back

Як покращити якість питної води з'ясовували під час засідання "круглого столу" Громадської ради при Чернігівській РДА

20 липня 2017

20 липня 2017 року у приміщенні Чернігівської РДА відбулось засідання за «круглим столом» Громадської ради при райдержадміністрації на тему «Екологічна безпека стану питної води на території Чернігівського району» спільно з комітетами Громадської ради при облдержадміністрації з реалізації Програми «Зелене намисто Чернігівщини» та з питань санепідеміологічного благополуччя і життєдіяльності людини.

Також у засіданні взяли участь голова райдержадміністрації Віктор Корж, начальник відділу архітектури, містобудування, екології та ЖКГ Чернігівської РДА Олексій Кудрик, головний спеціаліст відділу Управління Держпродспоживслужби в Чернігівському районі Олена Шара, керівник Чернігівського міжрайонного відділу ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Микола Турчин, в.о. начальника відділу Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації Олена Голован, Киїнський, Трисвятськослобідський, Новобілоуський сільські голови, представники громадських організацій екологічного спрямування.

Учасники заходу обговорили стан питної води у населених пунктах Чернігівського району, якість та періодичність здійснення відповідними контролюючими службами перевірок якості питної води, а також забрудненість води у річках.

Член Громадської ради при Чернігівській РДА, голова комітету Громадської ради при облдержадміністрації Валентина Седячко зазначила, що у річці Снов перевищено допустиму норму заліза, марганцю, амонію сольового, у річці Білоус - залізо, марганець, нітрати, амоній сольовий. Якщо залізо і марганець - природні концентрації речовин, то поява нітратів і амонію сольового пов'язана із скидами недостатньо очищених стічних вод з очисних споруд комунальної сфери.

Експерти зазначають, що за результатами лабораторних аналізів ці показники тільки збільшуються. До того ж шкода наноситься не тільки воді, а й повітрю.

До екологічно небезпечних підприємств м.Чернігова, від яких потерпають жителі району, відносяться КП "Чернігіввводоканал" та КП "Чернігівська ТЕЦ", до того ж міський полігон твердих побутових відходів розташований на території Новобілоуської сільської ради Черонігівського району.

- Якість питної води у населених пунктах району напряму залежить від стану водопроводної мережі, яка на сьогодні у критичному стані, адже будувалась ще за радянських часів", - наголосив голова райдержадміністрації Віктор Корж.

За його словами, ще з 90-х років кошти на ремонт водопроводу не виділялися. Але зазначив, що як один із варіантів вирішення ситуації може бути співфінансування органів місцевої влади та жителів громади. Як приклад навів Киїнську і Трисвятськослобідську громади, де таким чином збільшено мережу водопроводу, підключено до центрального водогону нові вулиці і провулки.

За результатами зустрічі влада із громадськістю вирішили і далі шукати шляхи вирішення питань забезпечення жителів району чистою питною водою та слідкувати за екологічним станом річок та водойм.

Сектор інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю апарату РДА