16 жовтня 2008

Служба у справах дітей
Чернігівської райдержадміністрації

 

Начальник служби: Усик Анатолій Сергійович

 

Адреса: 14027, м. Чернігів, вул. Шевченка, 48

Телефон: 95-33-35

Електронна адреса: [email protected]

 

 

Звіт про роботу Служби у справах дітей райдержадміністраії

за 2018 рік

Згідно з Указом Президента України від 16 грудня 2011 року № 1163/2011 “Про питання щодо забезпечення реалізації прав дітей в Україні” та розпорядженням голови облдержадміністрації від 13 лютого 2012 року № 38 ”Про затвердження обласного Плану заходів з виконання Указу Президента України від 16.12.2011 № 1163 ”Про питання щодо забезпечення реалізації прав дітей в Україні” наголошується на пріоритетності права дитини на сімейне виховання, розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (усиновлення, опіка та піклування, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу), влаштування до 01 січня 2019 року до сімейних форм виховання 92% таких дітей.

 Станом на 01 січня 2018 маємо 85% (на 01.01.2018 - 93,65%) влашування дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування Чернігівського району до сімейних форм виховання.

 Згідно первинного обліку, який постійно ведеться та поновлюється у службі у справах дітей, налічується 136 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з яких:

         - проживають в сім’ях опікунів та піклувальників - 87;

         - перебувають в закладах інтернатного типу - 2;

         - у прийомних сім’ях  та ДБСТ – 28;

         - в навчальних закладах – 16;

         - в центрі соціально-психологічної реабілітації дітей – 2;

- в патронатній родині - 1.

  Протягом року на облік поставлено 28 дітей, з яких:

- влаштовано до сімейних форм виховання – 11;

- на час надання статусу перебували в закладах інтернатного типу – 10;

- в навчальних закладах – 4;

- в центрі соціально-психологічної реабілітації дітей – 2;

- в патронатній родині - 1.

      

50 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, перебувають на обліку з усиновлення, на всіх у Всеукраїнській єдиній інформаційно-аналітичній системі «Діти» сформовано  анкети.

Протягом 2018 року громадянами України  усиновлено 3 дітей та 1 дитину усиновила сім’я іноземців..

На території району проживає 113 дітей даної категорії, з яких:

         - проживають в сім’ях опікунів та піклувальників – 94;

         - у прийомних сім’ях – 19.

У районі функціонує 8 прийомних сімей та 1 дитячий будинок сімейного типу, в яких виховуються 19 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Протягом 2018 року забезпечено виконання прогнозованих показників влаштування дітей у прийомні сім’ї (3 дітей) та дитячі будинки сімейного тип (3 дітей).

На виконання районної програми забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавленого батьківського піклування та осіб з їх числа на 2016-2020 роки 4 особам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування за кошти державної субвенції (с. Деснянка, с. Халявин), районного бюджету та кошти сільської ради (с. Довжик) придбано 3 житлові будинки. (Фото 28 – 32).

Виконання заходів щодо захисту прав дітей, запобіганню дитячій бездоглядності, негативним проявам у підлітковому середовищі, профілактиці правопорушень знаходяться на постійному контролі служби у справах дітей. Тому велика увага приділяється тісній співпраці з виконкомами сільських/селищних рад, районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, сектором у справах сім'ї, молоді та спорту, районним відділенням поліції ЧВП ГУНП, відділом освіти, сім’ї, молоді та спорту, адміністраціями загальноосвітніх закладів щодо виявлення сімей, як і перебувають у складних життєвих обставинах, в тому числі, соціально-небезпечних. За звітний період здійснено 23 спільних рейди по населених пунктах району (Новий Білоус, Старий Білоус,  Деснянка, Павлівка, Нове, Черниш, Мньов, Киїнка, Олишівка, Рябці, Вознесенське, Ковпита, Ведильці, Михайло-Коцюбинське, Андріївка, Пакуль, Новоселівка, Рудка, Редьківка, Мохнатин, Довжик, Халявин, Піски, Киселівка, Седнів, Табаївка, Унучки фото 35 - 38).

  У вересні-жовтні 2018 року з метою виявлення дітей, які не приступили до навчання, проводився рейд «Урок». Виявлено 3-х неповнолітніх, які не приступили до навчання. Після проведення профілактичних заходів 2 дітей повернулися на навчання, 1 дитина за результатами медичного обстеження у має право не продовжувати навчання після закінчення 9-го класу.

 У службі у справах дітей ведеться та постійно поновлюється банк даних на дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Станом на 01 січня 2019 року на обліку перебуває 106 дітей з даної категорії (49 сімей). Протягом року на облік поставлено 16 дітей, з них:

         14 – ухилення батьків від виконання батьківських обов’язків,

          2 – скоєння насилля.

 Органи опіки та піклування сільських/селищних рад контролюють стан виконання батьками обов’язків щодо належного виховання та утримання дітей та щомісяця надають відповідні акти до служби.

Службою направлено 32 клопотань до районного відділення поліції РВП ГУНП щодо притягнення до адмінвідповідальності батьків за неналежне виконання батьківських обов’язків та  взято участь у 76 судових засіданнях, що стосувались: усиновлення, захисту житлових і майнових прав дітей, позбавлення батьківських прав, розв’язання спору між батьками щодо участі у вихованні дітей, обвинувачення неповнолітніх у скоєнні злочинів та ін.

З метою надання дітям даної категорії соціальної, медичної, педагогічної, психологічної та інших видів допомоги та у випадку відсутності необхідних умов для проживання та виховання дітей у сім'ї, вирішується питання влаштування до закладів тимчасового перебування, центрів соціально-психологічної реабілітації дітей у м.Чернігів та с.Хмільниця Чернігівського району. Так, у 2018 році влаштовано 22 дітей: 19 - с. Хмільниця, 3 - м. Чернігів).

Задля створення умов для забезпечення тимчасового догляду, виховання та реабілітації дітей на період подолання ними, їх батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин, розпорядженням голови районної державної адміністрації від 08 серпня 2018 року запроваджено послугу з патронату над дитиною у Чернігівському районі. 15 серпня 2018 року з педіатричного відділення районної лікарні в сім’ю патронатного вихователя передано дитину, яка опинилася в складних життєвих обставинах, на час вирішення питання позбавлення батьківських прав матері та надання статусу дитини, позбавленої батьківського піклування (фото 16, 17).

За позовом райдержадміністрації до суду подано 5 заяв про позбавлення батьківських прав 8 батьків по відношенню до 10 дітей (Черниш, Пакуль, Киселівка, Довжик, Піски). Всі позови задоволено у повному обсязі.

Питання, що потребують колегіального вирішення, в тому числі спірні, виносяться на розгляд комісії з питань захисту прав дитини. Проведено 11 засідань комісії, де розглянуто 83 питань (фото 18- 27):

         - про стан виконання батьками батьківських обов’язків ;

- щодо доцільності позбавлення батьків батьківських прав;

- про затвердження індивідуальних планів соціального захисту дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах;

- визначення місця проживання дітей та участі одного з батьків у їх вихованні;

         - щодо надання дозволу на відчуження житла та майна, право власності та користування якими мають діти та інші.

  Працівниками служби здійснено прийом 386 осіб та надано консультації з питань щодо захисту прав та інтересів дітей

20 червня 2018 року на засіданні Колегії районної державної адміністрації розглянуто питання щодо виконання районного плану заходів з реалізації Національної стратегії профілактики соціального сирітства до 2020 року, затвердженого розпорядженням голови районної державної адміністрації від 06 вересня 2013 року № 306, за результатами прийнято розпорядження голови райдержадміністрації (фото 33).

30 травня 2018 року на засіданні 22 сесії 7 скликання районної ради заслухано доповідь начальника служби «Про виконання районної цільової Програми із забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа на 2016-2020 роки» у 2017 році» та «Про хід виконання районної цільової Програми розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, подолання дитячої безпритульності та бездоглядності на 2011-2016 роки», за результатами прийнято відповідні рішення. Працівники служби протягом року брали участь у роботі постійних комісій районної ради та громадських рад (фото 34).

 1 червня 2018 року з нагоди відзначення Дня захисту дітей у розважальному комплексі «Базис» проведено районний захід, учасниками якого стали 100 дітей шкільного віку з категорії дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. У програмі: привітання керівництва району, розважальні заходи та святковий обід (фото 1 - 7)

19 грудня 2018 року 23 дітей соціально-незахищених категорій Чернігівського району стали учасниками обласного заходу «День Святого Миколая». Зі святом дітей вітали керівники обласної державної адміністрації. Малюки отримали солодкі подарунки, грали разом з казковими героями біля святкової ялинки та мали можливість переглянути новорічну виставу (фото 8 - 11)

27 грудня 2018 року для дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування в ТРЦ «HOLLYWOOD» організовано новорічне свято. До новорічної ялинки запрошено 120 дітей із сіл Чернігівського району, в тому числі з об'єднаних територіальних громад. З подарунками та привітаннями завітали голова Чернігівської РДА Віктор Корж та заступник голови районної ради Володимир Поліщук. Під час свята діти мали змогу пограти у різноманітні ігри та взяти участь у конкурсах з Дідом Морозом та іншими казковими героями, поласувати святковим обідом і смачним тортом. Учасники дійства отримали масу позитивних вражень (фото 12-15).

У районній газеті «Наш край» та на сайті районної державної адміністрації періодично висвітлюються питання, що стосуються роботи служби.

Відповідно до розпорядження голови  районної державної адміністрації від 28 лютого 2018 року № 328 «Про структуру районної державної адміністрації» з 01 травня 2018 року в службі у справах дітей налічується 3 посади: начальник та 2 головні спеціалісти. Середня заробітна платня на одного працівника складає 6 тис. грн.