back

20 листопада - День спільних дій в інтересах дітей

17 листопада 2017

20 листопада 1959 р. Генеральна Асамблея ООН проголосила Декларацію прав дитини, яка визначила основні життєві потреби дитини: право на національність та ім’я, на освіту, на заборону дитячої праці, на відпочинок та розвиток.

Через 20 років, 20 листопада 1989 р., Генеральною Асамблеєю ООН прийнята та відкрита для підписання, ратифікації та приєднання Конвенції ООН про права дитини – міжнародний документ, який вперше в історії людства визначив повний спектр прав дитини та правові стандарти у сфері захисту прав дитини. Її ще називають «Велика хартія вільностей для дітей», або Світова Конституція прав дитини. У Конвенції викладено, які дії та як саме повинна здійснювати держава для забезпечення дотримання прав юних громадян. Конвенція базується на чотирьох основних принципах:

• першочерговість інтересів дитини;

• забезпечення повноцінного життя та розвитку;

• залучення до громадського життя;

• відсутність дискримінації.

Конвенцію підписали 195 країн світу. Традиційно вже протягом двадцяти років у день прийняття Конвенції в світі відзначається Всесвітній день дітей.

21 лютого 1990 р. Українська РСР підписала Конвенцію, а 27 лютого 1991 р. Верховна Рада УРСР прийняла Постанову «Про ратифікацію Конвенції про права дитини». Для України Конвенція набула чинності 27 вересня 1991 р.

Традиційно 20 листопада в Україні відзначається День спільних дій в інтересах дітей. Ратифікувавши в 1991 році Конвенцію ООН про права дитини, Україна не тільки поклала на себе зобов’язання щодо захисту прав дітей, але й визнала свою відповідальність перед світовим співтовариством щодо забезпечення на своїй території всіх положень цього документа, підтвердила свій курс на підтримку загальнолюдських цінностей та розбудову демократичної держави.

Батьківського піклування ми часом не помічаємо так само, як не помічаємо повітря, яким дихаємо. Крім господарських турбот, батьки піклуються й про здоров’я синів і дочок, їхню освіту, розваги. Життя деяких хлопців та дівчат є важчим, ніж у їх ровесників. Тому вони потребують спеціальної уваги та піклування – це діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, а також діти, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Станом на 17.11.2017 на первинному обліку служби у справах дітей районної державної адміністрації перебуває 130 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Із них:

- перебувають під опікою, піклуванням - 91

- виховуються у прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу -30;

- навчально-реабілітаційному центрі управління освіти і науки ОДА – 2;

- загальноосвітніх школах-інтернатах управління освіти і науки ОДА – 1;

- інтернатних закладах системи соціального захисту населення ОДА – 1;

- ПТНЗ, технікумах, вузах – 1;

- центрах соціально-психологічної реабілітації дітей – 4.

На контролі служби у справах дітей перебуває 133 дітей з 61сім’ї, що опинилися у складних життєвих обставинах, з них:

- 3 дітей у зв’язку з систематичним самовільним залишенням місця постійного проживання;

- 3 - у зв’язку зі скоєнням відносно них насильства

- 127- через ухилення батьків від виконання батьківських обов’язків.

З початку року у зв’язку з несприятливими умовами проживання, потребою психологічної допомоги, необхідністю вирішення соціально-побутових проблем за клопотанням служби 16 дітей влаштовано до центрів соціально-психологічної реабілітації.

З метою захисту прав та інтересів дітей при районній державній адміністрації постійно діє комісія з питань захисту прав дитини. З початку року проведено 11 засідань, на яких розглянуто понад 70 питань, серед них: доцільності позбавлення батьківських прав; участь одного з батьків у вихованні дитини; стану виконання батьками батьківських обов’язків; захисту житлових та майнових прав дітей та інші, пов'язані із захистом прав дітей.

Служба у справах дітей Чернігівської РДА