08 жовтня 2008

Загальні відомості про Чернігівський район

(станом на 01.07.2019)

Площа - 254,8 тис.га. Чернігівський район є одним з найбільших в області. Його питома вага по території в області складає 7,8%.

Відстань від м. Чернігова до м. Києва:

залізницею 209 км;

автошляхом 141 км.

Географічні дані

(станом на 01.07.2019)

Територія району знаходиться в межах Придніпровської низини і являє слабоволокнисту морено-зондрову рівнину з загальним нахилом поверхні в Південно-Західному напрямку. Поверхня - низовинна слабохвиляста рівнина, подекуди розчленована долинами річок. Найбільші річки - Дніпро з Київським водосховищем, Десна з притоками Снов та Білоус.

Клімат - помірно-континентальний.

Ґрунти - в основному, дерново-підзолисті. Змішані ліси (сосна, береза, вільха, дуб, осика) займають 48,4 тис.га.

Корисні копалини: є великі запаси піску, глини - у селі Роїще, торфу - у селі Смолин. Біля с.Смолин споруджено торфобрикетний завод, який щорічно виробляє 10 тис. тонн брикету.

Кордони

Межує з Ріпкинським, Городнянським, Менським, Куликівським, Козелецьким районами Чернігівщини. На заході (по р. Дніпро та Київському водосховищу) - з Чорнобильським районом Київщини та Гомельською областю Республіки Білорусь.

Через район пролягають міжнародний автошлях Одеса - Санкт-Петербург, Південно-Західна залізниця.

 

Адміністративно-територіальні одиниці

(станом на 01.07.2019)

Населених пунктів 124, в т.ч. селищ 4, сіл 120.

Центр - м. Чернігів

Місцевих рад 34, в т.ч. районна 1, селищних 4, сільських 29.

Кількість ОТГ - 4: Гончарівська, Іванівська, Михайло-Коцюбинська, Олишівська.

Найбільші населені пункти: селища Михайло-Коцюбинське, Седнів, Олишівка, Гончарівське, села Ковпита, Хмільниця, Анисів, Іванівка, Количівка, Киїнка, Трисвятська Слобода, Старий Білоус.

 

Напрямки спеціалізації району:

- у промисловості основні види продукції, яка випускаються підприємствами району: продукція деревообробної галузі;

- у сільському господарстві: виробництво зернових і технічних культур з розвинутим тваринництвом.

 

Населення

(станом на 01.07.2019)

Чисельність населення - 52,7 тис. чоловік, з яких проживають:

у смт Гончарівське - 3503 чол.;

у смт Михайло-Коцюбинське - 2935 чол.;

у смт Олишівка - 1965 чол.;

у смт Седнів - 1123 чол.

 

Потенціал району

(станом на 01.07.2019)

Основною галуззю економіки району є сільськогосподарське виробництво, у якому працюють 96 сільськогосподарських підприємств. Далеко за межами району відомі ТОВ "Десна" із с.Боромики та ДП "ЛЕВОНА-С" із Седнева.

Господарства спеціалізуються на вирощуванні зернових, картоплі, льону, овочів, кормових культур, виробництві молока і м’яса великої рогатої худоби, свинини та яєць.

Триває будівництво нового переробного підприємства ПБП «ВИМАЛ» на території Новобілоуської сільської ради. Це буде найбільше підприємство в Україні по переробці картоплі, потужністю 1200 тонн на добу. Заплановано а даному підприємстві сторити більше ніж 160 робочих місць. На майбутньому підприємстві планується переробляти картоплю, наприклад, на пюре, а також виробляти крохмалепродукти для всіх сфер господарства — від продовольчої до фармацевтичної, як для внутрішнього так і для європейського ринку.

Завершується робота по будівництву великого заводу з виробництва пластівців ТОВ «Добродія Фудз» у смт Михайло-Коцюбинське, на якому вироблятимуть не тільки вівсянку, але й різні пластівці - ячмінні, кукурудзяні, з пшона, пшениці, гороху, гречки, рису, жита і всілякі продукти на основі пластівців. Проектуванням заводу та інженерно-консультативними роботами займається компанія Buhler (Швейцарія), яка й забезпечує поставку необхідного технологічного обладнання. На підприємстві працює вже понад 50 жителів району, а через рік, після пуску нового цеху, ця кількість має зрости до 150.