16 жовтня 2008

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ ЦЕНТР СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ
ДЛЯ СІМ`Ї, ДІТЕЙ ТА МОЛОДІ


Структура Чернігівського районного центру
соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді


Директор центру: Кудлай Зореслава Валеріївна

Начальник відділу: Булах Оксана Вікторівна

Головний спеціаліст, головний бухгалтер: Дудко Світлана Андріївна.

Адреса: м.Чернігів, вул. Шевченка, 48а

Телефон: 95-20-69


В населених пунктах району діяльність Центру забезпечують наступні спеціалісти:

• Ребенок Ольга Іванівна, головний спеціаліст, охоплює Іванівську, Пісківську, Слобідську, Анисівську, та Будинську сільські ради;

• Олишівська (Олишівська, Краснянська, Серединська, Ладинська сільські ради) - вакансія;

• Степанченко Лариса Сергіївна, провідний спеціаліст, охоплює Гончарівську, Жеведську, Ковпитську, Слабинську, Смолинську сільські ради);

• Лалука Світлана Михайлівна, спеціаліст І категорії, охоплює Андріївську, Боровиківську, Дніпровську, М.Коцюбинську, Мньовську, Ведильцівську, Кархівську, Пакульську сільські ради);

• Гаєва Марина Іванівна, спеціаліст І категорії, охоплює Терехівську, Киселівську, Петрушинську, Улянівську, Черниську, Седнівську, Боромиківську сільські ради);

• Горобець Людмила Іванівна, провідний спеціаліст, охоплює Халявинську, Хмільницьку, Роїщенську сільські ради);

• Пономаренко Світлана Василівна, провідний спеціаліст, охоплює Кувечицьку, Мохнатинську, Новобілоуську, Редьківську, Довжицьку, Старобілоуську, Рудківську сільські ради).



Звіт про результати роботи за 9 місяців 2014 року

Основна діяльність Центру здійснювалась через спеціалізовані формування:

1. "Служба соціальної підтримки сімей";

2. "Мобільний консультаційний пункт соціальної роботи";

3. "Консультаційний пункт при пологовому відділенні".

Для вирішення соціально-економічних проблем, що стосуються дітей, молоді, сімей, жінок, створення умов для всебічного гармонійного розвитку особистості, подолання кризових ситуацій при ЦСССДМ діяла "Служба соціальної підтримки сімей". Напрямками роботи «Служби соціальної підтримки сімей» були: раннє виявлення родин, які опинились в складних життєвих обставинах, забезпечення підтримки сімей, які потрапили в складні життєві обставини, соціальний супровід сімей; сприяння створенню сімейних форм виховання дітей - сиріт, супроводження прийомних сімей; соціально – психологічна реабілітація дітей та молоді з функціональними обмеженнями; надання соціальних послуг та соціальний патронаж неповнолітніх та молоді, які звільняються з місць позбавлення волі, умовно засуджених.

За звітний період спеціалістами та фахівцями із соціальної роботи Центру здійснено 501 соціальне інспектування сімей, що опинились в складних життєвих обставинах. Соціальним супроводом охоплено 119 сімей в яких виховується 306 дітей (в ході супроводу надано 4019 послуги). Знято з соціального супроводу 105 сімуй та 5 осіб. На обліку перебуває 448 сімей та 8 осіб, які опинились в складних життєвих обставинах. Умови проживання даної категорії клієнтів обстежуються щопівроку та за потребою. Працівники центру залучають до роботи з сім'ями, які опинились в складних життєвих обставинах працівників органів місцевого самоврядування, освіти, охорони здоровя, органів внутрішніх справ.

Соціальними послугами охоплено:

• 102 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають під опікою, піклування отримали 668 послуг;

• 54 особи із числа дітей-сиріт, отримали 377;

• 17 молодих осіб (з них 1 дитина), звільнених з місць позбавлення волі, яким надано 99 послуг;

• 71 молодих осіб, засуджених до покарань, не пов`язаних з позбавленням волі (з них 13 неповнолітніх осіб), отримали 294 послуги. Соціальні працівники інформують звільнених з питань працевлаштування, повідомляють про існуючу квоту, консультують з приводу реєстрації та оформлення документів, переадресовують в Центр зайнятості;

• 96 особи, які мають проблеми інвалідності отримали 583 послуг;

• 137 дітей, з функціональними обмеженнями, отримали 670.

Протягом року на території Чернігівського району функціонувало 10 прийомних сімей, в яких виховувалось 17 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Протягом звітного періоду в прийомні сім'ї влаштовані дві дитини з числа дітей, позбавлених батьківського піклування та 2 дитини вибуло з прийомних родин.

Спеціалісти Центру забезпечують соціальне супроводження прийомних сімей в смт. Седнів, М-Коцюбинське, Олишівки та в сс. Киїнка, Ульянівка, Ст.Білоуса, та Козероги, в ході якого прийомним батькам надаються психологічні, соціально-економічні, інформаційні та інші соціальні послуги. Спеціалістами Центру надається допомога в адаптації прийомної дитини до нових умов проживання, до нової сім’ї та у вирішенні конфліктів між членами родини. Відвідують прийомні родини за встановленим планом чи за потребою, контролюють виконання прийомними батьками плану соціального супроводження та дотримання умов договору про організацію діяльності прийомних родин, попереджають про зміни, які відбуваються в житті сімї. Велика увага приділяється створенню необхідних умов проживання прийомної дитини, для повноцінного її розвитку та виховання, звертають увагу прийомних батьків на виявлення та сприяння розвитку творчих здібностей дитини.

У звітному періоді відбулося чотири засідання координаційної ради з питань соціального супроводу сімей та осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах. Обговорювались питання щодо механізмів співпраці відділів та служб районної державної адміністрації, взаємоінформування з питань сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах, влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Планом роботи спеціалізованого формування "Служби соціальної підтримки сімей" передбачена профілактична робота з молоддю та сім’ями щодо попередження соціального сирітства: формування сімейних цінностей як першочергових засад розвитку нашого суспільства; визнання значимості материнства і батьківства; безпосередня робота з сім’ями в яких існує загроза "виходу" дітей із сім’ї. Спеціалісти Центру постійно проводять інформаційні заходи щодо формування позитивного іміджу інститутів сімейного влаштування дітей-сиріт, роз’яснення щодо специфіки різних форм сімейного влаштування, формування позитивної громадської думки щодо сімейного влаштування.

Мобільним консультаційним пунктом соціальної роботи проводилась соціально – профілактична робота щодо запобігання соціально небезпечним хворобам, подолання їх наслідків у дитячому та молодіжному середовищі, в тому числі серед груп ризику, формування здорового способу життя. Здійснено 211 виїздів в 96 населених пунктів району. Груповими заходами охоплено 1487 осіб. Надано 4536 індивідуальних консультацій.

Дієвими партнерами Центру у наданні допомоги сім'ям, які перебувають у складних життєвих обставинах є громадські організації, зокрема: Чернігівська християнська місія «Милосердя та духовне відродження», Чернігівське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ», благодійна організація «Аратта» та «Червоний Хрест».

Консультаційним пунктом при пологовому відділенні здійснювалась соціальна робота, спрямована на запобігання відмовам від новонароджених дітей, соціальна підтримка вагітних жінок та жінок з новонародженими дітьми. Проведено 28 заходів для вагітних жінок. Надано 78 послуг, 32 жінкам. Протягом звітного періоду жінок, які відмовились від новонародженої дитини не було. Актуальною є проблема попередження раннього соціального сирітства, підтримка майбутніх мам, корекційна робота з сімями породілей та формування засад відповідального батьківства.