back

Андріївські вечорниці у Вознесенському

15 грудня 2017

13 грудня 2017 року на базі Вознесенського НВК відбулися Андріївські вечорниці, організовані керівником гуртка музичного мистецтва рідного краю «Джерельце» Центру туристично-краєзнавчої творчості Людмилою Буланенко, класним керівником 9 класу Вікторією Осипенко та вчителем початкових класів Людмилою Киричанською. Гостями захопливого дійства стали учні навчального закладу та їх батьки.

Атмосфера на святі була феєрична! Діти співали українських пісень (« Ой не ходи Грицю..», «Варенички», «Калина»), розповідали гостям про звичаї та традиції свята. Глядачі із захопленням спостерігали за ворожінням дівчат на свою долю. Для цього вони використовували кільця, скрученої з паперу квітки, ляльки і гілочки мирти. На всіх цих предметах дівчина робила замовляння, а потім пропонувала дівчатам по черзі тягнути жереб. Вважалось, що та, яка витягне із загальної маси кільце, — незабаром вийде заміж.

Не менш видовищною була гра для хлопців під назвою «Калита». Біля калити ставав вартовий «Пан Калетинський», який запрошував «Пана Коцюбинського» кусати калиту. «Пан Коцюбинський» брав коцюбу поміж ноги, ніби сідав верхи на коня та їхав кусати калиту. Завдання Калетинського було розсмішити хлопців. Хто не вкусив калиту і не впорався із завданням дівчата обмазували ніс крейдою.

Наприкінці свята вихованці гуртка майстерно виконали пісню «Старий рік минає».

Завершилися вечорниці пригощанням гостей смаколиками, які спекли майбутні господині.

Центр туристично-краєзнавчої творчості