back

Що варто знати про ботулізм

26 липня 2017

У поточному році на Чернігівщині вже шестеро осіб захворіли на ботулізм. У всіх випадках причиною стали продукти домашнього виготовлення (консерви овочеві, риба в'ялена), приготовані з порушенням технології.

Ботулізм – гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготованих і збережених консервах.

Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб, можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте, захворіти можна тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені м’ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення.

Перші ознаки ботулізму: слабкість, запаморочення, головний біль, сухість у роті. Температура тіла найчастіше не підвищена, може бути нудота.

Протягом декількох годин або 1-2-х діб з’являються характерні для ботулізму симптоми ураження нервових центрів головного мозку: порушення зору, двоїння в очах, сітка перед очима, розширення зіниць, опущення повік, біль та труднощі при русі очних яблук. Пізніше виникає ураження дихального центру, в результаті чого може наступити розлад дихання і смерть від задухи.

Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Існує поняття «гніздової» інфікованості продукту збудниками ботулізму і утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють.

Таким чином, основним шляхом передачі захворювання є харчовий, обумовлений вживанням консервованих у домашніх умовах продуктів харчування. У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому чим чистіше вимито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тим менша ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.

Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах. Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки. Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб. У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю апарату Чернігівської РДА
За матеріалами Держпродспоживслужби в Чернігівській області