back

Кожна дитина має право на сім’ю

06 вересня 2017

Кожна дитина має право на виховання в сімейному оточенні, незалежно від того, може її біологічна родина забезпечити нормальні умови життя та виховання чи ні, і чи здатні батьки належним чином виконувати свої обов'язки. Щодо дітей, які за певних життєвих обставин залишилися без батьківського піклування, то обов'язок забезпечення їхнього розвитку та виховання бере на себе держава. Сімейним кодексом України, Законами України “Про охорону дитинства”, “Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування” пріоритетом влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, визначено саме сімейне виховання, а основними його - усиновлення, оформлення опіки (піклування), влаштування у прийомну сім'ю, до дитячого будинку сімейного типу.

Розвиток саме цих форм визначено життєво необхідною умовою виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Від 2005 року, з початком реформування державної системи влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, робота щодо створення прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу в Україні набула широких маштабів і системності. Так, відповідно до розпорядження голови райдержадміністрації від 31 серпня 2017 року № 836 в дитячий будинок сімейного типу, який функціонує на території Чернігівського району (виховують шестеро дітей, позбавлених батьківського піклування) довлаштовано для виховання та спільного проживання двох дітей, позбавлених батьківського піклування.

Служба у справах дітей Чернігівської РДА