back

Безробітним - про патронатну сім'ю, як новітню форму сімейного виховання в Україні

14 вересня 2017

В Україні розпочала діяти ще одна програма, яка поступово запроваджується в рамках національної стратегії профілактики соціального сиріцтва на період до 2020 року, - це розміщення дітей у патронатні сім`ї.

Патронатна сім`я – це тимчасова родина для дитини, яка опинилась в складних життєвих обставинах. Такі діти не потраплятимуть в інтернатні заклади, а перебуватимуть в спеціально підготовленій сім`ї, де про них турбуватимуться, забезпечать догляд і реабілітацію. Такі послуги будуть здійснювати патронатні вихователі. За цей час органи опіки та піклування повинні провести роботу з батьками дитини і визначити, де їй буде краще, при цьому можливість повернути дитину до батьків має бути пріорітетом в роботі з сім`єю.

З метою роз`яснення основних принципів нової соціальної послуги 08 вересня 2017 року в приміщенні Чернігівського районного центру зайнятості було проведено інформаційний семінар для безробітних. До участі в заході було запрошено спеціаліста Чернігівського обласного центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді – Ырину Кравець та директора Чернігівського районного центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді – Зореславу Кудлай.

У ході спілкування присутнім було роз`яснено, що саме означає термін «патронат» та «патронатна сім`я». Дані відповіді на такі запитання як: «Хто може стати патронатним вихователем, їх основні завдання, цілі?», «Які діти можуть бути влаштовані під патронат?», «Скільки дітей може бути одночасно влаштовано в сім`ю патронатного вихователя і на який термін?», «Діти якого віку можуть бути влаштовані під патронат?», «Як буде здійснюватись фінансування послуги патронату над дитиною?» та багато інших.

Під час заходу панувала дружня атмосфера, учасники заходу брали активну участь в обговоренні даної теми.

Чернігівський районний центр зайнятості