back

80-м роковинам Великого терору в Україні (1937 – 1938 рр.)

07 серпня 2017

Ще й досі «білою плямою» в нашій історії у значній мірі залишається проблема висвітлення періоду політичних репресій, який народ охрестив Великим терором 1937 – 1938 років. За матеріалами розпорядчих документів, чекістських доповідних до інстанцій, оперативно-статистичної звітності, обвинувальними висновками, понад двадцять років крок за кроком розкривається страшна правда про багатолітній злочин під гаслами боротьби з «ворогами народу». Комісія Чернігівської районної ради з питань поновлення прав реабілітованих ще в 1990 – 1995 рр. збирала і оприлюднювала списки реабілітованих наших земляків. Сьогодні багатотомне науково-документальне видання «Реабілітовані історією», над яким працювали Служба безпеки України, Державний архів, Національна спілка краєзнавців сприяє відновленню історичної справедливості, поверненню незаслужено забутих імен державних діячів, інтелігентів, робітників, селян, всіх тих, хто боровся за свободу і незалежність України. Ґрунтовному висвітленню трагічних подій, що торкнулися доль наших земляків, присвятили свої праці А. Курданов «Голос пам’яті», К.Матвієнко «Розкидане каміння збирають», С.Горобець «Хроніки війни більшовиків з українським народом», Г.Греченко «Репресовані освітяни Чернігівщини» та інші.

На відродження національної пам’яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людяності, спрямовують свою роботу сьогодні і працівники бібліотечних закладів району, розшукуючи на території своїх громад людей, чия пам'ять ще зберігає страшні сторінки не такої вже й далекої історії, досліджуючи, впорядковуючи та популяризуючи матеріали серед односельців. Нині, у рік 80-х роковин Великого терору, бібліотекарі, краєзнавці, працівники Державного архіву Чернігівської області планують поєднати свою роботу у спільному проекті по дослідженню поновлення прав реабілітованих земляків.

Звертаємося до всіх небайдужих: приєднуйтеся! Ми чекаємо від вас на інформацію щодо ваших близьких, знайомих, рідних, котрі пройшли страшні жорна репресій, аби спільна наша робота стала своєрідним меморіалом тим, хто став жертвами однієї з найжорстокіших в історії людства політичних систем.

Чернігівська центральна районна бібліотека