back

Дипломна робота – телепередача «Занесло. Седнів»

27 червня 2017

Нещодавно в Київському національному університеті театру, кіно і телебачення ім. І.К. Карпенка-Карого відбувся державний іспит. Студенти 4-го курсу захищали свої дипломні роботи, де майстром курсу є народний артист України Володимир Талашко.

Серед дипломантів – Софія Сидорчак, яка торік обрала для своєї дипломної роботи наш славетний Седнів.

Дипломна робота – створення телепередачі «Занесло. Седнів» у стилі «Тревел шоу», подібної до «Орел і решка», але це вже подорож селами України. У 20-хвилинній багатокомпонентній програмі необхідно зацікавити глядача приїхати в село хоча б на два дні, оглянути пам’ятні місця, поспілкуватися з цікавими людьми, які розкажуть про місцеву історію, розкриють секрети кулінарних страв, запросять узяти участь у виготовленні цікавих місцевих виробів. Тобто відкрити для себе душу українського села.

Софія для своєї дипломної роботи обрала Седнів не оразу. Тривав пошук. У жовтні 2016 року її викладач Володимир Талашко, який щойно повернувся з відвідин літературно-мистецького свята «Седнівська осінь», запропонував для роботи саме це селище.

Варто відзначити, що маємо для нашого району низку приємних збігів: Володимир Талашко 2016 року погодився приїхати в Шестовицю на відкриття меморіальної дошки своєму другу, відомому актору й кінорежисеру Леоніду Бикову, згодом відгукнувся на пропозицію відвідати «Седнівську осінь». І ось маємо продовження історії: його випускниця теж їде до Седнева.

Седнівці радо зустріли Софію Сидорчак, показали чудові пам’ятки та краєвиди, намітили план проведення зйомок. До речі, на початку цього року ми одержали від Центрального державного кінофотофоноархіву України ім. Г.С. Пшеничного документальні фільми 1966 та 1981 років про славетне селище, маємо запис телепередачі на каналі УТ-1 за 2008 рік. Тому відчули, що маємо продовжити історію створення документального погляду на Седнів.

Від Чернігівської райдержадміністрації та седнівців був присутній на державному іспиті в університеті заступник голови райдержадміністрації Андрій Курданов. Того дня 13 випускників представили державній комісії власні роботи. У різних куточках України студенти шукали душу села і пропонували у своїх роботах обов’язково відвідати це унікальне село.

Андрій Курданов щиро привітав Софію Сидорчак та Володимира Талашка за цікаву творчу роботу, присвячену Седневу, і на згадку про творчий проект вручив фото альтанки Глібова. Подякував присутнім за їхню роботу, пов’язану з популяризацією сіл України, а також звернувся з пропозицією до викладачів університету продовжити творчу співпрацю, пропонувати студентам приїжджати до сіл Чернігівського району та назвав чергову адресу для співпраці в наступному році – Шестовицю.

Наприкінці червня в садибі Лизогубів смт Седнів Софія презентує свою дипломну роботу.

Сектор інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
апарату Чернігівської РДА
фото Віктора Кошмала