back

Проблемні питання щодо пасажироперевезень у населених пунктах району вирішували під час "круглого столу"

15 вересня 2017

14 вересня голова райдержадміністрації Віктор Корж провів засідання за «круглим столом» з питань покращення транспортного обслуговування жителів району. У заході також взяли участь заступник начальника управління розвитку промисловості, транспорту і зв’язку – начальник відділу промислового розвитку Департаменту економічного розвитку ОДА Юрій Аношенко, начальник управління транспорту і зв’язку Чернігівської міської ради Юрій Горбань, директор ДП «Пассервіс» Сергій Леоненко, голова Чернігівської районної організації «Асоціація приватних автоперевізників» Олександр Чернуха, голова Громадської ради при РДА Наталія Надирова, представники місцевої влади Киїнки, Вознесенського, Нового Білоуса, Халявина та Михайло-Коцюбинської ОТГ, жительки с.Жовинка.

Розглядалися одразу кілька проблемних питань, пов’язаних із пасажироперевезеннями.

Проблемна ситуація для жителів с.Жовинка Киїнської сільської ради виникла у зв’язку з відмовою автоперевізника маршруту №36 обслуговувати цей маршрут. Оскільки в даному населеному пункті проживає багато молодих сімей, які працюють в м.Чернігові, а також возять дітей у дитячі садочки та школи міста, студенти самостійно їздять на навчання, даний маршрут був доволі затребуваний, адже його маршрут пролягав центральними вулицями міста. Маршрут №9, який також їздить до Жовинки, за словами місцевих жителів, не задовольняє їх, оскільки інтервал між рейсами складає 1 годину 20 хвилин, що створює чималі незручності. Начальник управління транспорту і зв’язку Чернігівської міської ради Юрій Горбань роз’ясни присутнім на засіданні жителям Жовинки, що маршрут не скасований, вже оголошений новий конкурс на 1 листопада 2017 року. А до листопада на даному напрямку курсуватимуть додаткові автобусні рейси.

Проблемна ситуація також виникла й у с.Андріївка Михайло-Коцюбинської ОТГ. Жителі постійно нарікають, що автобуси дуже старі (90-х років випуску), часто ламаються, а на заміну транспорт не дають і відповідно знімають з рейсу без попередження, маршрутки перевантажені, в салоні відчувається угарний газ. Перевізник, який надавав послуги з автоперевезення населення, замість автобусів ПАЗ пустив на маршрут газелі меншої місткості. Крапкою кипіння став випадок, коли в час пік у маршрутку набилось більше 40 чоловік, і в транспортного засобу під час перевезення вистрілили два колеса. Наразі термін дії договору із старим перевізником вже завершено. Оголошено новий конкурс на 31 жовтня 2017 року. Проте жителі вимагають прописати в умовах конкурсу до перевізника забезпечення перевезення якісним транспортом із більшою пасажиромісткістю або, якщо таких в перевізника не буде, збільшити кількість рейсів.

Розглянули також питання щодо незадоволення транспортним сполученням у Новобілоській територіальній громаді. Населений пункт також приміський і багато людей працюють в м.Чернігові тому і виникли проблемні питання. За попередньою домовленістю з перевізником мали забезпечувати маршрут автобуси ПАЗ, проте згодом перевізник замінив їх на маршрутки Рута меншої пасажиромісткості. Графік також був змінений перевізником – з трьох рейсів залишили два. За інформацією перевізника зміни відбулись через малий пасажиропотік. За інформацією Новобілоуського сільського голови багато людей у літній період користуються велосипедами та скутерами, проте з настанням холодів та дощів переходять на громадський транспорт. І даний графік не зможе задовольнити всі потреби громади.

Учасники «круглого столу» активно обговорили всі складні ситуації.

Голова райдержадміністрації Віктор Корж доручив сільським головам зібрати пропозиції та побажання від населення, узагальнити та передати автоперевізникам для корегування графіків та вирішення проблемних питань. Перевізники в свою чергу пообіцяли врахувати думку громади і врегулювати зазначені питання.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю апарату Чернігівської РДА