back

Громадська акція «Запобігти. Врятувати. Допомогти»

06 липня 2017

Літо – пора канікул та активного відпочинку, коли можна на весь наступний рік набратися сили, здоров’я та енергії. Величезну роль у цьому питанні приділяється дитячим оздоровчим таборам. Керівництво оздоровчих закладів також надає велику увагу попередженню дитячого травматизму. Це різноманітні конкурси, виставки, в яких діти охоче приймають участь.

Вже багато років поспіль Державною службою України з надзвичайних ситуацій проводиться громадська акція «Запобігти. Врятувати. Допомогти», головним завданням якої є ознайомлення та навчання дітей основам пожежної безпеки, роз’яснення питань безпеки життєдіяльності, популяризації професії рятувальника тощо.

Саме під гаслом «Запобігти. Врятувати. Допомогти», 5 липня відбулася громадська акція на базі оздоровчого дитячого табору «Електронік» в с.Снов'янка за участю Управління ДСНС України у Чернігівській області, навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Чернігівської області, Чернігівського прикордонного загону, Управління превентивної діяльності ГУ НП в Чернігівській області та обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Чернігівської обласної ради.

Програма запланованих заходів була дуже різноманітною. Після урочистого відкриття акції, капітанам кожної із шести ліг (загонів) вихованців були видані «подорожні листи», з якими вони рухались від одного демонстраційного майданчика до іншого.

Так, в шести куточках табору діяли шість станцій, де фахівці різних служб могли продемонструвати різноманітні технічні засоби та принцип їх роботи, а саме:

піротехніки аварійно-рятувального загону Управління ДСНС України у Чернігівській області продемонстрували дітлахам порядок поведінки при виявленні вибухонебезпечних предметів та засобів для їх виявлення;

співробітники поліції наглядно показали важливість правильної поведінки на дорозі та продемонстрували сучасне обладнання поліцейських, їх технічні можливості, а

під час рольової гри діти показали хороші знання з правил дорожнього руху;

медичні працівники Чернігівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф показали порядок надання першої медичної допомоги при різних життєвих обставинах;

представники навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Чернігівської області розгорнули мобільний навчально-консультаційний пункт та ознайомили дітей з різними небезпеками, які можуть чекати людину в побуті, були продемонстровані різноманітні прилади та сучасні індивідуальні засоби порятунку під час пожежі, а на наступній станції досвідченими психологами управління ДСНС з вихованцями табору провели тренінг з правил поведінки у природному середовищі та в різних надзвичайних ситуаціях.

І, нарешті, з непідробною цікавістю всі спостерігали за бойовим розгортанням пожежного автомобіля, мали можливість оглянути пожежно-рятувальну техніку та аварійно-рятувальне спорядження, що знаходиться на озброєнні ДСНС. Діти взяли активну участь в демонстрації пожежно-технічного обладнання та устаткування для порятунку людей в надзвичайних ситуаціях. Вихованці табору змогли «спробувати» себе в ролі рятувальника, приміряти бойовий одяг, погасити уявну пожежу тощо. В процесі проведення заходу об’єктивне журі визначило переможців конкурсу дитячого малюнка.

Після закінчення демонстрації техніки та обладнання, кінологи Чернігівського прикордонного загону продемонстрували вихованцям табору роботу службових собак, які з великою майстерністю знаходили сховані різні «наркотичні речовини», зброю, боєприпаси, вибухівку. А на закінчення прикордонники продемонстрували затримання «порушника» державного кордону, що викликало щире захоплення та велике задоволення дітлахів.

І, як заключний етап акції, загальні збори вихованців оздоровчого табору, керівництва закладу та гостей в актовому залі, де в якості подяки за проведення свята діти продемонстрували невеличкий концерт, були підведені підсумки проведених заходів. Переможці конкурсу дитячого малюнка нагороджені грамотами, а керівництвом табору були відзначені рятувальники, прикордонники та медичні працівники.

Дітлахи були в захопленні від побаченого та почутого під час проведення заходів, а деякі висловили бажання в майбутньому стати рятувальниками.

НМЦ ЦЗ та БЖД Чернігівської області