15 жовтня 2008

Туристично–рекреаційні ресурси Чернігівського району

 

Коротка інформація про Чернігівський район


 

Чернігівський район: утворений у 1923 році.

Чернігівський район: утворений у 1923 році. Площа: 254,0 тис. га. Населення: 52,798 тис. чол. Центр: м. Чернігів. Герб Чернігівського району прийнятий на сесії районної ради у 2004 році.

Межує з Ріпкинським (протяжність кордону 76 км), Городнянським (32 км), Менським (28 км), Куликівським (72 км), Козелецьким (98 км) районами Чернігівщини. На заході (по р. Дніпро та Київському водосховищу) – з Чорнобильським районом Київщини (58 км) та Гомельською областю Республіки Білорусь (44 км). Загальна протяжність кордонів – 408 км. Через район пролягають міжнародний автошлях Одеса – Санкт-Петербург, Південно-Західна залізниця. Налічує 122 населені пункти.

Поверхня – низовинна слабохвиляста рівнина, подекуди розчленована долинами річок. Корисні копалини: торф, піски, глина. Річки – Дніпро з Київським водосховищем, Десна (з притоками Снов, Білоус). Ґрунти – в основному, дерново-підзолисті. Змішані ліси (сосна, береза, вільха, дуб, осика) займають 48,4 тис. га.

Центр району – місто Чернігів. Чернігівський район є одним з найбільших в області. Основною галуззю економіки району є сільськогосподарське виробництво, у якому працюють 86 сільськогосподарських підприємств, що дають 95 % загальної валової продукції. Далеко за межами району відомі дослідне господарство «Чернігівське» у с. Ягідне та ЗАТ НВО «Еліткартопля» у смт. Седнів.

Господарства спеціалізуються на вирощуванні зернових, картоплі, льону, овочів, кормових культур, виробництві молока і м`яса великої рогатої худоби, свинини та яєць.

У районі функціонують 51 загальноосвітня школа, дитячо-юнацька спортивна школа, 2 школи мистецтв у смт. М.– Коцюбинське та Гончарівське. До послуг населення – 32 будинки культури, 12 клубів, 17 клубів-бібліотек, 54 бібліотеки, 79 медичних установ, 42 відділення зв`язку, 252 заклади торгівлі. Побутове обслуговування забезпечують 38 комплексних приймальних пунктів. Загальна протяжність доріг з твердим покриттям – до 500 км.

Біля с. Шестовиця виявлено 4 поселення епохи бронзи (2 тис. до н.е.), а також комплекс давньоруських пам`яток ХІІ – ХІІІ ст., який включає два городища з посадами (одне – на території села в ур. Городище, друге – на південний захід від села в ур. Коровель), численні курганні групи та ряд поселень.

Тут же досліджено найбільший в Україні курганний могильник з похованням варягів (Х ст.). У с. Гущин досліджено городище (ХІ – ХІІІ ст.), яке колись було одним з форпостів Чернігова. Серед архітектурних пам`яток району – дерев`яна церква Різдва Богородиці (ХVІІІ ст.) у с. Количівка; дерев`яна Троїцька церква (ХVІІІ ст.) з дзвіницею у с. Новий Білоус; мурована Воскресенська церква (1690 р.), дерев`яна Георгіївська церква (І пол. ХVІІІ ст.), кам`яниця Лизогубів (ХVІІ ст.), розташовані у смт. Седнів; мурована Симеонівська церква (1814 – 1815 рр.) у с. Топчіївка.

Багато славних імен пов`язано з смт. Седнів. Ще наприкінці ХVІІ ст. він став маєтністю роду Лизогубів. Першим її господарем був Чернігівський полковник Я. Лизогуб, на замовлення якого були зведені житлові, культові, господарські споруди і почалося формування парку. У середині ХІХ ст. садиба перетворилась на мальовничий архітектурний ансамбль. Тут бували Т. Шевченко; художники Л. Жемчужников, Л. Лагоріо і О. Сластіон, письменники Л. Глібов і Б. Грінченко. До цієї родини належали композитор і піаніст О. Лизогуб, учасник війни 1812 р. І. Лизогуб, революційний народник Д. Лизогуб. Сьогодні на території садиби містяться школа, лікарня, республіканський будинок творчості Спілки художників України.

В с. Іванівка народився Д. Самойлович, український лікар, основоположник вітчизняної епідеміології, член 12 іноземних академій. У 1782 – 1789 рр. в селі Андріївка жив і працював історик, генерал-майор, військовий інженер і топограф О. Рігельман, автор книги «Літописне повіствування про Малу Росію, її народ і козаків взагалі».

У Михайло-Коцюбинському народився і провів дитячі літа український поет і громадський діяч В. Еллан-Блакитний. Родом із Петрушина відомий сучасний український письменник, лауреат державної премії ім. Т.Г. Шевченка Володимир Дрозд, який свою трудову біографію розпочав в Олишівці. З Олишівки родом відомий український художник О. Савченко-Бельський.

Ми пишаємось нашими народними самодіяльними колективами М.–Коцюбинського, Олишівки, Іванівки, Хмільниці, Халявина. Звучать над Придесенням давні народні пісні, народжуються і нові. Авторкою багатьох текстів пісень є поетеса Н. Галковська, яка працює вчителькою у Рудці. Зокрема, разом з композитором М. Збарацьким, нею написана і популярна пісня «Козачка», що зазвучала у виконанні народної артистки України Раїси Кириченко. Славиться район і місцевими майстрами. Це: Цовікян Акоп (с. Боромики) – майстер живопису, Корогод Віктор (с. Іванівка) – виготовляє чудові вироби з кераміки, Моргун Ганна (с. Шибиринівка) – вишивальниця, Тараненко Микола (с. Терехівка) – вироби з дерева та гіпсу та ін. В районі діють етнографічні та фольклорні колективи з сіл: Роїще, Рудка, Шестовиця, Пісок та ін.

Багато вихідців з Чернігівського району своєю активною діяльністю розбудовують сучасну Україну: В. Масол – колишній прем`єр-міністр України (народився в смт. Олишівка), М. Селивон – колишній голова Конституційного Суду України, заслужений юрист України (народився в с. Шестовиця), В. Ткаченко – директор ЗАТ «Київський палац спорту», голова Ради товариства «Чернігівське земляцтво» в м. Києві (народився в с. Ладинка), В. Ємець та В. Зінченко – народні художники України, М.І. Білий – відомий науковець, колишній голова Верховної Ради УРСР (1972 – 1980).

Про наш край підготовлені відеоматеріали: історія Чернігівського району до 85-річчя району; районні свята; Седнівська осінь – 2008; відомі земляки району (Микола Святоша, Пилип Морачевський, Олександр Рігельман, Володимир Ємець і Данило Самойлович); зйомки художніх фільмів в селах району (Андріївка, Ладинка, Шибиринівка); Міжнародний фестиваль історичного фехтування та слов`яно-варязької культури «Коровель». Підготовлені буклети: «Чернігівський район запрошує»; «Запрошує Седнівська осінь»; села району запрошують: Андріївка, Анисів, Іванівка, Ладинка, Шестовиця, Шибиринівка).

В районі започатковано видання збірників документів та матеріалів з історії сіл. В 2007 році видано «Село над Сновом» про смт. Седнів. В 2009 році вийшла друком «Село над Десною – Шестовиця» про с. Шестовицю. В 2010 р. видано збірник статей і матеріалів «Пакуль поживемо тут» про с. Пакуль. Готуються матеріали про села Старий Білоус та Петрушин.

Про туристично-краєзнавчі можливості можна дізнатися на сайті Чернігівської державної районної адміністрації: http://chadm.cg.gov.ua.

Розроблено 10 краєзнавчо-туристичних маршрутів: «Село біля озер» (с. Андріївка), «Поїдем за Десну» (с. Анисів), «Ведильцівська сільська рада», «Запрошує Дніпровське», «Іванівська сільська рада» (с. Іванівка), «Запрошує Ладинка», «Любецький шлях: православні святині Чернігівського району», «Села, обпалені війною…», «Село над Десною» (с. Шестовиця), «Запрошує Шибиринівка».

 

Перелік закладів

 

 

а) заповідники:

 

В Чернігівському районі є 50 територій та об`єктів природно-заповідного фонду. З них виділяються Сосинський гідрологічний заказник загальнодержавного значення, заснований 11.09.1980 року і розташований на площі 190 га неподалік смт. Олишівки (болотний масив у міжріччі річок Десни і Остра, з багатою рослинністю, рідкісним угрупуванням осоки дворядної), «Козероги» – гідрологічна пам`ятка природи загальнодержавного значення, заснований 20.08.1996 року біля с. Козероги (реліктове озеро у межах гад заплавної тераси р. Десна, з угрупуванням водяного горіха плаваючого та сальвінії плаваючої, занесеної до Червоної Книги України).

Всі інші заповідні території мають місцеве значення: Татарська гірка (Анисівська дача) – пам`ятка природи місцевого значення, створений 08.09.1958 р. (ділянка високопродуктивного соснового лісу віком понад 50 років), Ладинський – гідрологічний заказник місцевого значення, створений 27.12.1979 р. (болотний масив водоохоронного значення) та ін.

б) оздоровчі заклади:

В районі розташовані і діють місця відпочинку для дітей та дорослих:

– санаторій «Десна» поблизу с. Ладинка. Розташований за 35 км від Чернігова, має корпуси на 410 місць і є окрасою Поліського краю. Лікування: відділення озокерітолікування, кабінети електро-світолазеротерапії та ін.;

– літній табір відпочинку «Юність» від Чернігівського державного технологічного університету поблизу с. Шестовиця;

– дитячий табір відпочинку «Юний турист» неподалік с. Количівка;

– дитячі оздоровчі табори «Юний хімік» та «Зміна» під Седневом;

– дитячий табір «Електронік» поблизу с. Снов`янка;

в) транспортне сполучення:

Автовокзал № 1: т. 4-50-27 (вул. Перемоги), працює з 5-00 до 22-00, автовокзал № 2: т. 4-10-36 (вул. Муринсона), працює з 5-00 до 21-00.

Залізничний вокзал: довідка – 657-666, працює цілодобово.

г) телефони першої необхідності:

– Міліція – 102, райвідділ – 3-13-38, 3-15-22.

– Швидка невідкладна допомога – 103.

– Пожежна охорона – 101.

– Швидка медична допомога – 3-27-45 (Центральна районна лікарня), 68-15-03 (М. – Коцюбинська районна лікарня).

д) заклади культури і мистецтва:

– комунальний заклад «Михайло-Коцюбинський народний історико-краєзнавчий музей» знаходиться в смт. М. – Коцюбинське, вул. Миру, 4А, працює з 8 до 14 години. Музей має 2749 експонатів.

– В районі при школах діють 10 музеїв бойової слави (Анисів, Количівка, Седнів та ін.) та кімнати-світлиці (Шибиринівка, Киселівка, Рудка та ін.).

– В смт. Гончарівському планується відкрити музей Бойової Слави, основа експозиції бойова техніка 1-ї гвардійської окремої танкової бригади та зброї часів Великої Вітчизняної війни.

– В с. Москалі Дахно Юрій Володимирович – збирач старожитностей планує відкрити приватний етнографічний музей.

– В вересні 2011 р. створено приватний музей дворянської родини Березовських у приміщенні старої школи в с. Старий Білоус, власниця музею О.Є. Малишко.

е) історико-культурні пам`ятники:

В районі є 146 пам`ятників культури, 4 – архітектури, 8 – монументального мистецтва. Пам`ятки культури представлені переважно обелісками та скульптурами на могилах загиблих воїнів у Великій Вітчизняній війні.

Пам`ятники архітектури:

1. Троїцька церква з дзвіницею (XVII – XVIIІ cт., с. Новий Білоус).

2. Будинок Лизогубів (XVII cт., смт. Седнів).

3. Воскресенська церква (XVII cт., смт. Седнів).

4. Георгіївська церква (ХVIIІ ст., смт. Седнів).

5. Кам`яниця Лизогубів (XVII cт., смт. Седнів).

Пам`ятки монументального мистецтва:

1. Меморіал спаленим жителям (с. Ведильці).

2. Пам`ятник Миколі Святоші (с. Дніпровське).

3. Пам`ятник загиблим солдатам в роки Великої Вітчизняної війни (с. Ковпита).

4. Пам`ятник Б. Хмельницькому (смт. Олишівка).

5. Пам`ятник А.М. Горькому (смт. Олишівка).

6. Пам`ятник Л. Глібову – відомому байкарю (смт. Седнів).

7. Пам’ятник А. Казці – українському поету (смт. Седнів).

8. Пам`ятник «Козацька пісня» (смт. Седнів).

9. Пам`ятник Андрію і Іллі Лизогубам (смт. Седнів).

10. Пам’ятник Ф. Лизогубу (смт. Седнів).

11. Пам`ятник Т.Г. Шевченку (смт. Седнів).

12. Пам`ятник Т.Г. Шевченку (смт. Седнів).

13. Пам`ятник Т. Яблонській – народній художниці (смт. Седнів).

14. Пам`ятник Т.Г. Шевченку (с. Черниш).

Меморіальні дошки та знаки:

1. Меморіальні дошки:

1.1. Місцевому жителю, який врятував село від фашистських карателів – Ф. Дюкичу (с. Анисів).

1.2 Відомому історику та топографу О. Рігельману (с. Андріївка).

1.3. Славним землякам: П. та М. Черінькам (с. Дніпровське).

1.4. Меморіальна дошка про святкування 900-річчя хрещення Русі (с. Довжик).

1.5. Лікарю, члену 12 іноземних академій Д. Самойловичу (с. Іванівка).

1.6. Директору місцевої школи К. Светенку (с. Киїнка).

1.7. Трьом Героям Радянського Союзу – Руденку Я.Ф., Одноорченку С.С., Шкарубі К.Ф. – місцевим жителям (смт. М.–Коцюбинське).

1.8. Відомому українському письменнику, лауреату Шевченківської премії В. Дрозду (с. Петрушин).

1.9. Відомому суспільному діячеві І. Шрагу (смт. Седнів).

1.10. Першому перекладачу Святого Письма українською мовою П. Морачевському (с. Шестовиця).

2. Пам`ятні хрести встановлені в пам`ять жертв Голодомору в селах Анисів, Іванівка, Киїнка, Михайло–Коцюбинське, Москалі, Петрушин, Пльохів, Роїще, Седнів, Слабин, Черниш, Шестовиця.

3. В Количівській ЗОШ встановлено кольорове панно про зйомки фільму «Щорс» О. Довженко.

ж) готельні заклади:

В районі послуги з туризму надаються чотирма господарями. Це зелена садиба «На Андріївських озерах» (с. Андріївка), міні-готельний комплекс «Компаніс» (с. Смолин), садиба «Кінний двір» (смт. Седнів) та міні-готель у мисливському стилі (с. Количівка Іванівської сільської ради).

Піонером в галузі сільського зеленого туризму Чернігівського району є Сергій Карпачов, власник садиби «На Андріївських озерах», яка буда відкрита в 2006 році. Туристичний комплекс включає 2 опалювані будинки для відпочинку на 15 спальних місць, 6 місць для відпочинку на природі на 180 посадочних місць. Гостям садиби пропонуються: прогулянки «екологічною стежкою», українська національна кухня, катання на конях, на лижах, на ковзанах, прокат човнів і риболовля, майстер-класи з лозоплетіння, малювання, столярства, сауна, басейн, тир, волейбол, настільний теніс, більярд, бадмінтон.

Адреса с. Андріївка, вул. Колгоспна, буд. 100. Телефон моб. 050-352-29-68, 050-352-18-99, дом. 69-39-14, http://andrlakes.org.ua/

У Седневі в 2010 році відкрилася і успішно розвивається садиба сільського зеленого туризму «Кінний двір». Власник садиби – Валерій Зарецький. Садиба «Кінний двір» розміщена у мальовничому куточку селища, на березі річки Снов. Комплекс включає 10 номерів, які розраховані на 20 спальних місць, навіс на 72 посадочних місця. Все оформлено в українському етнічному стилі.

Туристам пропонуються: екскурсії по Седневу; місця обладнані для відпочинку на природі; українська національна кухня; катання на конях, з послугами інструктора; театралізовані виступи кінного театру «Седнівські козаки»; прокат човнів і риболовля; уроки образотворчого та декоративно-прикладних мистецтв; майстер-класи з гончарства та ковальства, виступи фольклорного ансамблю «Снов’яни»; прокат велосипедів та телескопів, настільний футбол, теніс, стрільба з лука та волейбол.

Адреса: вул. Пекурівська, 44, смт. Седнів Чернігівського району, тел. 0958398976, http://www.koni.in.ua

Міні-готель «Компаніс» – знаходиться в с. Смолин. Власник садиби – Компанець Микола Прокопович. Це невеликий готель на 22 особи. До послуг гостей більярд, бібліотека, дві сауни, одна з яких з контрастним душем, інша з басейном. Ще один басейн (6х12 м) на території двору. При готелі працює кафе з банкетною залою. Телефон моб. 095-903-20-30, 095-903-20-32.

Гостьовий комплекс «Дім мисливця» розміщений у с. Количівка Іванівської сільської ради. Власник садиби – Самко Роман Олексійович. Комплекс включає 5 номерів, які розраховані на 10 спальних місць. До послуг гостей – сауна, басейн, настільний теніс, більярд, національна українська кухня. Адреса: вул. Дружби, 60 А, с. Количівка Іванівської сільської ради, тел. 0639703070, 0462 973356.

Готельно-ресторанний комплекс «Турецький» з`явився на автошляху Одеса – Санкт-Петербург у травні 1997 року. Поблизу пролягають й інші дороги. То ж водій чи пасажир, зупинившись перепочити, пообідати або просто випити кави у «Турецькому», ніс про нього добру звістку іншим людям. Тому тут багато постійних клієнтів зблизька і здалека, які вподобали цей заклад і для ділових зустрічей, і для приємного відпочинку.

До послуг водіїв-далекобійників або автотуристів – готельні номери: невеличкі, але затишні, з гарячою і холодною водою в душових кімнатах. На першому поверсі ошатного будинку ресторанний зал на 20 місць, де пропонують по-домашньому смачні страви із свіжих натуральних продуктів – м`яса, риби, овочів. Цю кухню вже знають і люблять як вітчизняні, так і іноземні туристи та водії.

У «Турецькому» не буває ні перерв, ні вихідних. Він цілодобово надає прихисток усім бажаючим. У зимову заметіль, морозяної ночі, у дощ чи спеку стомлений подорожній знаходить тут затишок, щиру турботу персоналу. Недарма ж у книзі відгуків цей будинок вдячні клієнти називають оазисом. Власник: Роговий В.І. тел. (04622) 68-98-93, 77-39-37.

1 липня 2012 р. в с. Снов’янка Боромиківської сільської ради відкрився еко-готель «ШишкіNN». Веб-сайт: http://shishkinn.com. Готель включає 42 номери. До послуг гостей 2 ресторани «Шкатулка» та «Гранд кафе», 2 конференц-зали на 40 та 200 місць, обладнаних: стіл для нарад, крісла, кондиціювання, Інтернет, мультимедійний проектор, проекційний екран, фліп-чарт. Туристам пропонуються: прокат велосипедів, квадроциклів, баня, більярд, полювання і риболовля.

Влітку з родиною можна відпочити на базах відпочинку «Вчитель», «Зв`язківець», «Лада», «Урочище» у с. Ладинка.

Також можна зупинитись, відпочити і поїсти в кафе-барах «Мисливець» в с. Брусилів, «Тет-а-тет» с. Киселівка, «Петрова слобода» с. Іванівка, магазинах, які знаходяться на автошляхах в селах Павлівка, Количівка, Іванівка, Красне.

з) традиційні свята і фестивалі:

1. В середині липня кожного року проводиться Міжнародний фестиваль історичного фехтування та слов`яно-варязької культури «Коровель».

2 На початку осені в Седневі проходить Всеукраїнське літературно-мистецьке свято «Седнівська осінь».

3. Різдво Христове (свято народження Ісуса Христа) припадає на 7 січня та щедрівки (13 січня). Найбільш цікаво проходять в Іванівці, Рудці, Роїщі, Халявині, Олишівці.

4. Трійця або «Зелені свята». Святкують та 50-й день після Великодня. Цікаво заходи відбуваються в Смолині, Ведильцях, Брусилові, Хмільниці.

5. Свято Івана Купала (7 липня) збігається з християнським святом народження святого Івана Хрестителя. Найбільш колоритно та цікаво проходить свято в Павлівці, Мньові, Шестовиці, Олишівці, Брусилові, Роїщі.

6. Спас яблучний (19 серпня) – в цей день проходять Дні села в Количівці, Мньові та Улянівці.

7. На Пречисту в Петрушині, Іванівці, Слободі, Пакулі, Киїнці, Ковпиті, Кархівці, Довжику, Дніпровському, Боровиках проводиться День села.

8. На Покрову (14 жовтня) проходить День села в Шестовиці.

9. Майже в кожному населеному пункті району проводяться Дні села (в основному в період з березня по жовтень). На Дні села в Шибиринівці відвідувачі можуть побачити виставку старожитностей Юрія Дахна, послухати цікаві легенди від господаря. В Дніпровському на Дні села можна оглянути заставу прикордонників, в Смолині проводиться свято юшки.

10. Кожного року проходять Старобілоуські читання.