію народження дитини подає представник органу опіки та піклування разом з відповідним рішенням цього органу. Крім того, при державній реєстрації народження підкинутої , знайденої дитини подається довідки закладу охорони здоров'я про вік підкинутої, знайденої дитини.

Будь-яка дитина, що народилася, має право на присвоєння їй імені. Так стаття 7 Конвенції про права дитини свідчить, що дитина реєструється відразу ж після народження і з моменту народження має право на ім’я.

У випадку, коли батьки підкинутої, знайденої дитини невідомі, прізвище, ім'я, по батькові такої дитини та відомості про батьків зазначаються на підставі рішення органу опіки та піклування.

Місце народження дитини в актовому запису про народження зазначається місце державної реєстрації народження підкинутої, знайденої дитини. При цьому у графі "Для відміток" зазначається: "Дитина підкинута (знайдена), батьки невідомі, відомості про них унесені згідно з рішенням органу опіки та піклування (найменування районної, районної у містах Києві та Севастополі державної адміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті ради, дата та номер рішення)".

У разі коли батьки підкинутої, знайденої дитини відомі, визначення походження дитини від матері та батька здійснюється на загальних підставах з дотриманням норм Сімейного кодексу. При цьому у графі "Підстава запису відомостей про батька" вказується одна з підстав: місце та дата державної реєстрації шлюбу, номер актового запису; дата подачі спільної заяви батьків про визнання батьківства та проставляються підписи батьків; заява матері дитини та проставляється її підпис.

У разі, коли дата народження дитини невідома, служба у справах дітей подає органу охорони здоров’я клопотання про встановлення її віку.

Якщо закладом охорони здоров'я встановлено, що вік підкинутої, знайденої дитини становить рік і більше, складений актовий запис про народження включається до книги поновлених актових записів про народження. Після порядкового номера актового запису зазначається: "Державна реєстрація з пропуском строку".

Після проведення державної реєстрації народження підкинутої, знайденої дитини відділ державної реєстрації актів цивільного стану видає представнику органу опіки та піклування свідоцтво про народження та витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження відповідно до статей 126,133,135 Сімейного кодексу України. В подальшому ці документи зберігаються в особистій справі дитини за місцем її влаштування.

Чернігівський районний відділ
державної реєстрації актів цивільного стану
Головного територіального управління
юстиції у Чернігівській області