back

В Олишівці вшанували пам'ять видатного земляка Савченка-Більського

17 липня 2017

З нагоди 100-річчя української революції та 150-річчя славетного нашого земляка Володимира Савченка-Більського в читальній залі Олишівської селищної бібліотеки відбувся захід - історичний портрет «Обличчя української історії - В.О. Савченко-Більський».

Савченко-Більський був одним з нечисленних наших військових діячів, які самі заангажувалися в український національний рух ще перед визвольною боротьбою 1917 року. Він брав участь в діяльності українського конспіративного гуртка "Кобзар" в Севастополі ще від 23 червня 1907 року. Його військово-морська служба постійно проходила на Чорному морі, де він у 1917 році дослужився до посади командира Севастопольського флотського півекіпажу. Завдячуючи капітанові 1-го рангу Савченку-Більському, цей підрозділ швидко українізувався і став першою регулярною частиною майбутнього Українського Чорноморського флоту.

Після утворення Української Центральної Ради організував і очолив Раду Української Чорноморської громади, активно проводив українізацію флотських екіпажів у Севастополі та Одесі.

З 23 грудня 1917 року призначений директором канцелярії Морського секретарства Центральної Ради у Києві, з 05 січня 1920 року перебував поза штатом. Докладав багато зусиль для розбудови структур українського флоту. Засновував гардемаринські школи в Миколаєві, Севастополі, Кам'янці-Подільському. Підвищений у ранзі до контр-адмірала. Станом на 19 квітня 1920 року — начальник Морського генерального штабу УНР. З травня 1920 року — командувач Чорноморського флоту.

Тож, олишівці зробили крок до осягнення нашої історії саме через призму сприйняття життя й діяльності, славетного земляка Володимира Олександровича Савченка-Більського, бо своїми подвигами й ділами він прославив олишівську землю. Він любив свою Батьківщину і свій народ, прагнув бачити його щасливим.

Також 14 липня 2017 року в смт Олишівка відбулось погашення конвертів й і поштівок, присвячених 50-річчю встановлення в селищі пам`ятника Гетьману України Богдану Хмельницькому та 150-річчю уродженця Олишівки, генерал-хорунжего Військово-Морського флоту Української Народної Республіки Володимира Олександровича Савченка-Більського.

Сувенірна туристично-поштова продукція випущена тиражем у 50 примірників коштами небайдужих до історії Чернігівщини краєзнавців. При погашенні у місцевому поштовому відділенні конвертів і поштівок, присвячених Володимиру Савченку-Більському, використовувались стандартні поштові марки "Фрегат "Гетьман Сагайдачний" та "100 років Української революції 1917-21 років" й каше-віньєтка у вигляді марок Підпільної пошти України 1951 та 1958 років, присвячених підняттю на кораблях Чорноморського флоту українського військово-морського прапора.

До заслуг місцевої територіальної громади, та її голови особисто, слід зазначити, що пам'ятник Богдану Хмельницькому приведений у належний вигляд, постамент набув нового, сучасного вигляду. А от монументу відомому земляку, який стояв біля витоків відродження Українського Чорноморського військово-морського флоту, при наяваності багатьох інших памятників у Олишівці, в селищі досі немає. Проте, можливо, це питання часу.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю апарату Чернігівської РДА