back

Ремонт сільських доріг обговорили на засіданні "круглого столу"

22 червня 2017

Ремонт доріг є одним з пріоритетних напрямків діяльності районної влади, адже від якості доріг залежить не тільки розвиток туризму та залучення інвестицій, а й безпека жителів районі, адже щодня по сільським дорогам їздять шкільні автобуси, карети швидкої допомоги, рейсові автобуси з пасажирами.

Саме тому питання ремонту сільських доріг обговорили 21 червня під час засідання "круглого столу", яке провів голова райдержадміністрації Віктор Корж, за участю заступника директора із загальних питань ДП "Чернігівський облавтодор" Андрія Маяковського, заступника начальника Державної екологічної інспекції у Чернігівській області Олександра Савченка, голови громадської ради при Чернігівській РДА Натілії Надирової, керівників окремих структурних підрозділів райдержадміністрації, представників лісогосподарських підприємств району, сільських, селищних голів.

В ході зустрічі обговорено три основних питання - це ремонт доріг та його якість, вирубка аварійних дерев вздовж доріг та експлуатація доріг важковаговим транспортом.

Що стосується ремонту доріг, то заступник директора із загальних питань ДП "Чернігівський облавтодор" Андрій Маяковський повідомив, що ухвалено реформування дорожньої галузі, яка передбачатиме в першу чергу ремонт доріг державного значення, а от ремонт доріг місцевого значення буде передано на місцевий рівень. Кому саме - ще вирішується.

Керівники територіальних громад висловили незадоволення якістю ремонтних робіт дорожнього покриття та ямкового ремонту, зокрема, наголошували, що ремонт відбувається із порушенням технологій та без катка.

Друге питання, яке обговорили на нараді - вирубка аварійних дерев, які несуть загрозу не тільки водіям автотранспорту, а й призводить до нещасних випадків серед населення. Мова йде про ділянки дороги за межами населених пунктів, де сільська, селищна рада не має повноважень на вирубку даних аварійних дерев. Це компетенція дорожніх служб, але питання в тому, що ці ділянки доріг документально не оформлені, що затримує вирішення даного питання. Тож учасники заходу шукали шляхи вирішення ситуації, що склалася.

Щодо експлуатації доріг важковаговим транспортом, то Віктор Корж наголосив, що йде системне порушення Правил дорожнього руху, оскільки вантажівки загружають по 50-60 тонн, замість дозволених 24 тонни, що призводить до руйнації доріг. Вирішено перевірити наявність обмежувальних знаків на дорогах, та встановити додаткові знаки, де це потрібно.

Підводячи підсумки "круглого столу" Віктор Корж зазначив, що багато питань залишились не вирішеними через відсутність на засіданні начальника Служби автомобільних доріг у Чернігівській області Володимира Гуземи, який також був запрошений, але не зміг взяти участь у заході, адже більшість невирішених питань були саме в компетенції даної служби. Тому вирішено повторити даний "круглий стіл", можливо в іншому форматі із залученням більш широкого кола установ і організацій та охопити й інші важливі питання, таке як освітлення ділянок доріг у населених пунктах, особливо міжнародного значення, та інші.

Сектор інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю апарату РДА