back

На замітку страхувальнику: наслідки НЕ поданого звіту

21 серпня 2017

При формуванні щомісячної звітності страхувальники повинні керуватися вимогами «Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», затвердженого наказом Міністерства юстиції України 23.04.2015 за №460/26905 (далі – Порядок 435).

Згідно Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 №2464-VІ одним із завдань Пенсійного фонду є формування та ведення реєстру застрахованих осіб Державного реєстру. Дані до реєстру застрахованих осіб, зміни та уточнення вносяться на підставі звітності страхувальників. Сьогодні щомісячна звітність подається платниками до органів доходів і зборів та передається до Пенсійного фонду України в порядку міжвідомчого обміну інформацією.

Враховуючи норми Порядку 435, звертаємо увагу страхувальників на те, що у випадку формування звіту без дотримання вимог Порядку 435, звіт вважається таким, що НЕ ПОДАВАВСЯ (п.8 розділу ІІ Порядку 435). Наслідком неподаного звіту є невнесення відомостей в розрізі застрахованих осіб з такого звіту до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру, що призводить до втрати страхового стажу застрахованими особами та порушення їх конституційного права на його зарахування. В такому випадку страхувальник повинен сформувати звіт відповідно до вимог Порядку 435 та подати його повторно до органу доходів і зборів за місцем обліку.

Щодо виправлення помилок у звіті Чернігівське об’єднане управління Пенсійного фонду України нагадує наступне:

– У разі виявлення помилки у Звіті до закінчення строку подання цього Звіту страхувальник повторно формує та подає Звіт у повному обсязі до органу доходів і зборів за місцем обліку.

Чинним вважається останній електронний або паперовий Звіт, поданий страхувальником до закінчення строків подання звітності, визначених цим Порядком (п.1 розділу V Порядку 435).

– Якщо страхувальником не подавався Звіт за попередній звітний період (періоди), то у поточному звітному місяці не допускається відображення сум нарахованого єдиного внеску застрахованим особам за попередній звітний період (періоди). У такому випадку страхувальник зобов’язаний подати Звіт за поточний звітний період та у разі потреби окремо за попередній період (періоди) (п.3 розділу V Порядку 435).

Враховуючи викладене вище, звертаємо особливу увагу всіх страхувальників (роботодавців, платників ЄСВ), що подання звітності з помилками та не виправлення цих помилок, приводить до того, що інформація про заробіток (дохід), стаж, періоди трудових відносин, сплату внесків, в розрізі Ваших працівників, не потрапляє до їх персональних карток.

За інформацією Чернігівського об’єднаного управління Пенсійного фонду України