back

Реєстр застрахованих осіб – життєва потреба

29 травня 2017

Одним із напрямків роботи Чернігівського об’єднаного управління Пенсійного фонду України є ведення Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, який використовується для призначення (перерахунку) громадянам пенсій та страхових виплат за окремими видами державного соціального страхування, та здійснення контролю за достовірністю цих даних.

Створено Реєстр на основі інформаційної бази персоніфікованого обліку у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Персоніфікований облік даних накопичений фактично в повному обсязі з 2000 року.

Дані до Реєстру, зміни та уточнення до них вносяться на підставі звітів про нарахування єдиного внеску, що подаються страхувальниками. Незважаючи на те, що адміністрування єдиного внеску загальнообов’язкового державного соціального страхування покладено на Державну фіскальну службу, яке передбачає надання звітів, інформація продовжує поповнювати Реєстр по кожній застрахованій особі.

Консультації щодо питань ведення Реєстру, включаючи заповнення таблиць 5 – 9 додатку 4, всіх таблиць додатку 5, додатку 6 та додатку 7 звіту про суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, згідно з Порядком формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 р. № 435, надають органи Пенсійного фонду України.

Дані про осіб, що перебували на обліку як безробітні та отримували допомогу по безробіттю та матеріальну допомогу у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації, надаються центрами зайнятості безпосередньо до Пенсійного фонду. У разі добровільного страхування, після надання застрахованою особою відповідного звіту, дані також матимуть відображення в Реєстрі.

Разом з тим застрахована особа має можливість контролювати особисті дані реєстру застрахованих осіб за допомогою веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України за адресою portal.pfu.gov.ua. Своєчасний контроль за особистими даними загальнообов’язкового державного соціального страхування – це відсутність клопоту під час призначення (перерахунку) пенсії та інших соціальних виплат.

Лише завдяки спільній роботі, обміну інформацією, застосуванню інформаційних технологій можливо досягнути ефективного впровадження справжніх змін для підвищення рівня соціальної захищеності громадян.

Чернігівське об’єднане управління Пенсійного фонду України