back

Пам'ять жертв політичних репресій вшанували у Халявині

22 травня 2017

Пам’ять жертв політичних репресій, безжально закатованих радянським тоталітарним режимом, щорічно вшановують у третю неділю травня.

21 травня біля Пам’ятного знаку на території Халявинської сільської ради зібралися представники громади Чернігівського району, м.Чернігова, політичних партій та громадських організацій, органів влади та місцевого самоврядування аби ще раз згадати трагічну сторінку історії українського народу. У заході взяли участь перший заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Леонід Сахневич, голова Чернігівської обласної ради Ігор Вдовенко, заступник Чернігівського міського голови Олександр Ломако, голова Чернігівської РДА Віктор Корж та голова Чернігівської районної ради Олександр Ларченко.

На знак пам’яті кожного закатованого учасники зібрання засвітили лампадки та вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

Заупокійну литію відправив настоятель церкви Михайла і Федора отець Олег.

З метою знищення будь-якого вільнодумства, залякування населення та формування у нього страху перед державою протягом 1937 — 1938 років в СРСР за політичними звинуваченнями заарештовано близько двох мільйонів осіб. Майже третину з них було страчено. Вироки вирізнялися особливою жорстокістю. Переважна більшість звинувачень була сфальсифікована.

За висновками дослідників, кількість заарештованих в Україні у часи «Великого терору» у 1937—1938 роках перевищує 290 тис. осіб. А на Чернігівщині лише протягом 1937 року було репресовано майже 9 тисяч осіб.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю апарату Чернігівської РДА