back

Безвізовий діалог Україна–ЄС

25 травня 2017

Однією з найбільш важливих сфер взаємодії України з Європейським Союзом є безвізовий діалог, започаткований на Паризькому саміті Україна–ЄС у вересні 2008 року.

У листопаді 2010 року Україні було надано План дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для українських громадян.

Завдання, які стояли перед Україною в рамках безвізового діалогу з ЄС, мали на меті забезпечити впровадження реформ, необхідних для введення ЄС безвізового режиму для українських громадян.

План дій розроблено за логікою «дорожніх карт», що були надані ЄС балканським та іншим країнам і привели їх до скасування візового режиму з ЄС. Він передбачав 144 критерії ЄС за чотирма блоками:

безпека документів, включаючи біометрику;

протидія нелегальної міграції, включаючи реадмісію;

забезпечення громадського порядку та безпеки;

забезпечення основоположних прав і свобод людини.

Виконувався документ у дві фази:

Перша (законодавча) — приведення законодавства України та нормативних актів у відповідність до стандартів ЄС;

Друга (імплементаційна) — практична реалізація оновленого законодавства та забезпечення функціонування національної практики згідно із стандартами ЄС.

У 2013-2015 роках в Україні працювало близько 20 експертних місій ЄС з оцінки виконання Україною критеріїв першої та другої фаз Плану дій.

Лише у ході першої фази було ухвалено близько 150 законів та підзаконних актів. Виконання критеріїв у рамках другої фази за результатами першого раунду оцінювання передбачало 54 рекомендації та виконання близько 400 завдань.

Протягом безвізового діалогу Україна–ЄС Єврокомісією було підготовлено шість доповідей щодо прогресу України у виконанні критеріїв Плану дій (доповіді опубліковані на сайтіна сайті ЄК.

Графік проходження законодавчої пропозиції щодо запровадження ЄС безвізового режиму для України

Виконання відповідних критеріїв Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для громадян України дозволило 20 квітня 2016 року Єврокомісії внести на розгляд Європарламенту та Ради ЄС законодавчу пропозицію про внесення змін до Регламенту Ради (ЄС) від 15.03.2001 № 539/2001 щодо запровадження ЄС безвізового режиму для громадян України.

17 листопада 2016 року на засіданні Комітету постійних представників при ЄС (COREPER) схвалено рішення щодо початку тріалогу між ЄК, Радою ЄС і Європарламентом щодо скасування візового режиму для громадян України.

28 лютого 2017 року проведено узгодження позиції ЄП, ЄК та Ради ЄС щодо законодавчої пропозиції.

2 березня та 9 березня 2017 року COREPER та Комітет ЄП з громадянських свобод, юстиції і внутрішніх справ (LIBE) підтвердили результати тріалогу. 6 квітня 2017 року ЄП схвалив рішення стосовно запровадження ЄС безвізового режиму для України («за» — 521 євродепутат).

11 травня 2017 року Рада ЄС схвалила рішення щодо безвізового режиму з Україною.

17 травня 2017 року в місті Страсбург (Франція) відбулось урочисте підписання вищезгаданої законодавчої пропозиції Президентом Європейського парламенту Антоніо Таяні та міністром внутрішніх справ та національної безпеки головуючої у Раді ЄС Мальти Кармело Абелою. Президент України Петро Порошенко був присутнім на цьому підписанні у якості гостя.

Законодавча пропозиція про внесення змін до Регламенту Ради (ЄС) від 15.03.2001 № 539/2001 щодо запровадження ЄС безвізового режиму для громадян України вступає у силу на 20-й день після її публікації.

22 травня 2017 року офіційний журнал ЄС опублікував рішення щодо скасування віз для громадян України.

Таким чином, як і прогнозувалось, громадяни України, які мають біометричні закордонні паспорти, зможуть в’їжджати в країни Євросоюзу через 20 днів — 11 червня 2017 року.

Більш детальне роз'яснення по безвізу за посиланням.

У разі виникнення питань щодо умов та порядку безвізових поїздок до країн ЄС можна звернутися за електронною адресою [email protected]

Пам’ятка-інструкція для осіб, які бажають виїхати з України за правилами безвізового режиму

Подорожуємо по безвізу: запитання – відповідь (інформаційний довідник)

За інформацією Міністерства регіонального розвитку,
будівництва та житлово-комунального господарства України